Σιωπηρές διαμαρτυρίες εκ των έσω

Σιωπηρές διαμαρτυρίες εκ των έσω

Ιούλιος 08, 2019 - 17:21
3 σχόλια

Νικητές και χαμένοι των εκλογών στην Αρκαδία κάνουν τους απολογισμούς τους και αναζητούν κυρίως τα αίτια της αποτυχίας τους ή στα λάθη που έγιναν και δεν πήγαν τόσο καλά τα πράγματα όσο θα ήθελαν.

Ρίχνοντας όμως μια ματιά στα τελικά αποτελέσματα, παρατηρούμε μία άνοδο στα ψηφοδέλτια που οι ψηφοφόροι έριξαν ασταύρωτα στην κάλπη, που δηλώνουν στήριξη στο κόμμα αλλά όχι σε κάποιον από τους υποψηφίους του. Τα νούμερα των ασταύρωτων ψηφοδελτίων μπορούν να θεωρηθούν μεγάλα και τα μηνύματα ενδεχομένως έχουν πολλούς αποδέκτες, κυρίως στους ηττημένους.

Στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, όπου επικράτησε πανηγυρικά ο Κώστας Βλάσης, παρατηρείται σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 μία αύξηση των μη σταυρωμένων ψηφοδελτίων όπου και η διαφορά τους φτάνει στα 3.818 -το 2019 είναι 5.201 και το 2015 ήταν 1.383. Αριθμός που βέβαια δεν στερεί τη νίκη σε κάποιον υποψήφιο αλλά είναι αρκετά μεγάλος σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 που σε εκείνες τις εκλογές μπορεί να στοίχισαν την έδρα στον Ανδρέα Λυκουρέντζο ή στην Εύη Τατούλη.

Θεαματική άνοδο όμως έχουμε και στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, που τα ψηφοδέλτια υπέρ του κόμματος έφτασαν τα 5.860 σε σχέση με τα 4.297 του Ιανουαρίου του 2015, 1.563 περισσότερα στην χθεσινή αναμέτρηση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και όπως εξελίχθηκε η «μάχη» της κάλπης είναι ένα σαφές μήνυμα αντίδρασης προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή για το πώς λειτούργησε προεκλογικά απέναντι στους υποψηφίους και σίγουρα ο τεράστιος αυτός αριθμός να είχε διαφορετικά αποτελέσματα. Θα μπορούσε ο κύριος Παπαηλιού να είχε κερδίσει με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά ή ακόμα και να χάσει την έδρα… Ο προβληματισμός δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλος για τους χαμένους σταυρούς.

Τέλος, στο ΚΙΝΑΛ ή ΠαΣοΚ που και εκεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκλέχθηκε άνετα, τα ψηφοδέλτια χωρίς σταυρό αυξήθηκαν σημαντικά: 1395 ενώ τον Ιανουάριο του 2015 ήταν μόλις  438, χωρίς όμως να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπωσδήποτε οι κεντρικές πολιτικές επιτροπές των εκλογών θα πρέπει  να προβληματίζονται για το τι δεν λειτουργεί σωστά και αυξάνονται τα νούμερα των μη σταυρωμένων ψηφοδελτίων που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαμορφώνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θάνος Μπόγρης


3 Σχόλια

Η παράταξη δεν είχε ποτέ χειρότερο ψηφοδέλτιο (με εξαίρεση τη Λυτρίβη, η οποία ευτυχώς αναγνωρίστηκε στην κάλπη). Και το κόμμα έχασε στην Αρκαδία τη δεύτερη έδρα για 600 ψηφοδέλτια. Και φυσικά έχασε μια έδρα στη Βουλή. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός των πεπραγμένων του κυρίου βουλευτή μας. Και όπως φαίνεται, ο Κυριάκος το έχει ήδη αντιληφθεί, και του τράβηξε το αυτάκι... απάντησε στον Βλάση πλαγίως, για να πονάει ακόμη πιο πολύ το χαστούκι: έβαλε δίπλα στον κολλητό του Κικίλια για υφυπουργό έναν άλλον Αρκά και μάλιστα εξωκοινοβουλετικό. Τι δεν καταλαβαίνεις;

@20:56 - Η υποψηφιότητα Λυτρίβη ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Όμως 20 ημέρες πριν τις εκλογές τι θα μπορούσε να κάνει; Αν είχε δραστηριοποιηθεί 6-12 μήνες νωρίτερα θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Ας είναι όμως. Νέα είναι, θα την δούμε στις επόμενες εκλογές ελπίζω. Όσο αφορά τον Βλάση από την στιγμή που έγινε ο Κικίλιας υπουργός υγείας, αυτόματα έχασε την θέση του υφυπουργού ο Βλάσης. Σπάνια καταλαμβάνουν θέσεις υπουργού και υφυπουργού πολιτικοί που έχουν στενή φιλία. Αν έπαιρνε άλλο υπουργείο ο Κικίλιας ο Βλάσης μάλλον θα ήταν υφυπουργός υγείας. Συμβαίνουν αυτές οι καραμπόλες όμως.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.