«Σεργιάνι στην παράδοση» από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο

«Σεργιάνι στην παράδοση» από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο

Αύγουστος 09, 2019 - 16:35
0 σχόλια

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου στην Επισκοπή Τεγέας οργανώνει για 3η χρονιά σε συνεργασία με τον Χορευτικό ‘Ομιλο Τρίπολης ένα αφιέρωμα στην ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο  Χώρο της 'Έκθεσης Τεγέας το Σάββατο 17 Αυγούστου 2019 στις 8:30 το βράδυ.

Φέτος συμμετέχουν οι Σύλλογοι:

"Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης" με χορούς από Πάρο και Κύθνο σε χοροδιδασκαλία Χριστίνας Ζαμπαθά, Αθηνάς Θεοδωρακοπούλου και Ηλία Καλοστύπη.

Ένωση Ποντίων "η Μαύρη Θάλασσα" με χορούς από Πόντο σε χοροδιδασκαλία Ράνιας Χρυσοχοΐδου.

"Εν Χορώ Μεσσηνίας" με χορούς από Λέρο σε χοροδιδασκαλία Ελένης Γκλεγκλέ.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος του Γιάννη Παυλόπουλου.

 

Λίγα λόγια για τους συλλόγους

Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης

 

Ο Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό τη διερεύνηση, τη διατήρηση και τη σωστή διάδοση λαογραφικών στοιχείων, που αποτελούν τον εθνικό πλούτο της φυλή μας.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, ο Όμιλος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καταγράψει και να αποθησαυρίσει στη γνήσια μορφή τους τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς και τις παραδοσιακές φορεσιές και να συνδέσει μέσω αυτών τους νέους με το παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Σήμερα ο όμιλος είναι ένα ζωντανό στοιχείο της παράδοσής μας, όπου δραστηριοποιούνται περισσότερα από 200 μέλη και 450 μαθητές.

Οι δραστηριότητές του στον πολιτιστικό χώρο είναι πολλαπλές και ποικίλες. Έχει δημιουργήσει αξιόλογη ιματιοθήκη Ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών από τα περισσότερα διαμερίσματα της χώρας μας.

Έχει δώσει πληθώρα χορευτικών παραστάσεων σε δήμους και κοινότητες του Νομού και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Δίνει ευκαιριακές παραστάσεις σε ιδρύματα και οργανισμούς. Έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλά φεστιβάλ παραδοσιακού χορού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εκπροσώπησε κατά τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας και απόσπασε διακρίσεις σε διεθνή Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ που έλαβε μέρος. ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΣΙΚΕΛΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ. Αξίζει να αναφέρουμε τις επιτυχημένες εμφανίσεις του Ομίλου μας δύο φορές στις Η. Π. Α., προσκεκλημένοι της Ελληνικής ομογένειας επί τη ευκαιρία του Συνεδρίου Αποδήμου Ελληνισμού καθώς και στην Κούβα στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συνεδρίου Τουριστικών Πρακτόρων.

Ο Χορευτικός Όμιλος επίσης έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία δυο σεμινάρια για τον παραδοσιακό χορό και την λαογραφία συμβάλλοντας ακόμα πιο ενεργά στη διατήρηση και τη σωστή διάδοση του παραδοσιακού χορού σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

 

Ένωση Ποντίων Ν.Σμύρνης-Αγ.Δημητρίου-Δάφνης ''Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ''

Το σωματείο ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία τριών Ποντίων, του αείμνηστου Μάνθου Κοφίδη, του δραστήριου καλλιτέχνη Χρόνη Αμανατίδη και της ασκουμένης, τότε, δικηγόρου Ράνιας Χρυσοχοΐδου.

Στόχος του είναι η διάδοση της ιστορικής γνώσης, η διάσωση της πολιτικής κληρονομιάς και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας του συλλόγου συγκροτούνται ομάδες διδασκαλίας ποντιακών χορών. Σήμερα διδάσκεται και ποντιακό τραγούδι, στο πλαίσιο χορωδίας, αλλά και λύρα και νταούλι ατομικά σε όποιον το επιθυμεί.

Κάθε Σεπτέμβριο η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Δάφνης - Αγίου Δημητρίου οργανώνει, στο πλαίσιο των Ιωνικών Γιορτών, βραδιά πολιτισμού. Κάθε Μάιο διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

 

Εν Χορώ Μεσσηνίας

Ο Σύλλογος «ΕΝ ΧΟΡΩ» Μεσσηνίας, ιδρύθηκε το 2003 με έδρα την Καλαμάτα, απαριθμώντας περί τα 150 μέλη, ηλικίας 3.5 έως 60 χρονών. Από το 2008, λειτουργούν τμήματά του και στην πόλη της Κορώνης.

Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί, απ’ όλη την Ελλάδα, φροντίζοντας πάντα να γίνεται λόγος στα ήθη, έθιμα και το ιδιαίτερο χρώμα της κάθε περιοχής.

Οργανώνει παραστάσεις εντός και εκτός νομού με μια πλούσια γκάμα χορών, παρουσιάζοντας ένα άρτιο θέαμα με τις κατάλληλες φορεσιές και την ανάλογη σκηνοθετική και σκηνική παρουσίαση.

 

Ο Σύλλογος «ΕΝ ΧΟΡΩ» συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής του νομού Μεσσηνίας και ταξιδεύει εντός και εκτός νομού, αποδεχόμενος προσκλήσεις φίλων συλλόγων, η συμμετέχοντας σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ανά την Ελλάδα.

Υπεύθυνη διδασκαλίας είναι η κ. Ελένη Σωτ. Γκλεγκλέ, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, επιμορφώτρια χορού της Δ/νσης Δ/θμιας εκπ/σης Πειραιά.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.