Σε ποιες περιοχές θα γίνει ψεκασμός στη Βόρεια Κυνουρία - Ποια τα προβλήματα

Σε ποιες περιοχές θα γίνει ψεκασμός στη Βόρεια Κυνουρία - Ποια τα προβλήματα

Ιανουάριος 21, 2020 - 13:12
0 σχόλια

Συνεδρίασε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 το δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας.

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε να κάνει με την «Εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2020» και το εισηγήθηκε ο κ. Καμπουρολιάς Παναγιώτης  εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Βόρειας Κυνουρίας .

Από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας,  στάλθηκε έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, κατά το έτος 2020 στις ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

 Το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, με εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών από εδάφους πραγματοποιείται όταν η αναμενόμενη ελαιοπαραγωγή της περιφέρειας της κάθε Κοινότητας υπερβαίνει το 25% της πλήρους σοδειάς για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς και το 20% για τις βρώσιμες ποικιλίες ελιάς. Η εισφορά δακοκτονίας σύμφωνα με το άρθρο 102 του Ν.1402/1983 ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, η οποία καθορίζεται για κάθε ελαιοκομική περίοδο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με τις ίδιες διατάξεις, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές, ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησης τους.

Οι ελαιοκομικές περιοχές του Δήμου που αποδέχθηκαν το πρόγραμμα δακοκτονίας και της πληρωμής της εισφοράς είναι:

Οι Κοινότητες Άστρους, Αγίας Σοφίας, Αγίου Ανδρέα, Αγίου Γεωργίου, Βερβένων, Δολιανών, Κορακοβουνίου, Μελιγούς Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, Περδικόβρυσης, Πλατάνας, Πλατάνου, Πραστού, Στόλου και Χαράδρου.

Ο κ.  Καμπουρολιάς  εισηγήθηκε την αποδοχή εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους για κάθε Κοινότητα, εκτός του οικισμού Νεοχωρίου στην Κοινότητα Κορακοβουνίου .

Ο κ. Μαντάς Παναγιώτης είπε «Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Από τη στιγμή που έχει γίνει συνεννόηση και υπάρχουν οι γνωμοδοτήσεις και οι αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων, συμφωνούμε»

Ο κ. Βεκιάρης Βασίλειος συμφώνησε και ο κ. Τετώρος Βασίλειος είπε « Δεν αρκεί μόνο να συμφωνούν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων για τη δακοκτονία, αλλά χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Χρειάζεται κρατική μέριμνα, να ζητήσουμε να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα ελέγχουν για το δάκο.

Να γίνεται έγκαιρα η δακοκτονία και όχι τον Αύγουστο, που έχει φουντώσει ο δάκος και να είναι δωρεάν για τους αγρότες και με εγκεκριμένα φάρμακα, γιατί φέτος παρατηρήθηκε να είναι είκοσι δάκοι στην παγίδα τη μία μέρα, να μεσολαβεί δακοκτονία και να είναι σαράντα την επόμενη.

Εκεί κάτι δεν πάει καλά. Δεν ξέρω πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τι φάρμακα χρησιμοποιούμε. Κατά τα άλλα, συμφωνώ»

Ο κ.  Στρευλάκος Βασίλειος – Πρόεδρος Κοινότητας Στόλου είπε «η Κοινότητά μας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με τους παγιδοθέτες.

Δεν έχουμε παγιδοθέτες, με αποτέλεσμα να μην ψεκάζουν και να μην έχουμε καλή ποιότητα λαδιού.

Πριν την οικονομική κρίση έτρεχαν όλοι να κάνουν αιτήσεις, ακόμα και μέσον έβαζαν, για να πάρουν τη θέση του παγιδοθέτη. Σήμερα δεν έχουμε παγιδοθέτες. Στις 18 Νοεμβρίου είχαμε ανεμοθύελλα. Δηλώθηκε από τη πλευρά μου την Παρασκευή, τη Τρίτη ήρθε ο ΕΛΓΑ, αποφάνθηκαν οι γεωπόνοι του ότι υπήρχε πτώση ελαιοκάρπου 40-45% και με ρώτησαν: «Τι κάνετε εδώ; Γιατί δεν ψεκάζετε;». Αυτή η ποσότητα που είχε πέσει κάτω αποζημιώνεται, αλλά επειδή εμείς δεν είχαμε ψεκάσει, χάνουμε την αποζημίωση. Προτείνω λοιπόν στο Δήμο να αναλάβει το θέμα με τους παγιδοθέτες, αν είναι δυνατόν, με αυτούς τους εποχιακούς που παίρνει, γιατί το μεροκάματο που παίρνει ένας παγιδοθέτης στο Στόλο, απ’ ότι μου είπαν, είναι επτά – οκτώ κατοστάρικα και δεν πάει κανένας. Μία χρονιά έγινε εθελοντισμός από μένα και άλλους δύο από το χωριό και έγινε ο ψεκασμός. Τη δεύτερη χρονιά κάποιος μεγαλοπαραγωγός του χωριού μας διέθεσε το αυτοκίνητό του.

Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος. Υπήρχε ένα καλό πρόγραμμα συντήρησης των αγροτικών δρόμων, το οποίο εφάρμοσε ο κύριος Κατσής, με τους καλούς χειριστές που διαθέτει ο Δήμος μας, γιατί πρέπει να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Αν δεν υπάρχει καλή συντήρηση, δεν πάει ο άλλος, γιατί θα χαλάσουν τα λάστιχά του κτλ. Προτείνω να πάρει ο Δήμος μία μικρή μπουλντόζα για τα σημεία που δεν πάει το γκρέιτερ ή έστω να δοθεί μία εργολαβία σε έναν ντόπιο, για να βοηθηθούν και αυτοί»

Ο κ. Νικολάου Θεόδωρος – Πρόεδρος Κοινότητας Περδικόβρυσης είπε « Κάθε χρόνο παίρνουμε απόφαση ότι αποδεχόμαστε την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας και ο εργολάβος, που παίρνει την εργολαβία, εδώ και τέσσερα – πέντε χρόνια εξαιρεί τέσσερα χώρια· τον Αϊ Γιώργη, την Πλατάνα, την Περδικόβρυση και το Στόλο. Γιατί γίνεται αυτό; Πώς γίνεται να κατοχυρώνεται μία εργολαβία σε έναν εργολάβο ο οποίος να λέει ότι: «Αυτά τα χωριά τα βγάζω εκτός»; Θα ήθελα σε αυτό να δώσουμε λίγο προσοχή. Ή θα πάρει την εργολαβία ο εργολάβος και θα καλύψει όλο το Δήμο ή να βρούμε κάποιον άλλον. Απ’ ότι γνωρίζω, σε άλλες περιοχές υπάρχουν πολλοί εργολάβοι που ενδιαφέρονται. Πώς στο δικό μας Δήμο υπάρχει μόνο ένας, ο οποίος κάθε χρόνο λέει: «Αυτά τα τέσσερα χωριά δεν μπορώ να τα καλύψω»; «

Ο κ. Καμπύλης δήμαρχος της Βόρειας Κυνουρίας έκανε σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν, είπε, όσοι Πρόεδροι και Δημοτικοί Σύμβουλοι ήταν την προηγούμενη περίοδο γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουμε εξαντλήσει πάρα πολλές φορές το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε στην απόφαση αυτό που αναφέρθηκε και σε κάποιες αποφάσεις Τοπικών Συμβουλίων, δηλαδή να ξεκινάει νωρίς. Το πρόγραμμα της δακοκτονίας το υλοποιεί η Περιφέρεια και το μόνο που καλούμαστε να αποφασίσουμε σήμερα είναι αν οι Κοινότητές μας επιθυμούν ή όχι να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Άστρους, Αγίας Σοφίας, Αγίου Ανδρέα, Αγίου Γεωργίου, Δολιανών, Μελιγούς, Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, Περδικόβρυσης, Πλατάνας και Στόλου, συμφωνούν με την εισήγηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση αποφάσισε ομόφωνα την αποδοχή εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους, έτους 2020, στις Κοινότητες Άστρους, Αγίας Σοφίας, Αγίου Ανδρέα, Αγίου Γεωργίου, Βερβένων, Δολιανών, Κορακοβουνίου, Μελιγούς Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, Περδικόβρυσης, Πλατάνας, Πλατάνου, Πραστού, Στόλου και Χαράδρου.

Αποδέχεται την πληρωμή της εισφοράς δακοκτονίας, ποσοστού 2% και εγκρίνει την εξαίρεση από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2020, την περιοχή της Κοινότητας Κορακοβουνίου και επισημαίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες την αναγκαιότητα για την έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών ανάδειξης αναδόχου για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2020, προκειμένου να καταπολεμηθεί επαρκώς ο δάκος της ελιάς καθώς και την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη να καλυφθούν από τις υπηρεσίες του, όλες οι Κοινότητες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Πηγή: astrosnews.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.