Το σχέδιο πεζοδρόμησης του εμπορικού κέντρου Άστρους

Το σχέδιο πεζοδρόμησης του εμπορικού κέντρου Άστρους

Σεπτέμβριος 06, 2018 - 21:02
0 σχόλια

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βόρειας Κυνουρίας την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς ανέπτυξε τις λεπτομέρειες της υποβολής πρότασης που προτίθεται να κάνει ο Δήμος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», που αφορά στη δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου» στο Άστρος με ανώτατη χρηματοδότηση για το Δήμο 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μαντάς επεσήμανε: «Έχουμε μιλήσει και έχουμε μαζί μας τον Εμπορικό Σύλλογο της Βόρειας Κυνουρίας που όμως δεν πληροί τις προϋποθέσεις ν είναι φορέας του έργου, επομένως συνεννοηθήκαμε με το Επιμελητήριο Αρκαδίας».

Η συμμετοχή 50 κατ’ ελάχιστον επαγγελματιών στην περιοχή παρέμβασης είναι απαραίτητη και ήδη έχουμε χαρτογραφήσει την περιοχή. Πάνω από 30 καταστηματάρχες έχουν ενημερωθεί, είναι αξιοσημείωτο το ποσοστό θετικής ανταπόκρισης, αγγίζει το 100%.

Στη συνέχεια, ο κ. δήμαρχος ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο Δήμος για να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση: «Το εμπορικό κέντρο του Δήμου έχει σημαντικότατα προβλήματα ως προς την κίνηση των πεζών. Ο Δήμος έχει εκπονήσει μελέτη για την επίλυση του προβλήματος αλλά και γενικά την ανάπλαση του κέντρου του Άστρους, άρα θα υποβάλουμε αυτές τις προτάσεις. Δηλαδή θα οριοθετήσουμε, και ακολούθως θα φτιάξουμε ένα διαδικτυακό πλέγμα για τα καταστήματα. Οι επεμβάσεις που το Επιμελητήριο θα κάνει, θα ομαδοποιηθούν σε επεμβάσεις της όψης των καταστημάτων και θα μπορεί κάθε ιδιοκτήτης καταστήματος να την εφαρμόσει στο κατάστημά του. Θα τοποθετηθούν τέντες και θα γίνουν και άλλες επεμβάσεις. Για κάθε κατάστημα θα διατεθούν 2.000 ευρώ».

Ο κ. Καμπύλης Γιώργος ρώτησε αν στο ΔΣ αυτή τη στιγμή ψηφίζουν για την υποβολή πρότασης: «Δεν έχουμε πάρει καμία μελέτη. Για να ψηφίσουμε, θέλουμε μια σαφή εικόνα. Επί της αρχής, ναι, συμφωνούμε». Ο κ. Καμπύλης Άγγελος αναφέρθηκε στους όρους του προγράμματος και υπογράμμισε: «Συζητάμε για την υποβολή πρότασης. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι όροι που βάζει το υπουργείο είναι η ύπαρξη 200 μέτρων πεζοδρόμου, για τουλάχιστον 50 καταστήματα στη δομημένη περιοχή, μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις που υπάρχουν σε όροφο, αλλά αυτά είναι εκτός.

Να μας πείτε από πού θα ξεκινήσει και αν υπάρχουν αυτά τα 400 μέτρα του πεζοδρόμου και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Ο κ. Γιοβάς ρώτησε γιατί  δεν μπορεί ο Εμπορικός Σύλλογος Άστρους να αναλάβει ως φορέας, και ο δήμαρχος κ. Μαντάς ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις από αυτή την τελευταία του κ. Γιοβά, λέγοντας ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Άστρους  δεν έχει προσωπικό μόνιμα απασχολούμενο.

Στη συνέχεια, έδωσε όλες τις λεπτομέρειες: «Θα υποβάλουμε αίτημα της μελέτης. Για να προχωρήσω τη σύνταξη του φακέλου, θα πρέπει να αποταθώ σε εξωτερικούς συνεργάτες. Τα 400 μ. μήκος δεν είναι περιοριστικά ούτε το μάξιμουμ. Η ελάχιστη απαίτηση των 200 μέτρων καλύπτει το κέντρο του Άστρους».

Θα γίνει ανάπλαση στον δρόμο που ξεκινά από την είσοδο προς Αθήνα και οδηγεί στον Άγιο Νικόλαο μετά στην πλατεία και στον κύκλο της πλατείας, από εκεί στη λαϊκή αγορά και φθάνει στο γεφύρι της Μελιγούς.

«Πρόκειται για ένα εκτεταμένο δίκτυο, αλλά δεν είναι ένα δίκτυο που θα γίνουν πεζοδρόμια παντού, αλλά σε κάποια τμήματα θα γίνουν κατασκευές που θα περιορίζουν την κυκλοφορία στα οχήματα δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς».

Από το Astrosnews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.