Σκουρλέτης σε ΕΝΠΕ: Έως το τέλος του έτους ο νέος Καλλικράτης

Σκουρλέτης σε ΕΝΠΕ: Έως το τέλος του έτους ο νέος Καλλικράτης

Σεπτέμβριος 13, 2017 - 19:33
0 σχόλια

Έως το τέλος του έτους πρόκειται να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, όπως επιβεβαίωσε κατά τη σημερινή δίωρη συνάντηση με την ΕΝΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.  “Για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ισχύει αυτό που έχουμε πει σε γενικές γραμμές, να ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης. Παράλληλα πραανήηγειλε ότι “27 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν φέτος, για πρώτη φορά από το 2013, για επενδυτικούς σκοπούς. Τις προηγούμενες χρονιές ήταν μηδενικό αυτό το ποσό”, πρόσθεσε.

Αναλυτικά:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλετη.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης, διάρκειας δύο ωρών, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν στην ενίσχυση της λειτουργίας  και του ρόλου των Περιφερειών.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, συμφωνήθηκε επίσης, ο ορισμός ομάδας εργασίας μεταξύ  ΕΝΠΕ και υπουργείου, η οποία άμεσα θα καταγράψει  τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και  προϋποθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν υπέρμετρα την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις Περιφέρειες, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, στασιμότητα πόρων και αναποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε:

«Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση γύρω από την κυοφορούμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Ανταλλάξαμε πολλές απόψεις σ’ ένα αρκετά γόνιμο κι εποικοδομητικό επίπεδο συζήτησης.

Συμφωνήσαμε, καθώς θα διαμορφώνεται το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», να ανταλλάσσουμε απόψεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης όσο ο δεύτερος και η κεντρική κυβέρνηση, ουσιαστικά βρίσκονται από την ίδια πλευρά σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών. Όταν κάτι δεν πάει καλά, η ευθύνη επιμερίζεται σε όλους.

Βεβαίως ένα από τα κορυφαία ζητήματα, το γνωρίζετε όλοι, πέρα από το θέμα των αρμοδιοτήτων, είναι και αυτό των πόρων της αυτοδιοίκησης. Σας θυμίζω ότι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τις Περιφέρειες, από το 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν μία μικρή αυξητική πορεία, αλλά αυτό βέβαια, πρώτος θα έλεγα, δεν αρκεί σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες. Γνωρίζουμε μέσα σε ποιο πλαίσιο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργούμε, υπάρχουν περιοριστικές πολιτικές στη χώρα που προσδιορίζουν τα όρια των δυνατοτήτων μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αξιοποιούμε κάθε φορά με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους που διαθέτουμε, να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες παρεμβάσεις, για να είναι πιο αποδοτικά αυτά τα χρήματα. Θα ήταν προφανώς παράλογο αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης. Εκείνο που επιθυμούμε όλοι είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, έτσι ώστε η αυτοδιοίκηση να συμβάλλει σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, να έχει το δικό της χώρο, τον ιδιαίτερο δικό της ρόλο και νομίζω ότι αυτό τελικά που θα προκύψει ως ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, βαθιών μεταρρυθμίσεων στον «Καλλικράτη» θα είναι κάτι που θα ικανοποιεί τους περισσότερους.

27 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν φέτος, για πρώτη φορά από το 2013, για επενδυτικούς σκοπούς. Τις προηγούμενες χρονιές ήταν μηδενικό αυτό το ποσό.

Για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ισχύει αυτό που έχουμε πει σε γενικές γραμμές, να ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.

Δεν σταθήκαμε μόνο στα θέματα των αρμοδιοτήτων, συζητήσαμε και το θέμα του εκλογικού συστήματος, επαναλάβαμε πράγματα τα οποία έχουμε πει και άλλες φορές δημόσια, και αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά: να βρισκόμαστε σε μια συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων.»

(ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.