Σεμινάριο Βυζαντινής μουσικής στο Λεωνίδιο (vid)

Σεμινάριο Βυζαντινής μουσικής στο Λεωνίδιο (vid)

Μάρτιος 20, 2017 - 12:57
0 σχόλια

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Σμιλεύοντας το Μέλλον" ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας και το Αρχείο Τσακωνιάς διοργάνωσε σεμινάριο Βυζαντινής μουσικής με ομιλητή τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρίστο Κυριακόπουλο, την Κυριακή 19 Μαρτίου στην Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στο Περδικονέρι Γορτυνίας το 1951. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1975 και πρεσβύτερος το 1978 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Αττικής κυρό Δωρόθεο. Από το 1978 υπηρετεί ως εφημέριος στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς. Τυγχάνει απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εδίδαξε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητής θεολόγος στο Πειραματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αναβρύτων, απ ὅπου αφυπηρέτησε το 2009. Είναι έγγαμος με τέσσερα τέκνα.

Από νεαρή ηλικία έδειξε την κλίση του προς την μουσική, την οποία διδάχθηκε αρχικά στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στη συνέχεια, στο Ωδείο Αθηνών και στο Ελληνικό Ωδείο, απ όπου έλαβε πτυχίο και δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, με άριστα παμψηφεί. Είναι διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, καλλιτεχνικός διευθυντής των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής των Ιερών Μητροπόλεων α) Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, β) Θηβών και Λεβαδείας, καθώς επίσης και διευθυντής της πολυμελούς χορωδίας «Βυζαντινή Κυψέλη», της οποίας τυγχάνει ιδρυτής.

Ασχολείται συστηματικώς με την μουσική λαογραφία, την συλλογή και καταγραφή δημοτικών τραγουδιών, κυρίως της Πελοποννήσου. Είναι γνώστης και δάσκαλος του παραδοσιακού μουσικού οργάνου «Ψαλτήριον» (Κανονάκι). Είναι μέλος και επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Πελοποννησιακών σπουδών.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις με εκκλησιαστικούς ύμνους, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια. Αξιόλογη ηχογράφηση θεωρείται εκείνη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από έρευνά του για τον Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή. Επίσης, έχει ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο θρησκευτικό ορατόριο – ραψωδία «Κοσμάς ο Αιτωλός», σε μουσική Σωκράτη Βενάρδου και ποίηση Κώστα Χωρεάνθη. Άλλες σημαντικές ηχογραφήσεις του, σε μονωδιακή εκτέλεση, καθώς και με τη χορωδία «Βυζαντινή Κυψέλη», συνοδεία παραδοσιακών λαϊκών οργάνων, θεωρούνται οι ψηφιακοί δίσκοι: «Ηρωϊκοί Αντίλαλοι του Μοριά», «Παραδοσιακά Τραγούδια του Γάμου και της Χαράς», «Μνήμες του Μοριά», «Λεβέντικοι Ρυθμοί» και «Κιβωτός Ασμάτων». Το 2006 συνέθεσε, ενορχήστρωσε και παρουσίασε το βυζαντινό ορατόριο «Ύμνος της Αγάπης», σε στίχους του Καθηγητού Ηλία Οικονόμου. Το 2009 κυκλοφόρησε τιμητικώς από το Γ´ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας η Ανθολογία Ύμνων «Αίνοι» με ηχογραφήσεις του. Επί πολλά χρόνια, συνεργάζεται σε θέματα παραδοσιακής μουσικής με την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Από το leonidion.gr

Ειδήσεις: 
Video: 

Σεμινάριο για τη βυζαντινή μουσική στο Λεωνίδιο


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.