Σκάνδαλο Αγροτικής: Η πολιτική μας ιστορία...

Σκάνδαλο Αγροτικής: Η πολιτική μας ιστορία...

Ιούλιος 23, 2015 - 11:48
0 σχόλια

Πόσο κόστισε το σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας στο Ελληνικό Δημόσιο; Πάρτε 5 δισ. ευρώ (και άλλα πέντε, ξέρετε, ανοιχτά δαχτυλάκια, να μην τους τα χρωστάμε). Πάνω από 1.300 δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα για κάθε βρώμικο σκοπό, και πρόκειται για χρήματα που δεν επεστράφησαν ποτέ.

Οι παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2012 κόστισαν 5 δισ. ευρώ, από εκείνα που μας περισσεύουν. Αυτό αναφέρει το πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας. Ο υπουργός Επικρατείας για τη διαφθορά Παναγιώτης Νικολούδης υπογράφει το μπουγιουρντί και επισημαίνει ότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Και για άλλη μία φορά, για ακόμα μία υπόθεση, αναμένονται συλλήψεις. 

(Και το σύστημα τρέμει από φόβο;..)

Εν μια νυκτί, με απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ, και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος, η Αγροτική «χρεοκόπησε». Και διαχωρίστηκε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Η Αγροτική, το καλό της κομμάτι, δηλαδή πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, χαρίστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς με σκοτεινές διαδικασίες, αφού η δεύτερη δεν πλήρωσε ούτε ευρώ, παρά μόνο 100 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων του ομίλου. Του ομίλου που πρώτα ξεβράκωσαν με δανεικά και αγύριστα, και έπειτα τον παραχώρησαν στην Πειραιώς.

Και η «κακή» ΑΤΕ; Αυτό το άρρωστο κομμάτι της τράπεζας κόστισε περίπου 7 δισ. ευρώ στο χρεοκοπημένο Ελληνικό Δημόσιο -χρήματα των φορολογουμένων, δηλαδή. Η «καλή» ΑΤΕ χρηματοδοτήθηκε επιπλέον από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (μέσω δανείου από το ΤΧΣ) με περίπου 7 δισ. ευρώ. Μετά το ξεβράκωμα, έρχεται το... πανωπροίκι, εξάλλου.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Νικολούδης βάζει τα πράγματα στη σωστή σειρά. Μιλά για ένα σκάνδαλο που δεν είναι απλώς οικονομικό «αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα 2000 με 2012».

Και υπογραμμίζει ότι μετά την τόση έρευνα, έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου, διότι η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.

Ποιοι φέσωσαν την ΑΤΕ; Τα περισσότερα μεγάλα κόμματα και τα μεγαλύτερα συγκροτήματα Τύπου της Ελλάδας. Δανεικά κι αγύριστα.

Το πόρισμα Νικολούδη αναφέρεται στην αιτία του κακού. Του μεγάλου κακού που ταλανίζει τη χώρα μας, την πολιτική της ζωή, και που θρυμματίζει κάθε ελπίδα να γίνουμε κράτος. Το σκάνδαλο της Αγροτικής είναι πρωτίστως πολιτικό και μετά οικονομικό. Σωστά. Αφού προηγείται η βούληση της πράξης, και σε αυτόν τον τόπο η πολιτική βούληση εξαντλείται σε μεθόδους ροκανίσματος του πλούτου του. Σε αυτό το σπορ, τα κόμματα που κυβερνούσαν επί δεκαετίες είναι πρωταθλητές. Πόσα χρωστάνε ΠαΣοΚ και ΝΔ; Δεν έχουν τους εργαζομένους τους απλήρωτους και ανασφάλιστους; Και τι ήταν η Αγροτική Τράπεζα για τα κόμματα αυτά; Μια δεξαμενή ζεστού χρήματος, τίποτε άλλο. Τι είναι τα μεγάλα συγκροτήματα Τύπου της χώρας, αν όχι υπηρέτες συμφερόντων; Και πόσα από αυτά τιμούν το χρέος τους;

Αναγνώστης στο site Κουτί της Πανδώρας σχολιάζει: «Αν αθροίσεις τα ποσά που προκύπτουν από το σκάνδαλο της ΑΤΕ, τις σύνθετες επενδύσεις των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, την μισθοδοσία του 1.100.000 Δ.Υ. της Ν.Δ. από το 2003 μέχρι το 2010, τα θαλασσοδάνεια προς τα ΜΜΕ, το σκάνδαλο της Proton Bank του Λαυρεντιάδη και του Τ.Τ., και όσα ακόμα έχουν αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, καταλήγεις στο ποσό για το οποίο η χώρα μπήκε στην περιπέτεια των μνημονίων». Έτσι, για να θυμόμαστε ότι είναι πολλά τα σκάνδαλα που φόρτωσαν στις πλάτες του κόσμου.

Η ανακοίνωση του Παναγιώτη Νικολούδη 

Από την Αρχή του άρθρ. 7 του ν.3691/2008 διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας «Πόρισμα» σχετικά με τις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε διάφορα πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.

Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Το παραπάνω Πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων.

Εμείς ανοίξαμε το δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στο δρόμο αυτό και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1.300 αγύριστα δάνεια.

Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία.

Ήδη όμως αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ' επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θ’ αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το «σκάνδαλο της ΑΤΕ» δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.

Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.

Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.

Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί.

Η πλήρης δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, αποτελεί δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας, το οποίο τώρα ικανοποιείται.

Τέλος, για όλους εκείνους που δείχνουν να αδημονούν και να απαιτούν από εμάς άμεσες πράξεις κάθαρσης και τιμωρίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους και με το σωστό τρόπο. Η Δικαιοσύνη δε ξεχνά αλλά και δεν πρέπει να ενεργεί βιαστικά και παρορμητικά.

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.