Σεμινάρια Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σεμινάρια Ρητορικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ιανουάριος 23, 2019 - 14:12
0 σχόλια

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Φιλολόγων Πελοποννήσου και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας (Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.: rhetoricinstitute.edu.gr), συνδιοργανώνουν βιωματικά σεμινάρια:

α) «Η ρητορική παιδεία στη σχολική τάξη: η αξία της νοηματικής, μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της παραγωγής αυθόρμητου λόγου», την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 στο 4ο ΓΕΛ Κορίνθου,  ώρες 16:00-19:00 για τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων & Λυκείων Κορινθίας και Αργολίδας. Εισηγήτρια  θα είναι η κα Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ. στη Διδακτική της Γλώσσας και Ρητορικής, Μεταδιδάκτωρ του τμήματος Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας και Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής.

β) «Η ρητορική παιδεία στη σχολική τάξη: η αξία της νοηματικής ανάγνωσης, της παραγωγής αυθόρμητου ή προτρεπτικού λόγου και της δημιουργίας διαλόγου – διττών λόγων», την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 στο Α΄ Γυμνάσιο Σπάρτης,  ώρες 17:00-20:00, για τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων & Λυκείων Λακωνίας. Εισηγήτριες θα είναι οι κκ. Άσπα Παπαλεωνίδα και Ρόη Κωνσταντοπούλου, Φιλόλογοι Εκπαιδευτικοί και μέλη της επιτροπής υποστήριξης και ενημέρωσης των 4ων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Περιφερείας Πελοποννήσου. Θα προηγηθεί ενημέρωση για τα αγωνίσματα και τους αγώνες ρητορικής από την Ελένη Βολονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το σεμινάριο με εισαγωγή, οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές και πρακτική εξάσκηση.

β) «Η ρητορική παιδεία στη σχολική τάξη: η αξία της νοηματικής, μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της παραγωγής αυθόρμητου λόγου», το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, ώρες 9:30-12:30 για τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων & Λυκείων της Δ/νσης Δ.Ε. Μεσσηνίας και ώρες 15:00-18:00 για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Δ/νσης Π.Ε. Μεσσηνίας. Εισηγήτρια  θα είναι η κα Φωτεινή Εγγλέζου, Δρ. στη Διδακτική της Γλώσσας και Ρητορικής, Μεταδιδάκτωρ του τμήματος Φιλολογίας Παν/μίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας και Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής.

Σκοπός των βιωματικών σεμιναρίων είναι να προβληματίσει αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε, ως εκπαιδευτικοί, να επαναπροσδιορίσουμε την καλλιέργεια και την αξία της Τέχνης του Λόγου στην τάξη αλλά και στη ζωή. Πρόκειται για μια πρόσκληση και πρόκληση για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών πολιτών, που με τον λόγο και τα έργα τους θα αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του αύριο.

Η καλλιέργεια της ρητορικής παιδείας στην σχολική τάξη σηματοδοτεί την ανανέωση καθημερινών διδακτικών και μαθησιακών πρακτικών. Συνεπάγεται την καλλιέργεια βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών και την ανάπτυξη του δημόσιου λόγου. Θέτει τη βάση για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που διαλέγονται και επιχειρηματολογούν.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια παρακαλούνται να αποστείλουν e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα στοιχεία τους (όνομα, επώνυμο και σχολείο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση retorikoiagones@gmail.com έως την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.