Σωματείο Χειριστών ΔΕΗ Μεγαλόπολης: ΟΧΙ στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Σωματείο Χειριστών ΔΕΗ Μεγαλόπολης: ΟΧΙ στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Οκτώβριος 22, 2019 - 19:45
0 σχόλια

Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας τις καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ΔΕΗ και τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αντί για το ξεπούλημα των μονάδων προχωρά σε βίαιη απολιγνιτιποίηση και παράδοση φιλέτων της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2028. Ο υπουργός Ενέργειας έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει η 3η μονάδα της Μεγαλόπολης στα μέσα του 2020.

Μετά το ναυάγιο της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, ο βίαιος τερματισμός του λιγνίτη και το πρόωρο κλείσιμο μονάδων που επιλέγει η κυβέρνηση οδηγεί στην περιθωριοποίηση και τη διάλυση της ΔΕΗ σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης εξυπηρετώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του Ελληνικού λαού και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Για την Μεγαλόπολη μετά από 50 χρόνια λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου η βίαιη αυτή εξέλιξη θα οδηγήσει το Λεκανοπέδιο σε μαρασμό και εγκατάλειψη της περιοχής.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ την κυβέρνηση να απορρίψει τις επιλογές αυτές. Δεν έχει αναλάβει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για το κλείσιμο των μονάδων, τη διάλυση της ΔΕΗ και το μαρασμό των λιγνιτικών περιοχών της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Το συνδ. κίνημα αγωνίζεται και διεκδικεί:

 

Να αποτρέψει τη διάλυση και την πώληση φιλέτων της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ).
Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και της Μεγαλόπολης και στο αναθεωρημένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα να διατηρηθεί η λιγνιτική παραγωγή της χώρας τουλάχιστον μέχρι το 2030 στο επίπεδο του 2018. Γιατί ο λιγνίτης ως εγχώριο καύσιμο θα συμβάλει σε όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταναλωτών της χώρας, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών στις λιγνιτικές περιοχές προετοιμάζοντας αποτελεσματικές δράσεις για την μεταλιγντική περίοδο με τεκμηριωμένο σχέδιο.
Να επανέλθει άμεσα η «Λιγνιτική Μεγαλόπολης» στη ΔΕΗ για την οικονομικότητα και βιωσιμότητα των μονάδων. Μετά την «περιπέτεια» των διαδικασιών και την αποτυχία της πώλησης των μονάδων της Μεγαλόπολης η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ως θυγατρική της ΔΕΗ έχει οδηγηθεί σε περαιτέρω απαξίωση με τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία της.

Η διατήρηση της Λιγνιτικής ως θυγατρική της ΔΕΗ το μόνο που θα εξυπηρετήσει θα είναι το κλείσιμο των μονάδων και άμεσα της 3ης μονάδας.

Πρόσληψη άμεσα μόνιμου τεχνικού προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων λόγω της βίαιης εξόδου εργαζομένων για να διευκολυνθεί η πώληση. Να υπάρξει λύση σε τοπικά ζητήματα (μετεγκατάσταση Τριπόταμου, διασφάλιση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, αποκατάσταση εξαντλημένων ορυχείων, λήψη μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας και απόδοση εδαφών από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία).

 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους πολίτες στο Λεκανοπέδιο σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της ΔΕΗ και των Μονάδων της Μεγαλόπολης.

Για την σωτηρία της ΔΕΗ, την στήριξη του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΔΕΗ ΜΕΓ-ΛΗΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.