«Σίγουρος τόπος» το Λεωνίδιο για τον Μιχάλη Νουρλόγλου

«Σίγουρος τόπος» το Λεωνίδιο για τον Μιχάλη Νουρλόγλου

Ιούλιος 07, 2015 - 20:45
0 σχόλια

Τέσσερις γνωστοί και βραβευμένοι σεφ μίλησαν στην Χρυσούλα Κυριακοπούλου του Αθηνόραμα travel, και μας ταξιδεύουν στους αγαπημένους τους καλοκαιρινούς προορισμούς, μας αποκαλύπτουν πού κάθονται για φαγητό, θυμούνται αγαπημένα τοπικά υλικά, εμπνέονται και μας εμπνέουν με γευστικές summer ιδέες.

Ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου, που ήταν finalist στο τελικό του πρώτου τηλεδιαγωνισμού Top Chef στην Ελλάδα το 2010, μίλησε για τις διακοπές του κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο:

«Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν γίνει σπάνιες πια για μένα», παραδέχεται ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ του "Abovo". «Κάθε καλοκαίρι, όμως, έστω και για ένα διήμερο, επισκέπτομαι το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Ένα μέρος που αγαπώ πολύ και είναι συνδεδεμένο με τα ξέγνοιαστα παιδικά μου χρόνια. Βρίσκεται 210 χλμ. από την Αθήνα, στη νοτιοανατολική Αρκαδία. 

Το Λεωνίδιο, ο "σίγουρος τόπος" κατά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και ο "Διονύσου κήπος" κατά τον Παυσανία, αποτελεί για μένα την πιο... ασφαλή λύση καλοκαιρινών διακοπών για πολλούς λόγους. Απέχει 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, στην άκρη μιας εύφορης πεδιάδας με εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα και περιβόλια με τις γνωστές τσακώνικες μελιτζάνες. Διατηρεί ακόμη και σήμερα τη γραφική τοπική αρχιτεκτονική, ενώ ο εντυπωσιακός "κόκκινος βράχος" δεσπόζει επιβλητικός πάνω από την πόλη. 
Στην Πλάκα, στο λιμάνι του Λεωνιδίου, στο εστιατόριο "Τα Δελφινάκια" βρίσκω εγγυημένα φρέσκο ψάρι, πεντανόστιμη μελιτζανοσαλάτα και άλλες τοπικές λιχουδιές. Στην κορυφή του Πάρνωνα, και συγκεκριμένα στον Κοσμά, απολαμβάνω ντόπια κρέατα και γλυκά φτιαγμένα με αγνά υλικά (γλυκό μελιτζανάκι, καρυδόπιτα, γαλακτομπούρεκο).

Χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής είναι η μελιτζάνα, που είναι πιο γλυκιά από άλλες ποικιλίες και φημίζεται ως η πιο εύγευστη στην Ελλάδα. Ήταν η έμπνευσή μου για το πιάτο "Αρνί με πουρέ μελιτζάνας, ντομάτα και γιαούρτι". 
Άφησα για το τέλος μια πρόσκληση-πρόκληση για όποιον επισκεφθεί το Λεωνίδιο... Νότια της πόλης, πάνω σε κατάφυτο ύψωμα, είναι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Πάρτε δυνάμεις, καλά παπούτσια και ανεβείτε το ήπιας δυσκολίας μονοπάτι. Η θέα σίγουρα θα σας αποζημιώσει!»

Πηγή: Αθηνόραμα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.