Σημαντικές εκπτώσεις σε Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα για τα μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων

Σημαντικές εκπτώσεις σε Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα για τα μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων

Απρίλιος 12, 2019 - 14:30
0 σχόλια

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί την 15η Φεβρουαρίου 2019  ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και την ΄΄Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ)΄΄, στις 3 Απριλίου 2019 προέκυψε και νέο μνημόνιο μεταξύ της ΠΟΞ και της εταιρίας ΄΄ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ΄΄ περιορίζοντας σημαντικά τις υπέρογκες απαιτήσεις των εταιριών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από τους ξενοδόχους, έως ότου υπάρξει μια δραστική λύση με το σύνολο των εταιριών  διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Η εξέλιξη αυτή βέβαια, δεν αναιρεί το πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα των  Ξενοδόχων,που παραμένει σε εκκρεμότητα, για δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης στον οποίο θα καταβάλλονται όλες οι αμοιβές σχετικά με τη χρήση του ρεπερτορίου που εκπροσωπούν οι διάφοροι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης, ενέργεια που θα βοηθήσει αποφασιστικά ώστε να μπει τάξη στο χώρο των Πνευματικών και Συγγενικών  Δικαιωμάτων και θα συμβάλει και ουσιαστικά στη μείωση των αμοιβών σε επίπεδα που πράγματι θα ανταποκρίνονται στο όποιο όφελος η κάθε επιχείρηση έχει από την χρήση του ανωτέρω ρεπερτορίου. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται πολιτική βούληση, η οποία είναι εμφανές πως αυτή τη στιγμή απουσιάζει, όπως άλλωστε απουσίαζε και στο παρελθόν.

Δεδομένης της διάλυσης της ΑΕΠΙ και του χάους που προκλήθηκε από τη δραστηριοποίηση στη θέση της των δυο νέων οργανισμών (ΕΥΕΔ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) έπρεπε να βρεθεί μια έστω προσωρινή λύση και να περιοριστεί όσο το δυνατό περισσότερο η οικονομική επιβάρυνση των ξενοδοχείων μελών της ΠΟΞ  που προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις.

 

Ειδικότερα και τα δύο μνημόνια έχουν διετή διάρκεια (2018 & 2019), αφορούν αποκλειστικά τα ξενοδοχεία – μέλη των τοπικών Ενώσεων και Συλλόγων Ξενοδόχων που υπάγονται στην ΠΟΞ και περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εκπτώσεις- ευνοϊκούς όρους:

 

Προς την ΕΥΕΔ για όσους προσχωρήσουν σε συμφωνία έως τις 15 Απριλίου οι εκπτώσεις είναι της τάξης του 20% για το 2018 και 15% για το 2019.

Προς την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ σε όσους προσχωρήσουν σε συμφωνία μέχρι τις 15 Ιουλίου 2019, παρέχεται έκπτωση για το 2018 κατά ποσοστό 30% για τα δωμάτια και 20% για τους υπόλοιπους χώρους και για το 2019 κατά ποσοστό 20% για τα δωμάτια και 15% για τους υπόλοιπους χώρους επί του αμοιβολογίου της Αυτοδιαχείρισης. Επιπλέον δε τα μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων που υπάγονται στην ΠΟΞ εφόσον προσχωρήσουν στην συμφωνία με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ το αργότερο μέχρι την 15/07/2019 και τηρήσουν τις προβλεπόμενες από αυτή υποχρεώσεις τους για τα έτη 2018 και 2019, δεν θα οφείλουν  κανένα ποσό για τον προ της 1.1.2018 χρόνο.

 

Σημειώνεται πως από τις ανωτέρω εκπτώσεις θα ωφελούνται αποκλειστικά και μόνον τα μέλη των Ενώσεων Ξενοδόχων που υπάγονται στην ΠΟΞ τα οποία οφείλουν να αποδεικνύουν την ιδιότητά τους αυτή με έγγραφη βεβαίωση της τοπικής Ένωσης – Μέλους της Π.Ο.Ξ.

 

Για την

Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας

Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου

 

Κων/νος Μαρινάκος

Πρόεδρος ΔΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.