Σε εγρήγορση οι υπηρεσίες για τη γρίπη των πτηνών στην Αρκαδία (vid)

Σε εγρήγορση οι υπηρεσίες για τη γρίπη των πτηνών στην Αρκαδία (vid)

Μάρτιος 09, 2017 - 14:30
1 σχόλια

Κανένας κίνδυνος για τους ανθρώπους

Για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών μίλησε σε συνέντευξή του ο διευθυντής – ΠΕ Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ και Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Διαμαντόπουλος.

Όπως είχαμε αναφέρει, το προηγούμενο διάστημα  υπήρξαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην περιοχή της Αρκαδίας με την η Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι τονίζει ότι ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες πουλερικών που βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την περιοχή που εκδηλώθηκε το κρούσμα, δηλαδή των περιοχών Μηλιάς, Σκοπής, Λουκά, Νεστάνης, Κάψια, Σιμιάδων, Αγίου Κωνσταντίνου, Ζευγολατιού, Πελάγους, Μερκοβουνίου, Περθωρίου και Τρίπολης, καθώς και όσοι βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους του Μουστού και της Λίμνης Λάδωνα.

Ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε πολλές γωνιές  της Ελλάδας και ότι τον ιό τον έφεραν τα αποδημητικά πτηνά, κατά  το ταξίδι τους πάνω από την περιοχή μας. 

Ο κ. Διαμαντόπουλος τόνισε ότι η άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέδωσε τα μέγιστα, περιορίζοντας έτσι το πρόβλημα.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας εργάστηκε εντατικά κάνοντας έρευνα στα σημεία στα οποία εκδηλώθηκαν τα περιστατικά και, όπως τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος, το προσωπικό έχει δει πολλά άτομα τα οποία και έλαβαν προληπτική θεραπεία.
Ξεκαθάρισε ότι η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά η υπηρεσία θα πρέπει να δρα προληπτικά και ενημερωτικά προς το κοινό.

Τα άτομα τα οποία βρέθηκαν κοντά στις πτηνοτροφικές μονάδες εμβολιάστηκαν προληπτικά και ακόμα και τώρα υπάρχει παρακολούθηση με αμφίρροπη επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν υπάρχουν νέα περιστατικά στην περιοχή, ανέφερε ότι έχει γίνει έλεγχος σε πολλές μονάδες, μεγάλες και μικρές, όπως στην περιοχή της Νεστάνης. Επίσης βρέθηκαν ένας νεκρός αγριόκυκνος και κορακοειδή κοντά σε μονάδα, επιβεβαιώνοντας ότι τα άγρια πτηνά προκάλεσαν τη μετάδοση της ασθένειας στα οικόσιτα πτηνά.

Όσον αφορά στην αποζημίωση των επιχειρηματιών οι οποίοι θανάτωσαν τα πτηνά τους, ανέφερε ότι αυτό δεν άπτεται της δικής του αρμοδιότητας, αλλά είναι ζήτημα στο οποίο μπορεί να επέμβει η κεντρική εξουσία.

Η εγρήγορση των υπηρεσιών για το θέμα της γρίπης των πτηνών είναι επιτακτική.

Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας πρέπει να συνεργάζονται και να είναι διαρκώς σε ετοιμότητα, εκπονώντας προγράμματα τα οποία είναι και πολυδάπανα.

Έφ. Κ
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Σε εγρήγορση οι υπηρεσίες για τη γρίπη των πτηνών στην Αρκαδία


Υπάρχει 1 Σχόλιο

ΒΡΕ ΤΙ ΑΚΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ. ΤΟΥΤΟΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ, ΕΝΩ Η ΠΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΤΑΝ ; ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΠΝΙΓΟΥΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΓΥΡΩ ΣΟΥ. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΟΤΣΙΑ ΒΓΕΣ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΛΑΣΗ. ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΚΙΑ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.