Σιωπηλή προσφυγιά

Σιωπηλή προσφυγιά

Οκτώβριος 17, 2014 - 20:42
1 σχόλια

 Άρθρο για την μετεγκατάσταση του Τριποτάμου

Γράφει ο Ιερεύς Βασίλειος Δάρρας
Πριν ακριβώς δύο χρόνια τέτοιες μέρες στο πανέμορφο χωριό μας το Τριπόταμο ένα κομβόι παράξενο αλλά κανονικό , ξεκινώντας από ένα χώρο μέσα στον οποίο κατοικούσαν ήρεμα , χωρίς έννοιες , αγαπημένοι και χαρούμενοι , άνθρωποι , που είχαν στήσει ένα λεβέντικο χορό με τις αγγελικές χορωδίες ,και τους καλλικέλαδους τραγουδηστάδες , δημιουργώντας ένα υπέροχο πανηγύρι , σκορπίζοντας την χαρά και την ευτυχία , μέσα στην ηρεμία και τη σιγαλιά .
Ξαφνικά , ένας απρόσμενος πόλεμος ξέσπασε , και το πανηγύρι διακόπηκε άδοξα , και φοβισμένοι , ποδοπατημένοι , τραυματισμένοι ,τρέχοντας να σωθούν βρέθηκαν σε ένα ήρεμο χώρο , να ( κρυφτούν ) από του επιδρομείς και τον βομβαρδισμό , πονεμένοι και κατατρεγμένοι , ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ με μια βαλίτσα στα χέρια τους , κρατώντας με λαχτάρα τα Ιερά και τα Όσια , την ιστορία της Γενεάς τους και της πατρίδας τους .
Κοντά σ,αυτό τον ματωμένο τόπο , μείναν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους , να μαζέψουν και να πάρουν , ότι απέμεινε στα ερείπια και τα συντρίμμια , προσπαθώντας στη συνέχεια , να ξαναχτίσουν με αυτά , απ την αρχή , μια ιστορία που γράφεται και θα γραφτεί , με πόνο και δάκρυα , ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες , ατενίζοντας το ξεθεμελίωμα της ιστορίας τους .

Και όλος αυτός ο πόλεμος , για λόγους κοινής ωφέλειας .!!!!!!!!!
Αυτό λοιπόν το κομβόι , είναι η μεταφορά των προσφιλών μας νεκρών μετά τον βομβαρδισμό που υπέστησαν , χωρίς να υπερβάλω , για να γνωρίσουν ακόμη και εκείνοι που δεν το έζησαν , και εύχομαι να μην χρειαστεί να το ζήσουν ποτέ . Μη γένοιτο Θεέ μου !!!!!!!!!!!!
Οι νεκροφόρες η μία μετά την άλλη , μεταφέροντας , άλιωτους τους νεκρούς μας , (είκοσι ένα 21 τον αριθμό ) σε άλλες κάσες , όμορφες , καινούργιες , για να ξαναθαυτούν στο χώμα . Για φανταστείτε να λέμε στη νεκρή μάνα μας και στο νεκρό παιδί μας . Σας ξεθάψαμε μανούλα μου , παιδάκι μου , να δούμε το χάλι σας , σας στολίσαμε για να σας θάψουμε πάλι , όμως τώρα , σε τάφους μαλαματένιους . Τι ειρωνεία !!!!
Πίσω από αυτούς τους άλιωτους νεκρούς μας , άλλες νεκροφόρες μεταφέροντας τα κουτιά , ( τα οστεοφυλάκια ) , στα οποία βρίσκονται τα οστά . τα λείψανα των προσφιλών μας προγόνων , μετά , την με πολύ σεβασμό ανακομιδή τους , που ξεκουράζονταν στο απαλό το χώμα της πατρώας γης , εκεί που άφησαν το σώμα τους να λιώσει μαζί με το μόχθο και τον ιδρώτα τους .
Πιο πίσω , οι Ιερείς μας , οι παπάδες μας , κουβαλώντας κλαμένοι αλλά με κατάνυξη και σεβασμό , τα Ιερά και τα Όσια , που μετά την τελευταία Θεία Λειτουργία , αφαίρεσαν με πόνο καρδιάς , από την Αγία Τράπεζα , λείψανα αγίων μαρτύρων , που είχαν τοποθετηθεί εκεί , ποιος ξέρει πόσους αιώνες πριν .
Κι όλοι οι χριστιανοί πατριώτες μαζί , χύνοντας δάκρυα πικρά , κουβαλώντας στα χέρια , τις εικόνες και τα καντήλια και ότι άλλο ιερό , για να μην πέσουν στο βωμό της Εθνικής Ωφέλειας , λες και κρατούσαν στα χέρια τους , από μία λεκάνη , με τα δάκρυα των συγγενών που είχαν χύσει σε αυτό το Ναό , με την προσευχή τους στο Θεό και την καλή μας Παναγιά , για την ανάπαυση των ψυχών των συγγενών τους .

Και όλα αυτά για λόγους κοινής ωφέλειας !!!!!!!!!!!!!
Ένα κομβόι , γεμάτο δάκρυα και θλίψη , αλλά και με τον όρκο μας σε αυτούς , να μην τους προδώσουμε ποτέ , αλλά μονιασμένοι να ζήσουμε όσο θέλει ο Άγιος Θεός κοντά τους , και όταν έρθει η ώρα , πάλι μαζί , να συνεχίσουμε το πανηγύρι, ευχόμενοι , να μην μας το διακόψουν τέτοιοι πόλεμοι .
Και τώρα , μετά δύο χρόνια, έρχονται οι ίδιοι επιδρομείς , με νέο πόλεμο να αρπάξουν και λεηλατήσουν τις περιουσίες , εμάς , των ζωντανών κατοίκων του Τριποτάμου , πετώντας μας ψίχουλα , απειλώντας μας πως οι τιμές που θα εισηγηθούν οι επιτροπές τους , θα είναι ανάλογες με την εμπορική ή αντικειμενική αξία των περιουσιών μας , λες και τους καλέσαμε να τους πουλήσουμε τα σπίτια μας , τον κόπο , τον ιδρώτα και την ιστορία μας .
Κι αυτά πάλι για λόγους κοινής ωφέλειας . !!!!!!!!!!!!!!!!
Ζητούν από εμάς την συναίνεση για διαπραγμάτευση , να συμφωνήσουμε στα ψίχουλα που θέλουν να μας δώσουν για αποζημίωση .
Πώς να συναινέσουμε αν η Δ.Ε.Η. δεν συμφωνήσει , ότι η αποζημίωση των σπιτιών μας , θα είναι τουλάχιστον ίση με την σημερινή κατασκευαστική αξία; με την προϋπόθεση να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας , στο νέο οικισμό σε δική μας και πάλι περιοχή , κοντά όμως στο χωριό μας και τις εναπομείνασες περιουσίες μας;

Όλοι μας μονιασμένοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δίκαιο , το δίκαιο που όλοι μας αναγνωρίζουν ……όμως βάζοντας δίπλα του και το
( αλλά ) .
Όμως όλοι γνωρίζουν ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας και αυτό το δίκαιο θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους .
Αν αυτό το δίκαιο δεν επικρατήσει, εδώ είμαστε ας έλθουν να μας βγάλουν από τα σπίτια μας με την βία .

Και τέλος , αγαπητοί αναγνώστες βγάλτε τα συμπεράσματά σας , ελάτε στη θέση μας και πείτε μας:
-Πληρώνονται με τίποτα όλα αυτά που ζήσαμε και ζούμε σ’αυτό το χωριό;
-Σε ποια χώρα του κόσμου , έχουν κάνει τέτοια ιεροσυλία και τυμβωρυχία;
-Είναι πρωτόγνωρο και πρωτάκουστο .
-Ποια Δικαιοσύνη και ποιο Δικαστήριο θα μπορέσει να αποδώσει το δίκαιο;
-Και τι αποζημίωση για ψυχική οδύνη μπορεί να απαλύνει τον πόνο και τη θλίψη όλων αυτών των ανθρώπων;
Γι αυτή λοιπόν τη δικαιοσύνη αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους .
«Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της γης»

Ο εφημέριος της ενορίας Τριποτάμου
Ιερεύς Βασίλειος Δάρρας
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Άξιος ο ιερέας συνεχίζει τη λαμπρή γενιά των ταπεινών λευιιτών της ορθόδοξης πίστης που στέκονται μπροστάρηδες στις ανάγκες του ποιμνίου και του τόπου τους χωρίς να λογαριάζουν μικροσυμφέροντα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.