Σκοτώνουμε τα αποδημητικά πουλιά στην Ελλάδα

Σκοτώνουμε τα αποδημητικά πουλιά στην Ελλάδα

Μάιος 14, 2016 - 09:56
0 σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών, 14-15 Μαΐου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (14-15 Μαΐου το 2016), με πρωτοβουλία του Περιβαντολλογικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πουλιών και του περιβάλλοντός τους.

Περίπου 700.000 αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο περνώντας από την Ελλάδα, εκτιμά η οργάνωση BirdLife International. Σε όλη τη Μεσόγειο, ο απολογισμός φτάνει τον αστρονομικό αριθμό των 25 εκατομμυρίων πτηνών.

Όπως είχε ανακοινώσει Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης το 2015, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στην δεκάδα των μεσογειακών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών. 

Μάλιστα η Ελλάδα ήταν το 2015 η τρίτη χώρα στη Μεσόγειο στην παράνομη θανάτωση τρυγονιών πέρυσι, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Ιόνια νησιά, ενώ θύματα παράνομης παγίδευσης στις Κυκλάδες πέφτουν κατά κόρον οι καρδερίνες.

Η καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα, είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους τίθεται ως ύψιστη προτεραιότητα από την BirdLife International και τους εταίρους της.

Όπως είχε εξηγήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής της Ορνιθολογικής, πέρα από τις περιβαλλοντικές και ηθικές διαστάσεις του θέματος, η παράνομη θανάτωση πουλιών ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, τις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και τη δημόσια υγεία. 

Για παράδειγμα, πολλά πτηνά καταναλώνουν επιβλαβή έντομα, ενώ τα πτωματοφάγα αρπακτικά, όπως ο σπάνιος γύπας ασπροπάρης, όπου στην χώρα μας απαντάται πλέον μόνο σε 10 ζευγάρια, αποτελούν σημαντικό κρίκο του οικοσυστήματος και προστατεύουν τη δημόσια υγεία από μεταδοτικές νόσους.

(ΠΗΓΗ: sansimera.gr, tanea.gr, στη φωτογραφία ο πρώτος κύκνος που είχε φθάσει τον Σεπτέμβριο στη λίμνη Μουστού στην Κυνουρία)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.