Σημαντικός πυλώνας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η «Γαλάζια Ανάπτυξη»

Σημαντικός πυλώνας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η «Γαλάζια Ανάπτυξη»

Απρίλιος 19, 2018 - 15:27
0 σχόλια

Στις 27 & 28 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η 4η συνάντηση για τη “Γαλάζια Ανάπτυξη” σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία στη ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου και  Εργαστήριo για την προώθηση των  Έργων, που αφορούσαν τις περιφερειακές και τοπικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Τη συνάντηση διοργάνωσαν η Μόνιμη Διεθνής Γραμματεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BSEC PERMIS), της οποίας Γενικός Γραμματέας είναι ο Έλληνας Πρέσβης κ. Μιχαήλ Χρηστίδης, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Tο Εργαστήριο διοργάνωσε το Δίκτυο Παρακτίων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR), η Επιτροπή Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου (BBSC), της οποίας Πρόεδρος είναι η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, και η Μόνιμη Διεθνής Γραμματεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου  (BSEC PERMIS).

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Διεθνών Σχέσεων, Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τον παραγωγικό πλούτο της Περιφέρειας και τα πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου.

Το Εργαστήριο περιλάμβανε ποικιλία θεμάτων, με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ομιλητών και εξειδικευμένες παρουσιάσεις.

Μεταξύ αυτών, ήταν οι εξής ενότητες:

Ο ρόλος των περιφερειακών αρχών στη χάραξη πολιτικής.
Παρουσίαση της πρωτοβουλίας AI-NURECC (Δίκτυο Πανεπιστημίων, Περιφερειών, Εμπορικών Επιμελητηρίων και Πόλεων) ως ιδέα για στενότερη συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο.
Παρουσίαση του Δικτύου των Πανεπιστημίων του Ευξείνου Πόντου και των δραστηριοτήτων του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Συζήτηση με τους συμμετέχοντες και συμπεράσματα.

Μεταξύ των εισηγήσεων ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσίαση του έργου "Λιμάνια πολιτισμού στον Εύξεινο Πόντο. Παρατηρήσεις πως μια ιδέα γίνεται πολιτική" από την κα Φλώρα Καραγιάννη, του  ευρωπαϊκού  κέντρου για  τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία, επικεφαλής τού γραφείου δια την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και  τον καθηγητή Δρ. Ufuk Kocabaş του πανεπιστημίου  Κωνσταντινουπόλεως, επικεφαλής της Διεύθυνσης Συντήρησης, με ειδικό αντικείμενο στη συντήρηση των πλοίων του Yenikapi (Νέα Πύλη), όπου απεκαλύφθησαν 37 πλοία κατασκευής του 4ου -9ου αιώνα μ.Χ. , στο λιμάνι του  Μεγάλου  Θεοδοσίου στην Κωνσταντινούπολη. Επέκταση του προγράμματος αυτού για τα αρχαία λιμάνια της  Πελοποννήσου  διεκδικείται από την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Εντεταλμένος σύμβουλος Δρ. Απόστολος Παπαφωτίου κατά τη διάρκεια της εισήγησης του έκανε εκτενή αναφορά σχετικά με το σχεδιασμό, τη μελέτη, τις δράσεις που υλοποίει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής. Η «γαλάζια ανάπτυξη» αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την Πελοπόννησο διότι συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και ειδικότερα στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στην προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι παράκτιες περιφέρειες, όπως είναι η Πελοπόννησος, και οι ακτές τους, λόγω της μοναδικής γεωγραφικής θέσης τους, υπήρξαν παραδοσιακά κέντρα νέων ιδεών και καινοτομίας. Η στρατηγική αυτή αποτελεί τη συμβολή της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Στις συναντήσεις μετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φορέων και Περιφερειών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ιταλία.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δραστήριο μέλος πολλών θεσμών και φορέων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Επιδεικνύει μεγάλη κινητικότητα και ενεργή συμμετοχή. Επιδιώκει μέσω των οργάνων, την επίλυση των θεμάτων και τη χάραξη πολιτικής και τη δημιουργία νέων συνεργασιών και μελλοντικών προοπτικών για την Πελοπόννησο, η οποία αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές Περιφέρειες στη Μεσόγειο.

 

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.