Σαρωτικοί έλεγχοι για τη μαύρη εργασία στην Τρίπολη

Σαρωτικοί έλεγχοι για τη μαύρη εργασία στην Τρίπολη

Σεπτέμβριος 22, 2013 - 11:17
13 σχόλια

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι σαρωτικοί έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Κάποιες από τις πρώτες επιχειρήσεις που έκαναν ''έφοδο'' οι υπάλληλοι του ΣΕΠΕ στην Τρίπολη ήταν τα ξενοδοχεία, τα φροντιστήρια, οι καφετέριες και τα ξημερώματα του Σαββάτου την ''τιμητική'' τους είχαν τα καταστήματα άρτου και συγκεκριμένα η παραγωγή μιας και οι έλεγχοι έγιναν τα ξημερώματα όταν ανάβουν οι φούρνοι.

Οι έλεγχοι σε πολλές επιχειρήσεις έδειξαν να έχουν αποτέλεσμα, μιας και κάποιοι υπάλληλοι βρέθηκαν χωρίς ασφάλιση. Κάποιοι από αυτούς δεν ήταν καθόλου ασφαλισμένοι ή άλλοι ήταν μερικώς, έτσι σύμφωνα με πληροφορίες τα πρόστιμα που έπεσαν δεν είναι και λίγα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το νέο ποινολόγιο για την αδήλωτη εργασία είναι σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην απόφαση, για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο υπάλληλο ηλικίας άνω των 25 ετών  το πρόστιμο είναι 10.549,44 ευρώ και για υπάλληλο ηλικίας κάτω των 25 ετών 9.197,10 ευρώ. Το 18πλάσιο του κατώτατου μισθού το οποίο επιβάλλεται επιτόπου χωρίς να δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα της προηγούμενης ακρόασης.

Μετά την επιβολή των πρώτων προστίμων έγινε πλέον κατανοητό ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες «δεν αστειεύονται», επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας. Περί τους 1.000 ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας και της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκίνησαν πριν από μια εβδομάδα σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζόμενων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ήδη από τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που εμφανίζουν σε πραγματικό χρόνο τις ροές προσλήψεων και απολύσεων, διαφαίνεται τάση συμμόρφωσης υπό την απειλή και του τσουχτερού προστίμου.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Εργάνη", που αποτελεί και το καρδιογράφημα της αγοράς εργασίας, την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, διαπιστώθηκε εκτίναξη των προσλήψεων, έφθασαν στις 9.486, που αποτελεί τον υψηλότερο ιστορικά αριθμό προσλήψεων για τον μήνα Σεπτέμβριο» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την ταχεία συμμόρφωση των εργοδοτών».


13 Σχόλια

γ ια καντε και κανα περασμα απο καποια υποκαστηματα εταιριων.οδηγοι δηλωνονται ως απλοι υπαλληλοι και αλλα τετοια

ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΡΕΜΕΤΕ. Ο ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΝΧΟΥΣ. ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

ΚΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΣΟΥΣ ΑΔΗΛΩΤΟΥΣ ΒΡΙΚΑΝ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ !!!!!

Στις καφτέριες σ'αυτούς που δουλεύουν 6-7 μέρες την εβδομάδα 8ωρο(10-12 ώρες δηλαδή),τους κολλάνε 2 ή 3 το πολύ 4ωρα ένσημα την εβδομάδα.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ "ΓΡΑΦΕΙ" ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ???? ΠΟΥ ΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΘΟΝΤΕ ΚΑΙ ΛΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΖΟΝΤΕ

Σαρωτικοί έλεγχοι.... μπα... σιγα μην σκισουν κανα καλτσον ...

Γιατί δεν κάνουν ελέγχους και σε εταιρείες ... λίγο έξω από την Τρίπολη ,που δουλεύουν 10ημερα, είναι ανασφάλιστα και δεν έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα?????????

Τα θελω μαυρα γιατι με το αφορολογητο εκει που εφτασε, στο τελος θα τους χρωσταω......

Για ελέγξτε και πόσες ώρες δουλεύουν κάποιοι υπάλληλοι και για πόσες πληρώνονται, εδώ στην Τρίπολη τα δεκάωρα τα έχουν κάνει οχτάωρα και τα εξάωρα τετράωρα κάποιοι άθλιοι και υπάνθρωποι εργοδότες. Τι λέω τώρα εδώ ρε τους παίρνετε τηλέφωνο και τους ειδοποιείτε πριν πάτε για έλεγχο. Ρε αφήστε το δούλεμα τα δώσατε όλα στους εργοδότες και τώρα τάχα μου τους κάνετε και έλεγχο. Θα έρθει ο καιρός λαμόγια για όλους σας και θα δείτε πως θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τους κουβαρντάδες εργοδότες τους με μπουνιές και κλωτσιές. Έχει εδώ η Τρίπολη κάτι λαμόγια εργοδότες που έχουν μάθει να ζουν από το αίμα των εργαζομένων τους πριν από τις μπουνιές όμως μπορεί να τους κάνει καμιά επίσκεψη και κανένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ ο οποίος να είναι έντιμος και να μην παίρνει χαμπάρι από μίζες και βουλευτιλίκια.

Για να ελέγξει κανείς έναν "επώνυμο" με παραγωγή κρασίου προς Βυτίνα μεριά που έχει ανασφάλιστους αλλοδαπούς...αλλά οι νόμοι είπαμε είναι μόνο για την "μαρίδούλα"....Ας ελέγξει κανείς αν τολμάει....

Στόχος τους δεν είναι η αδήλωτη εργασία, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν, περισσοτερα λουκέτα και η προστασία των μεγάλων εταιρειών και αλυσίδων...