Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό με τις ομορφιές της Γορτυνίας των αρχών του 20ού αιώνα (vid)

Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό με τις ομορφιές της Γορτυνίας των αρχών του 20ού αιώνα (vid)

Απρίλιος 28, 2016 - 10:24
0 σχόλια

Οδοιπορικό σε Βυτίνα, Μαγούλιανα, Λαγκάδια και Δημητσάνα του 1928

Γενική άποψη της Βυτίνας

Το Arcadia Portal έχει τη χαρά να παρουσιάσει ένα σπάνιο βίντεο των εννέα λεπτών κινηματογραφημένο το 1928 διά χειρός Εμ. Μ. Τζανετή. Το σπάνιο κινηματογραφικό υλικό προέρχεται από το αρχείο Ι.Π.Λαγός και είναι επιμελημένο από τον Χρήστο Κιντή, τους οποίους ευχαριστούμε.

Η κινηματογραφική ξενάγηση περιλαμβάνει τη Βυτίνα, τα Μαγούλιανα, τα Λαγκάδια και τη Δημητσάνα, ενώ στο βίντεο παρουσιάζονται εκτός από την ανυπέρβλητη ομορφιά του τοπίου με τα ελατοσκέπαστα βουνά, σπάνια κειμήλια, όπως ένα δισκοπότηρο των βυζαντινών χρόνων, ένα χρυσοποίκιλτο ευαγγέλιο και έγγραφα από την εποχή της τουρκοκρατίας και της επανάστασης, αλλά και οι σημαντικές μορφές της ελληνικής πολιτικής, της Παιδείας και της Εκκλησίας με καταγωγή από τη Γορτυνία. Επίσης, η ταινία αποτελεί μια ολοζώντανη καταγραφή των κατοίκων της Γορτυνίας -πολλοί εκ των οποίων, όπως θα δείτε, φορούν φουστανέλα και καταγράφονται να 

Η ταινία είναι βουβή και χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με ξεχωριστή αναφορά σε κάθε τόπο, στα τοπία του και στους ανθρώπους του. Ο κινηματογραφιστής ακολουθεί την πορεία ενός αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν δύο άντρες και μια γυναίκα στους χωμάτινους φιδίσιους δρόμους της Γορτυνίας. Πρώτη στάση, η «ερατεινή Βυτίνα» με τα έλατα να κυριαρχούν στο τοπίο και τις προσωπικότητες του Νικολάου Ταμπακόπουλου, του επισκόπου Βρεσθένης Θεωδώρητου και του νομοδιδάσκαλου Βασιλείου Οικονομίδη.

Επόμενη στάση, τα «εύανδρα Μαγούλιανα», όπου, όπως μας πληροφορεί η ταινία, σε υψόμετρο 1.320 μέτρων «παραθερίζει αρκετός κόσμος εξ όλης της Ελλάδος». Πολλές φορές,ανατρέχοντας στον Τύπο της εποχής, συναντάμε εκτενείς αναφορές για τους παραθεριστές της Αρκαδίας οι οποίοι, πολλές φορές, έρχονταν να παραθερίσουν στη Γορτυνία και επειδή πολλοί από αυτούς είχαν συγγενείς και δικούς τους ανθρώπους στα σανατόρια που λειτουργούσαν. 

Στην ταινία παρουσιάζεται λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη, μάλιστα. Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά, θα δει ότι οι ξένοι ξεχωρίζουν από τους ντόπιους λόγω της ενδυμασίας τους. Ακόμη, όλοι στέκονται αμήχανοι μπροστά στην κάμερα, εκτός από δύο πιτσιρίκια που ρίχνουν κλεφτές ματιές στον φακό ενώ κάνουν τη μικρή αταξία να πειράξουν το ένα το άλλο... Σε αυτό το σημείο παρουσιάζεται ένα σπάνιο δισκοπότηρο των βυζαντινών χρόνων κοσμημένο με 600 διαμάντια και ένα ευαγγέλιο από την ίδια εποχή.

Η ξενάγηση συνεχίζεται με τα «θεαματικά Λαγκάδια», όπου παρουσιάζονται οι προσωπικότητες των Ανανώστη, Κανέλλου και Θεόδωρου Δηληγιάννη και ακολουθεί η Δημητσάνα «ονομαστή διά την εθνικήν της δράση». Ο ανδριάντας του Γρηγορίου Ε', ο Ιερώνυμος Βογιατζής, ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός και το σπίτι όπου γεννήθηκε, η γέφυρα που ενώνει τη Δημητσάνα με τη Ζάτουνα και ήταν έργο δικό του. Ακόμη, παρουσιάζονται σπάνια έγγραφα από την τουρκοκρατία και την Επανάσταση, και ξεχωριστή αναφορά γίνεται στους Μπαρουτόμυλους που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν στον αγώνα για την ανεξαρτησία.

Στο τέλος της ταινίας η κάμερα παρακολουθεί έναν άνδρα που φοράει παραδοσιακή ενδυμασία να εργάζεται στους νερόμυλους και έναν άλλον νεότερο να πλένει δέρματα.

Η όμορφη Αρκαδία της απλής ζωής κοντά στη φύση, της μακράς ιστορίας, πάντοτε συγκινεί. Σήμερα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, αλλά τα μυστήρια του τοπίου της εξακολουθούν να μαγεύουν κάθε επισκέπτη με ξεχωριστό τρόπο. Επειδή όλοι έχουμε ένα κομμάτι της Αρκαδίας μέσα μας.

Video: 

Οδοιπορικό του 1928 απο Βυτίνα, Μαγούλιανα, Λαγκάδια, Δημητσάνα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.