Σχετικά με την πορεία δακοκτονίας στην Πελοπόννησο

Σχετικά με την πορεία δακοκτονίας στην Πελοπόννησο

Ιούλιος 28, 2016 - 10:54
0 σχόλια

Δεν έφταναν τα προβλήματα στην καρπόδεση που εμφανίστηκαν φέτος σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα και κύρια στην ελιά, ήρθαν και προβλήματα στην καταπολέμηση του δάκου.

Ενώ οι αγρότες των χωριών που μετέχουν στο πρόγραμμα καταβάλουν κάθε χρόνο δαπάνη δακοκτονίας μέσω των ελαιοτριβείων, η δακοκτονία έχει μπει σε πορεία απαξίωσης. Ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης υπήρξαν περικοπές στο πρόγραμμα από το κεντρικό κράτος (ΥΠΑΑΤ) με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αριθμός των απαραίτητων ψεκασμών, να μη γίνονται έγκαιρα κ.λ.π. με αποτέλεσμα πολλά χωριά να φύγουν εκτός προγράμματος.

Φέτος παρατηρήθηκε απροθυμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα και από εργολάβους αλλά κυρίως από μικρομεσαίους αγρότες ιδιοκτήτες τρακτέρ λόγω αυξημένης φορολογίας, καυσίμων, πιθανών ζημιών στον εξοπλισμό κ.λ.π. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω του όρου που έχει μπει στο φετινό διαγωνισμό δακοκτονίας περί μη δυνατότητας χρήσης του ίδιου τρακτέρ σε περισσότερα από ένα χωριά.

Έτσι σε μια σειρά περιοχές, στη Βόρεια Λακωνία, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων, δεν έχει ξεκινήσει η δακοκτονία, αφού οι διαγωνισμοί για την επιλογή εργολάβων απέβησαν άγονοι.

Εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί κινδυνεύουν να χάσουν από το δάκο και τη μειωμένη φετινή παραγωγή. 

Ερωτάσθε λοιπόν:

Τι μέτρα θα πάρετε έστω να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάστασή;
Θα επαναλάβετε άμεσα το διαγωνισμό απαλείφοντας όρους που τον καθιστούσαν άγονο;

Ο επικεφαλής

Της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γόντικας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.