Σήριαλ το θρίλερ του φονικού στη Μάνη

Σήριαλ το θρίλερ του φονικού στη Μάνη

Φεβρουάριος 06, 2016 - 21:00
0 σχόλια

Έφεση του εισαγγελέα κατά της απόφασης

Με ωριμότητα και λαμβάνοντας συνειδητές αποφάσεις έδρασαν οι δύο 19χρονοι που καταδικάσθηκαν για τη διπλή δολοφονία, το καλοκαίρι του 2014 στη Μάνη, του 26χρονου Καλαματιανού Κωνσταντίνου Σγούρου και του 25χρονου Ιωάννη Κομμάτη από τη Σάμο, και για το λόγο αυτό δε δικαιολογείται η χορήγηση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας.

Αυτό αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας, Βασίλειος Παπαδάς, στην τεκμηρίωση της έφεσης που άσκησε τελικά την Τετάρτη, κατά της πρωτόδικης απόφασης για τους δύο νεαρούς από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου στα τέλη Ιανουαρίου.
Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο θα εξετασθεί από μηδενική βάση το θέμα του ελαφρυντικού που τους χορηγήθηκε και επί της ουσίας θα είναι σαν να γίνεται η δίκη ξανά από την αρχή.
Σχετική αίτηση είχαν καταθέσει στον εισαγγελέα Εφετών και οι δικηγόροι της οικογένειας Κομμάτη, Δημήτρης Πετρούσκας και Ζαχαρίας Κεσσές.

Η απόφαση
Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου, έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις, στις 28 Ιανουαρίου καταδίκασε σε κάθειρξη 30 ετών τον κάθε 19χρονο κατηγορούμενο, αναγνωρίζοντάς τους κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ειδικότερα, έκρινε το 19χρονο από τον Κάμπο ένοχο για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και παράνομη οπλοφορία. Του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας με ψήφους 4-3 (μειοψήφησαν μία τακτική δικαστής και δύο ένορκοι). Του επιβλήθηκαν 30 χρόνια κάθειρξης για την άμεση συνέργεια και 6 μήνες φυλάκισης για την οπλοφορία.
Ο 19χρονος από την Καλαμάτα κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Αναγνωρίσθηκε και σε αυτόν το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας με ψήφους 5-2 (μειοψήφησε μια τακτική δικαστής και ένας ένορκος) και του επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 30 ετών για τις δύο ανθρωποκτονίες και 1 χρόνος φυλάκισης για την οπλοφορία και την οπλοχρησία.
Από την πρώτη στιγμή οι οικογένειες των δύο θυμάτων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αναγνώριση του ελαφρυντικού και οι δικηγόροι τους είχαν εκφράσει στο «Θ» την πρόθεσή τους να ζητήσουν να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Οικ. Κομμάτη: «Τον φόνευσαν άνευ λόγου»
Τους πρόλαβε, ωστόσο, ο ίδιος ο εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος από την Τετάρτη έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης.
Στην αναλυτική του τεκμηρίωση ο εισαγγελέας Εφετών εξηγεί γιατί ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι δύο νεαροί δε δικαιολογεί τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού. Επίσης, εκείνο που φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, είναι πως δεν αποδείχτηκε η χρήση αναβολικών και οι ουσίες για τις οποίες υπήρξε συναλλαγή αναφέρονται πλέον ως «σκευάσματα αύξησης μυϊκής μάζας».
Μετά την εξέλιξη αυτή, οι δικηγόροι της οικογένειας Κομμάτη, Δημήτρης Πετρούσκας και Ζαχαρίας Κεσσές, δήλωσαν μιλώντας στο «Θ»: «Το σημαντικό για την οικογένεια Κομμάτη είναι ότι δεν αποδείχθηκε καμία απολύτως ανάμειξη με τον προταθέντα ισχυρισμό περί αναβολικών. Στη δίκη του Μεικτού Ορκωτού Γυθείου κατέρρευσαν όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί των κατηγορουμένων, που φόνευσαν άνευ λόγου τον αδικοχαμένο Ιωάννη Κομμάτη και ομόφωνα καταδικάστηκαν.
Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για την αναγνώριση ελαφρυντικών πλην του  βιολογικού ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας, που αναγνωρίστηκε με οριακή πλειοψηφία.
Η οικογένεια Κομμάτη θεωρεί ότι δεν έπρεπε να έχει χορηγηθεί στους κατηγορουμένους το ελαφρυντικό αυτό, εφόσον όχι μόνο δεν έπεισαν με την ιστορία τους, αλλά καμία ουσιαστική μεταμέλεια δεν επέδειξαν.
Την Τετάρτη κατατέθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας αίτηση για να ασκήσει έφεση. Σήμερα (σ.σ. χθες) πληροφορηθήκαμε ότι ο εισαγγελέας Εφετών είχε ήδη ασκήσει έφεση την 3η Φεβρουαρίου, ζητώντας την εξαφάνιση της απόφασης του ΜΟΔ ως προς το χορηγηθέν ελαφρυντικό στους κατηγορουμένους».

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Πηγή:tharrosnews.gr
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.