Σε μια νέα επανάσταση που ξεκινάει από το Μοριά και θα δώσει δύναμη αναφέρθηκε ο Δ. Δράκος σε συνέντευξη του στον «Τύπο της Κυριακής»

Σε μια νέα επανάσταση που ξεκινάει από το Μοριά και θα δώσει δύναμη αναφέρθηκε ο Δ. Δράκος σε συνέντευξη του στον «Τύπο της Κυριακής»

Αύγουστος 26, 2010 - 00:24

Για «μάχη της Αυτοδιοίκησης απέναντι στο υδροκέφαλο κεντρικό κράτος» η οποία θα κριθεί στις επικείμενες Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, έκανε λόγο ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Νομάρχης Μεσσηνίας και Πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) Δημήτρης Δράκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Έφη Χατζηιωαννίδου.

Ανέφερε μάλιστα αλληγορικά, ότι «όλες οι μεγάλες επαναστάσεις από τον Μοριά είναι που ξεκινάνε». Μάλιστα, συνέδεσε ευθέως το κεντρικό κράτος με την επιλογή του Μνημονίου και του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε «έναν δρόμο αδιέξοδο που καθηλώνει τη χώρα και ταπεινώνει τους Έλληνες και γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί να αποτελεί μονόδρομο».
Επεκτεινόμενος στις επιπτώσεις των μέτρων που έχει επιβάλλει η Τρόικα στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου ο Δ. Δράκος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ανεργίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ανεργία έχει φτάσει στο 9,9%, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν στο 6,1%. Αλματώδης αύξηση που φτάνει στο 57,5%», ενώ πρόσθεσε ότι «η τουριστική κίνηση εμφανίζεται μειωμένη κατά 10%, παρότι η Πελοπόννησος δεν αποτελεί μονάχα προσφιλή προορισμό, λόγω της ομορφιάς, των προϊόντων και της ιστορικής και πολιτιστικής της παράδοσης, αλλά και οικονομικό για διακοπές, λόγω των τιμών της». Υπογράμμισε μάλιστα ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ότι «ο Σεπτέμβρης πρόκειται να είναι αδυσώπητος. Οι δείκτες της ανεργίας θα εκτιναχτούν και η ύφεση θα βάλει περισσότερα λουκέτα. Γι’ αυτό το λόγο, επείγει η άσκηση πολιτικής πίεσης για αλλαγή πορείας και φυγή από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ελλειμμάτων που φέρνει το Μνημόνιο».
Επιπρόσθετα, εξηγώντας με ποιο τρόπο ο νέος θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας και οι δομές που προβλέπει, είναι δυνατό να αποτελέσει εργαλείο για έξοδο από την κρίση, ο Δ. Δράκος προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις: «Η αιρετή Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να τεθεί επικεφαλής στην πορεία προς μία Ανάπτυξη ισόρροπη, βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον και πάνω απ’ όλα, δίκαια κατανεμημένη ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. Την ίδια ώρα, η Διπλωματία των Περιφερειών είναι μία πρόκληση που πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλοι. Κοιτάξτε για παράδειγμα να δείτε τι έγινε στη Γαλλία, όταν οι αιρετές περιφέρειες αποφάσισαν να οργανωθούν και να προωθήσουν από κοινού τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους. Το λεγόμενο Τόξο της Μεσογείου, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Νότου. Μπορούμε να βαδίσουμε και εμείς σε τέτοιες επιτυχίες, αρκεί να υπάρχει σωστή πολιτική πυξίδα».
Αναλύοντας τις απόψεις του για τον «Καλλικράτη» και το πως τελικά διαμορφώθηκε, τόσο ως προς το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη δομή του, όσο και ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε τα εξής:
«Ο «Καλλικράτης» που τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή, είναι ένα μόρφωμα με στενή διαχειριστική λογική προκειμένου να αρέσει στην Τρόικα. Δεν έχει σχέση με όσα σχεδιάζαμε και οραματιζόμασταν όλοι οι Αυτοδιοικητικοί, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Εμείς θέλαμε έναν «Καλλικράτη» με ξεκάθαρη οργάνωση, πόρους, αρμοδιότητες και δυνατότητες, με στόχο να φέρουμε στην Περιφέρεια πραγματική Ανάπτυξη και φυσικά, Απασχόληση. Τι προέκυψε τελικά; Στην αρχή, είπαν ότι έφτιαξαν τον «Καλλικράτη» για να περιορίσουν κατά 1,2 δις ευρώ τη σπατάλη στους δήμους και τις νομαρχίες. Σήμερα ξαναψάχνουν τα οικονομικά στοιχεία και βρίσκουν ότι τελικώς θα εξοικονομήσουν 500 εκ. Εμείς δεν έχουμε πειστεί για την ωριμότητα του σχεδιασμού. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάιο η κ. Κατσέλη έδωσε στους σημερινούς 13 κρατικούς Περιφερειάρχες περίπου 11 δις ευρώ για έργα στην Περιφέρεια. Σήμερα, δεν είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα αυτά θα τα διαχειριστούμε εμείς».
Στη συνέχεια, ο Δ. Δράκος έδωσε ακόμη μία περιγραφή της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται οικονομικά και κοινωνικά και αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μέσα από μία πραγματική Αποκέντρωση. Τόνισε χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Αυτή τη στιγμή οι πολίτες αγωνιούν για το μέλλον. Η ύφεση βαθαίνει. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται. Η παραγωγή μαραζώνει. Άνθρωποι μένουν άνεργοι. Οικογένειες, στο δρόμο. Από την άλλη πλευρά, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι σημαντικά και θα μπορούσαν να προσφέρουν ανάσα ανακούφισης και προοπτική ανάκαμψης, αρκεί η κυβέρνηση να αφήσει τα προσκόμματα και τις προφάσεις και να κάνει πράξη την Αποκέντρωση, δίνοντας στην Περιφέρεια τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για Ανάπτυξη. Εμείς πάντως θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό, ώμο-ώμο μαζί με κάθε πολίτη της Πελοποννήσου».
Αναφερόμενος στο τι τον ωθεί να διεκδικήσει την εκλογή του ως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο Δ. Δράκος προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις: «Γνωρίζω καλά την Περιφέρειά μας, γνωρίζω καλά τους ανθρώπους της, ενώ υπηρετώντας την Αυτοδιοίκηση τόσο ως Νομάρχης Μεσσηνίας επί δέκα-τρία χρόνια, όσο και ως Πρόεδρος της ΕΝΑΕ τα τελευταία τέσσερα, πιστεύω πως έχω την γνώση και την πείρα να υπηρετήσω με επιτυχία την Πελοπόννησο και να την οδηγήσω μαζί με τα στελέχη του Συνδυασμού που καταρτίζω στην Ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε να δώσουμε νέα δύναμη και νέα δυναμική στην Πελοπόννησο και είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να το κάνουμε!»
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι «στη Δημοκρατία μας είναι ελεύθερος καθένας να διεκδικήσει την εκλογή του, όπου και όποτε το επιθυμεί. Από εκεί και έπειτα, ο πολίτης κρίνει ποιος είναι κατάλληλος. Εγώ δεν κατέρχομαι στις εκλογές ως αντίπαλος οποιουδήποτε (πόσο μάλλον από τη στιγμή που δεν έχει διαμορφωθεί οριστικά το τοπίο των υποψηφιοτήτων αφού το ΠαΣοΚ δεν έχει ακόμη αποφανθεί), αλλά διεκδικώντας τη θετική ψήφο των Πελοποννησίων».
Σχετικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και τη μεταξύ τους σχέση, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε:
«Με τον πρόεδρο της ΝΔ μας συνδέει φιλία ζωής. Πέρα τούτου, τον εκτιμώ για την ευψυχία του να προασπίζεται ότι κρίνει εθνικά και κοινωνικά δίκαιο και επωφελές, μη διστάζοντας να προβεί ακόμη και σε ρήξεις.
Νομίζω πως έχει φτάσει ο καιρός για μία ειρηνική επανάσταση για μία άλλη Ελλάδα, εκείνη της Ελπίδας και ο Σαμαράς είναι ένας πολιτικός κατεξοχήν επαναστάτης».
Σε επισήμανση της δημοσιογράφου του Τ.τ.Κ. ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζεται για ίδρυση δικού της κόμματος, ο κ. Δράκος παρατήρησε ότι η πρώην υπουργός «κάνει τις δικές της επιλογές, για τις οποίες εκείνη είναι που θα αναλάβει την ευθύνη και εκείνη είναι που θα κριθεί από τον πολίτη» και πρόσθεσε: «Σε ότι αφορά εμένα, είμαι πολιτικός με συγκεκριμένη κομματική αναφορά και φυσικά, τιμώ και στηρίζω το σύνολο των επιλογών του κόμματός μου και της ηγεσίας του».
Τέλος, ερωτηθείς από την εφημερίδα αναφορικά με πληροφορίες που η ίδια έχει προβάλει σε δημοσιεύματά της αναφορικά με την στάση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου έναντι της υποψηφιότητάς του, ο κ. Δράκος αρκέστηκε να σχολιάσει: «Δεν έχω υπόψη μου καμία απολύτως πολιτική τοποθέτηση ή επίσημη δήλωση του κ. Λαμπρόπουλου, με βάση την οποία διαφαίνεται κάποια ένσταση, ή προβληματισμός ως προς το πρόσωπό μου, ή την υποψηφιότητά μου».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις