Το Σχέδιο καθαριότητας του Δήμου Τρίπολης

Το Σχέδιο καθαριότητας του Δήμου Τρίπολης

Μάιος 31, 2018 - 21:30
4 σχόλια

Το σχέδιο του Κανονισμού Καθαριότητας και προτείνεται για θεσμοθέτηση διαμορφώθηκε, λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το υφιστάμενο διοικητικό πλαίσιο, την δοκιμασμένη τεχνογνωσία και πρακτική και τα γενικά και ειδικά χαρακτηριστικά των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Τρίπολης.

Αποτελεί, ένα μέρος, μιας συνολικής παρέμβασης που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Η πιστή τήρησή του, θεωρείται ότι θα εξασφαλίσει όχι μόνο τη προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων σε όλη την επικράτεια του Δήμου Τρίπολης.

Ο Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3463/2006 και το Σύνταγμα, διευθύνει και ρυθμίζει όλες τις τοπικές  υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την  προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της  τοπικής κοινωνίας.

Στα ανωτέρω πλαίσια λειτουργεί και το σχέδιο κανονισμού καθαριότητας του Δήμου.

Η καθαριότητα του Δήμου και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά που αποκτώνται με τη συνεχή συνεργασία του Δήμου και των δημοτών με προκαθορισμένο και διακριτό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς σκοπούς των Ο.Τ.Α. οι οποίοι σύµφωνα µε το αρ. 102 του Συντάγματος είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί µία από τις πρωταρχικές και σημαντικότερες αρμοδιότητες του ∆ήµου (άρθρο 75 Ν.3463/2006). Επιδίωξη είναι µέσα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες καθαριότητας να εφαρμοστεί ο παρόν κανονισµός µε ειδικότερους σκοπούς:

  • την καθαριότητα της πόλης,
  • την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος,
  • τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας,
  • την εν γένει βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων,
  • την ανάδειξη των κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων των πόλεων και των οικισμών του «Καλλικρατικού» Δήμου Τρίπολης,
  • την αναβάθµιση των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αρχαιολογικού και     τουριστικού ενδιαφέροντος ,
  • την ενίσχυση της ελκυστικότητας και της λειτουργικότητας των εµπορικών περιοχών
  • την ενίσχυση εναλλακτικών µορφών διαχείρισης στερεών αποβλήτων µε µεθόδους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον,
  • την ενίσχυση νέων οικονοµικών δραστηριοτήτων και
  • την ενεργό συµµετοχή των δηµοτών

 

Τελικός στόχος, η δραστική βελτίωση της καθαριότητας και της εικόνας της  περιοχής «Καλλικρατικού» Δήμου  Τρίπολης.

 

Η Υπηρεσία Καθαριότητας ως σύνολο αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά πρέπει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή,  να δώσουμε στην Τρίπολη την εικόνα που δικαιούται και που όλοι επιθυμούμε. Το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι βεβαίως μια καλά οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη υπηρεσία καθαριότητας. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των Δημοτών στην προσπάθεια, στη βάση ενός πλαισίου αρχών που θα καθορίζει τους όρους αυτής της συνεργασίας. Αυτό επιχειρεί ο παρών κανονισμός.

 

 

ΑΡΧΕΣ

Ο κανονισµός και η πολιτική συνεργασίας του ∆ήµου µε τους δηµότες, τους κατοίκους και τους εν γένει χρήστες των υπηρεσιών Καθαριότητας, διέπεται από τις εξής βασικές αρχές:

  • Το φυσικό περιβάλλον είναι µέγιστο αγαθό, που χρήζει συνεχούς φροντίδας και προστατεύεται από την κείµενη νοµοθεσία και τον παρόντα κανονισµό.
  • Η ποιότητα ζωής, η δηµόσια υγεία, η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων της πόλης, η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, αποτελούν δικαίωµα των πολιτών και υποχρέωση της Κεντρικής ∆ιοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η κάθε είδους ρύπανση της ατµόσφαιρας αποτελεί παράγοντα που απειλεί τη δηµόσια υγεία, υποβαθµίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη διατήρηση των µνηµείων και του φυσικού κάλους.
  • Η παραγωγή αποβλήτων αποτελεί µορφή ρύπανσης και ταυτόχρονα πραγµατική ή εν δυνάµει σπατάλη φυσικών πόρων, που πρέπει µε κάθε µέσο να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό.
  • Η πρόληψη και η µείωση παραγωγής αποβλήτων (ποσοτική µείωση), καθώς και η µείωση της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες (ποιοτική βελτίωση), µπορούν να συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών δηµόσιας υγιεινής.
  • Η αξιοποίηση (µε την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της εφαρμογής προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, της ανάκτησης ενέργειας) των υλικών από τα απόβλητα, περιορίζει την σπατάλη ενεργειακών πόρων.
  • Οι εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ορθές µέθοδοι διαχείρισης των απορριµµάτων συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι ανταποδοτικές. Οι πολίτες και οι κάθε είδους χρήστες των υπηρεσιών συµµετέχουν, µε αντικειμενικά κριτήρια, ανάλογα µε τις δυνάµεις τους και την συµβολή τους στη διαµόρφωση του αντικειµένου της Καθαριότητας. Βασική προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών αποτελεί η ενημέρωσή τους σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση αξιοποιήσιμων υλικών (ανακύκλωση) από τα απόβλητα.
  • Οι παραγωγοί των προϊόντων καθώς και οι βιοµηχανίες, οι βιοτεχνίες και οι έµποροι, πρέπει να λαµβάνουν µέτρα τόσο για την πρόληψη όσο και για την παραγωγή, χρήση και διάθεση συσκευασιών που είναι συμβατές για ανάκτηση υλικών ή/και επαναχρησιµοποίηση.
  • Η ενεργός συµµετοχή των δηµοτών, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης στα προγράµµατα ανακύκλωσης και εθελοντισµού και η τήρηση των διατάξεων του παρόντος κανονισµού.
  • Ο ρυπαίνων τιµωρείται µε διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το Σχέδιο ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

4 Σχόλια

Ας πλένουν και 'κανα κάδο πού και που, γιατί μας έχει φάει η μπόχα. Διαφορετικά, να μην καταστρέφουν τα καπάκια όταν τους αδειάζουν και να τους κλείνουν. Έχουν καταστρέψει όλους τους κάδους, όλοι ορθάνοιχτοι είναι. Έλεος πια, με την αδιαφορία τους!

στο σχεδιο καθαριοτητας του δημου μας συμπεριλαμβάνεται η αγια τριαδα και ο αγιο βλασης???????θα επρεπε να ντρεπεστε που πατε να κανετε μαθηματα καθαριοτητας στους δημοτες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.