Το Σανατόριο της Μάνας ανακηρύχθηκε μνημείο ύστερα από πρωτοβουλία των Ανθέων της Πέτρας

Το Σανατόριο της Μάνας ανακηρύχθηκε μνημείο ύστερα από πρωτοβουλία των Ανθέων της Πέτρας

Ιούνιος 14, 2019 - 21:02
1 σχόλια

Η στοχευμένη και συστηματική δουλειά φέρνει αντίστοιχα αποτελέσματα. Ύστερα από προσπάθεια διάρκειας μεγαλύτερης του ενός χρόνου, το κέλυφος του Σανατόριου της Μάνας που βρίσκεται στα Μαγούλιανα Αρκαδίας ανακηρύχθηκε προστατευόμενο μνημείο με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 3ης Ιουνίου 2019, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά από το τέλος του 2017, όταν τα Άνθη της Πέτρας συγκρότησαν λεπτομερή φάκελο, ο οποίος συνόδευσε το σχετικό αίτημα των Ανθέων προς την Εφορία Νεώτερων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας. Η Εφορία αποφάνθηκε θετικά και ακολούθησε ο δρόμος προς το ΚΣΝΜ. Σημειωτέον δε, ότι στη σχετική συνεδρίαση (Απρίλιος 2019) παρίστατο η Γενική Γραμματέας των Ανθέων κ. Αναστοπούλου που υποστήριξε το αίτημα εκ μέρους των Ανθέων. Η γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ ήταν ομόφωνη και η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά και την πρόσφατη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Σανατόριο της Μάνας, το οποίο χτίστηκε εμ πρωτοβουλία της Άννας Μελά-Παπαδοπούλου (αδελφή του Παύλου Μελά) και την ενεργή υποστήριξη του Ελευθέριου Βενιζέλου, αποτελεί υπόδειγμα νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, χτίστηκε από κομπανίες Λαγκαδινών μαστόρων με τη χρήση τοπικής μαύρης πέτρας. Περισσότερα στοιχεία μπορεί να αντληθούν από τον σχετικό σύνδεσμο της ιστοσελίδας των Ανθέων.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση αφενός διασφαλίζεται η φυσιογνωμία του μνημείου αφού προστατεύεται το κέλυφός του και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα χρήσης του, εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητά του.

ΠΗΓΗ: anthitispetras.gr


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.