Σπεύδε βραδέως

Σπεύδε βραδέως

Νοέμβριος 03, 2017 - 14:30
0 σχόλια

Το Android, το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για έξυπνες φορητές συσκευές εμφανίστηκε πριν από 9 χρόνια και σήμερα κατέχει μερίδιο μεγαλύτερο του 85% της παγκόσμιας αγοράς.

Όμως, ο πρωταθλητής αυτός έχει ένα πρόβλημα. Τρέχει σε μαραθώνιο με την ταχύτητα ενός σπρίντερ των 100 μέτρων. Σε λιγότερο από μια δεκαετία έχει εξελιχθεί περισσότερο απ’ όσο τα Windows σε διάστημα 30 χρόνων. Μέσα στην ίδια χρονιά γίνονται διαθέσιμες έως και δυο διαφορετικές εκδόσεις του Android όπως για παράδειγμα οι Honeycomb και Ice Cream Sandwich. Για το πέρασμα από τα Windows XP στα Vista χρειάστηκε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια.

Τα σημάδια κορεσμού όμως έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή. Οι προγραμματιστές έχουν στερέψει από καινοτόμες και εντυπωσιακές ιδέες. Τι πραγματικά καινούργιο να προσθέσεις σε τόσες πολλές εκδόσεις που διαδέχονται η μία την άλλη με ρυθμό υπερταχείας;

Πριν από λίγο καιρό εγκαταστάθηκε στο Samsung A3 μου ή έκδοση Nougat. Μόλις που είχα αρχίσει να συνηθίζω την προηγούμενη Marshmallow που ήταν προ-εγκατεστημένη. Ξέρετε, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να έχεις δει απλά ένα λειτουργικό σύστημα και στο να έχεις μάθει τα χούγια και τις ιδιοτροπίες του. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα είδη προγραμμάτων στον υπολογιστή. Υπήρξε κάποια ουσιαστική αλλαγή; Σίγουρα όχι η νέα σχεδίαση των εικονιδίων (που, μάλιστα, μου θύμισε κάποια από τις παλαιότερες εκδόσεις του Android). Το μόνο που παρατήρησα ήταν η νέα δυνατότητα να έχεις δυο εφαρμογές ταυτόχρονα ανοικτές στην οθόνη (μισή-μισή). Ενδιαφέρον αλλά δέκα μέρες μετά δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα. Ποιος ξέρει, ίσως να έχει μεγαλύτερο νόημα σε οθόνες μεγαλύτερες των 4,7 ιντσών.

Παρομοίως, σήμερα εγκαταστάθηκε στο λαπτοπ μου η καινούργια έκδοση 1709 των Windows 10 με όνομα Fall Creators Update. Βλέπετε, και αυτό το δημοφιλέστατο λειτουργικό που όλοι αγαπάμε να μισούμε έχει υιοθετήσει τον ίδιο γρήγορο ρυθμό ενημέρωσης. Μόλις ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση έκατσα επί τούτου να δω αν υπάρχει κάτι καινούργιο αξιόλογο. Νυκτερινό φως οθόνης, να κάτι που μου άρεσε πολύ. Αυτή τη δυνατότητα μείωσης εκπομπής του μπλε φωτός από την οθόνη για πιο ξεκούραστα μάτια την λάτρεψα στο κινητό μου σε σημείο που την έχω πάντα ενεργοποιημένη (το Android την ονομάζει «Φίλτρο μπλε φωτός»). Τώρα είναι διαθέσιμη και στα Windows. Την ενεργοποίησα ήδη για τις βραδινές ώρες. Κατά τα άλλα κάτι ψιλό-άλλαξε στον  Edge (ο οποίος άκουσα ότι έχει αρχίσει να πηγαίνει καλά αν και ο Chrome είναι μονόδρομος), προστέθηκαν καινούργια θέματα στην προσωποποίηση (δεν τα βρήκα) και ο Windows Defender άλλαξε το όνομά του σε Windows Defender Antivirus, … όπως ο Μανωλιός.

 

Δημήτρης Πανταζόπουλος

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.