Σεμινάριο «Πρώτες βοήθειες σε άνθρωπο και τραυματισμένο άγριο ζώο»

Σεμινάριο «Πρώτες βοήθειες σε άνθρωπο και τραυματισμένο άγριο ζώο»

Μάιος 27, 2015 - 09:00
0 σχόλια

Το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους πραγματοποιήθηκε το 5ο προγραμματισμένο σεμινάριο του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού για τους εγγεγραμμένους εθελοντές του στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντισμού που υλοποιεί.

Το σεμινάριο με θέμα: «Πρώτες βοήθειες σε άνθρωπο και τραυματισμένο άγριο ζώο» αποτελούταν από δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορούσε στην παροχή Πρώτων Βοηθειών σε ανθρώπους, με εισηγήτρια τη Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Άστρους ιατρό, κυρία Πηγή Περδικάκη. Στους εθελοντές παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων, ο τρόπος αντιμετώπισης της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής, της εξωτερικής αιμορραγίας, των εγκαυμάτων, της πνιγμονής, της θερμοπληξίας, της ηλεκτροπληξίας, των αλλεργιών και των καταγμάτων, των τσιμπημάτων εντόμων και όφεων, καθώς και ο ορθός τρόπος καθαρισμού τραυμάτων. Η παρουσίαση της πρώτης ενότητας ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο και ερωτήσεις μεταξύ της εισηγήτριας και του ακροατηρίου για ιατρικά θέματα.

Κατά τη δεύτερη ενότητα παρουσιάστηκε η παροχή Πρώτων Βοηθειών σε τραυματισμένα άγρια ζώα με εισηγήτρια την εκπρόσωπο του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» και νοσηλεύτρια άγριων ζώων, κυρία Καίτη Αλευρά. Παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων, οι βασικές αρχές για την παροχή πρώτων βοηθειών σε άγρια πτηνά, οδηγίες περίθαλψης σε περίπτωση εύρεσης νεοσσών, βασικοί κανόνες παραλαβής άγριων ζώων γενικά αλλά και σύλληψής τους στη φύση, οι τρόποι απομάκρυνσης από το τρίχωμα ή το πτέρωμά τους χημικών όπως π.χ. κόλλα, πίσσα, κ.λπ. οι τρόποι απομάκρυνσης αγκιστριών, κ.α. Παρουσιάστηκαν επίσης γενικές πληροφορίες αναφορικά με την ανατομία των πτηνών για τη σωστή ακινητοποίησή τους κατά την αποστολή τους σε Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Η παρουσίαση της δεύτερης ενότητας ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ της εισηγήτριας και του ακροατηρίου για τον ορθό τρόπο σύλληψης, συσκευασίας και μεταφοράς των τραυματισμένων ζώων που εντοπίζονται στην προστατευόμενη περιοχή, με το ΚΤΕΛ ή άλλα μέσα μεταφοράς.

Η διεξαγωγή του σεμιναρίου έγινε στο πλαίσιο του Πακέτου εργασίας 2.4: Προώθηση της συμμετοχικής διαδικασίας του Υποέργου 1 της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013, που υλοποιείται από το Φορέα Διαχείρισης.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.