Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Τρίπολη, μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Τρίπολη, μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Κουτσούκος

Οκτώβριος 06, 2010 - 10:20

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υφυπουργός, «μοναδικός στόχος είναι η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και η ολοκληρωμένη συμβολή της στην Πράσινη Ανάπτυξη υπό το τρίπτυχο Ταυτότητα-Ποιότητα-Αειφορία».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου στο πλαίσιο της Ελλάδας των Περιφερειών που θεμελιώνεται παραγωγικά στον πρωτογενή τομέα η οποία οδηγεί στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του αγροτικού κόσμου και αποκατάσταση της χαμένης αξιοπρέπειας του έλληνα αγρότη. Παράλληλα η αύξηση της συμβολής του αγροτικού τομέα στο εθνικό προϊόν με την υποκατάσταση των εισαγωγών και τον εξωστρεφή προσανατολισμό της παραγωγής, μπορούν και πρέπει να έχουν θετικές επιπτώσεις στο γεωργικό εισόδημα το οποίο ήταν και το πρώτο που επλήγη από την κρίση.

Βήμα πρώτο, ο Καλλικράτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποκέντρωση των υπηρεσιών, ουσιαστικές αρμοδιότητες στις νέες αιρετές περιφέρειες, γραφεία αγροτικής ανάπτυξης στους Καλλικρατικούς Δήμους και η ενημέρωση και εξυπηρέτηση των αγροτών μέσα από τα ΚΕΠ.

Βήμα δεύτερο, το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης της κάθε Περιφέρειας. Οι στόχοι, ποσοτικοί και ποιοτικοί, θα προσδιοριστούν κατά προϊόν και ανά Περιφέρεια, ενώ αποτελεί φιλοδοξία του ΥΠΑΑΤ να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 το σχέδιο «Ελληνική Γεωργία 2014» σε κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που το υλοποιεί. Το σχέδιο αυτό θα προσαρμόζεται στις πραγματικές τοπικές ανάγκες και απαιτήσεις, αφού δεν θα προκύψει μέσα από μελέτες επισκεπτών μελετητών αλλά από την συνεργασία και τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκλεγμένους τους αντιπροσώπους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ως εκ τούτου θα είναι συνυφασμένο με τον πολιτισμό και τα οραματικά πρότυπα της κάθε περιοχής.

«Στην πορεία για μια σύγχρονη ελληνική γεωργία απαιτούνται μεγάλες ανατροπές» όπως είναι το να απαλλαγούμε από τους διαμεσολαβητικούς μηχανισμούς και τα πρόσωπα ανάμεσα στον παραγωγό και το προϊόν. Αυτό σημαίνει ξεκαθάρισμα των συνεταιρισμών από τους συνεταιρισμούς σφραγίδες και ανάδειξη νέων με αποκλειστικό προσανατολισμό την αγορά και το εισόδημα των παραγωγών. Ο σχετικός νόμος-πλαίσιο θα είναι έτοιμος στις αρχές του ’11. «Καθάρισμα» της αγοράς από κάθε είδους μεσάζοντες, καρτέλ, αεριτζήδες που αγοράζουν με ακάλυπτες επιταγές. Το μητρώο εμπόρων είναι έτοιμο ως νομοσχέδιο και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κ. Χρυσοχοϊδης που έχει στην ευθύνη του τους ελέγχους, μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι.

Ανατροπές πρέπει να γίνουν και στον στατικό τρόπο με τον οποίο διεξάγεται σήμερα η αγροτική έρευνα αφού σκοπεύουμε να την διασυνδέσουμε με την αγροτική παραγωγή, να έχει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα και την ποσότητα. Ανατροπή και στην αγροτική εκπαίδευση, με στόχο το σημερινό αναποτελεσματικό σύστημα να συνδεθεί με την λυκειακή εκπαίδευση και με τα προγράμματα που αφορούν στους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα.

«Θα παράγουμε σεβόμενοι το περιβάλλον». Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, διατήρηση της βιοποικιλότητας και προστασία του φυσικού μας πλούτου. Στόχος μας είναι «λιγότερο νερό, λιγότερα φυτοφάρμακα, λιγότερα λιπάσματα, λιγότερη ενέργεια». Που σημαίνει ασφαλή προϊόντα με καλύτερες τιμές γι αυτούς που τα παράγουν και με υψηλότερη ποιότητα και ασφάλεια για τους καταναλωτές.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε μια νέα πολιτική γης, όπου με φοροκίνητρα θα οδηγήσουμε την ακαλλιέργητη γη που κατέχουν κάτοικοι των αστικών κέντρων στους παραγωγούς για να μεγαλώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Τέλος, αναφερόμενος στην μετά το 2013 εποχή είπε ότι « Αποτελεί πάγια ελληνική θέση η συνέχιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μετά το 2013. Η διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ελπιδοφόρα. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν διότι η ευρωπαϊκή γεωργία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη φτηνή γεωργία των αναπτυσσόμενων χωρών. Είναι ακριβή γεωργία επειδή παράγει ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα. Ακόμα ο αγρότης είναι ή πρέπει να γίνει ο φύλακας του περιβάλλοντος. Αυτό είναι όρος και προϋπόθεση για να επιδοτείται. Θα πρέπει ακόμα να συζητήσουμε την περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων ώστε να πάμε στην ενίσχυση όλων των πραγματικών παραγωγών. Αυτός ο διάλογος θα ανοίξει σύντομα και συντεταγμένα και θα συμμετάσχουν όλοι. Πολιτικά κόμματα, θεσμικές και μη οργανώσεις των αγροτών, νέοι αγρότες και ομάδες παραγωγών. Θα συζητήσουμε όλοι γιατί μας αφορά όλους.