Σήμερα ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος

Σήμερα ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος

Μάρτιος 27, 2015 - 12:17
0 σχόλια

Η έναρξη της ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου θα γίνει στις 19:30 και στις υπόλοιπες Ενορίες σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας στις 18:30

Τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών σήμερα, και οι πιστοί θα προσέλθουν στους ναούς για να ψάλλουν τον Ακάθιστο Ύμνο. «Ακάθιστος ύμνος» ονομάζεται κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Ωστόσο, έχει επικρατήσει να λέγεται έτσι ένα Κοντάκιο της Εκκλησίας μας προς τιμήν της Θεοτόκου, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κατά τις πρώτες τέσσερις ψάλλεται τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 «οίκους» (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).

Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, που αποτελεί το θεμέλιο της χριστιανικής λατρείας. Η εξύμνηση επιτυγχάνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Αν και η επικρατέστερη σήμερα άποψη είναι ότι ο Ύμνος δεν συνετέθη εν μια νυκτί, η ιστορία αναφέρει ότι το έτος 626, και ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος πολεμούσε τους Πέρσες, η Κωνσταντινούπολη πολιορκήθηκε από τους Αβάρους. Οι Άβαροι, οι οποίοι γνώριζαν ότι ο στρατός απουσίαζε στην εκστρατεία κατά των Περσών, απέρριψαν κάθε πρόταση εκεχειρίας εκ μέρους των Βυζαντινών και στις 6 Αυγούστου κατέλαβαν την Παναγία των Βλαχερνών. Τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, ετοιμάζονταν για την τελική επίθεση, ενώ ο Πατριάρχης Σέργιος περιέτρεχε τα τείχη της Πόλης με την εικόνα της Παναγίας της Βλαχερνίτισσας και ενεθάρρυνε τον λαό στην αντίσταση. Τη νύχτα εκείνη, φοβερός ανεμοστρόβιλος, που αποδόθηκε σε θεϊκή αρωγή, δημιούργησε τρικυμία και κατέστρεψε τον εχθρικό στόλο, ενώ αντεπίθεση των αμυνόμενων προξένησε τεράστιες απώλειες στους Αβάρους που αναγκάστηκαν να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν άπρακτοι.

Έτσι, η Βασιλεύουσα είχε σωθεί. Ο λαός, θέλοντας να πανηγυρίσει τη σωτηρία του, την οποία απέδωσε στη βοήθεια της Θεοτόκου, συγκεντρώθηκε στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιο το πλήθος έψαλλε τον «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «νικητήρια» και την ευγνωμοσύνη του «τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ».

Πολλές οι απόψεις για τον συνθέτη του: άλλοι τον αποδίδουν σε ανώνυμο, και άλλοι στον Ρωμανό τον Μελωδό, επειδή ο ύμνος αυτός έχει μια σπάνια αρτιότητα, τόσο ως προς το μέλος όσο και ως προς τους στίχους.

Video: 

Τη Υπερμάχω


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.