«Σαφάρι» ελέγχων και 8.000 ευρώ πρόστιμα σε επιχειρήσεις στην Τρίπολη

«Σαφάρι» ελέγχων και 8.000 ευρώ πρόστιμα σε επιχειρήσεις στην Τρίπολη

Οκτώβριος 10, 2017 - 11:51
2 σχόλια

Πρόστιμα σε τρεις επιχειρήσεις στην Τρίπολη επέβαλε με απόφασή του ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε έλεγχο προϊόντα που πωλούνταν στα ράφια είχαν ελλιπή αναγραφή ενδείξεων της παρ.4 του άρθρου 26 της αναφερόμενης Υ.Α. σε ένα προϊόντα αρτοποιίας.

Πρόκειται για δύο υπεραγορές και για μία μικρότερη επιχείρηση η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων τρόφιμα.

Οι έλεγχοι γίνονται για την αντιμετώπιση παραπλανητικών πρακτικών για τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία των καταναλωτών με τα  πρόστιμα να είναι ιδιαιτέρα  «τσουχτερά» όσο αφορούν σε παραπλάνηση των καταναλωτών και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Στην πρώτη επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο πεντακοσίων Ευρώ (500 €), στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 24 του Ν.4177/2013 (Φ.Ε.Κ. 173 Α΄) σε συνδυασμό με αυτές της παρ.8 του άρθρου 26 της Υ.Α. 91354/24-8-2017 (Φ.Ε.Κ. 2983 Β΄), διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε την 25-9-2017 στο κατάστημά διαπιστώθηκε η παράβαση της ελλιπούς αναγραφής των ενδείξεων της παρ.4 του άρθρου 26 της αναφερόμενης Υ.Α. σε ένα προϊόν αρτοποιίας.

Στην δεύτερη επιχείρηση επιβλήθηκε το πρόστιμο χιλίων πεντακοσίων ευρώ (1.500 €), στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 24 του Ν.4177/2013 (Φ.Ε.Κ. 173 Α΄) σε συνδυασμό με αυτές της παρ.8 του άρθρου 26 της Υ.Α. 91354/24-8-2017 (Φ.Ε.Κ. 2983 Β΄), διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε την 25-9-2017 διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις της μη αναγραφής ενδείξεων και της ελλιπούς αναγραφής ενδείξεων της παρ.4 του άρθρου 26 της υπό στοιχείο (5) Υ.Α, σε δύο (2) προϊόντα αρτοποιίας.

Τέλος στην Τρίτη επιχείρηση το  πρόστιμο έξι χιλιάδων Ευρώ (6.000 €), στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 24 του Ν.4177/2013 (Φ.Ε.Κ. 173 Α΄) σε συνδυασμό με αυτές της παρ.8 του άρθρου 26 της Υ.Α. 91354/24-8-2017 (Φ.Ε.Κ. 2983 Β΄), διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε την 25-9-2017 διαπιστώθηκε η παράβαση της ελλιπούς αναγραφής των ενδείξεων της παρ.4 του άρθρου 26 της αναφερόμενης Υ.Α. σε δώδεκα (12) προϊόντα αρτοποιίας.

Να αναφέρουμε ότι  στον κλάδο του άρτου και των αρτοσκευασμάτων, προβλέπονται κλιμακούμενα πρόστιμα για τους παραβάτες που δεν αναγράφουν σωστά τις ενδείξεις για τα αποσυσκευασμένα προϊόντα αρτοποιίας, τα οποία ξεκινούν από τα 500 ευρώ ανά κωδικό (για ελλιπή αναγραφή ενδείξεων π.χ.) και φθάνουν μέχρι τις 3.000 ευρώ για ανακριβή ή παραπλανητική αναγραφή ενδείξεων.

Ως γενική αρχή της διάθεσης των προϊόντων (αποσυσκευασμένων ή μη) ορίζεται ότι πρέπει να εκτίθενται κατά τρόπο διακριτό, ώστε η διαφοροποίηση εκάστου είδους να γίνεται άμεσα αντιληπτή από τον καταναλωτή και με βάση τις αναγραφόμενες ενδείξεις, είτε επί της συσκευασίας, είτε στην αντίστοιχη πινακίδα ώστε να μην παραπλανάται ο καταναλωτής.

Η πινακίδα με τις απαιτούμενες ενδείξεις, όπως προβλέπεται στα επόμενα άρθρα, τοποθετείται επί ή στο σημείο του πωλούμενου προϊόντος και πρέπει να είναι άμεσα και απόλυτα εμφανής στον καταναλωτή. Οι αναφερόμενες στο άρθρο 2 ενδείξεις, είναι αναγεγραμμένες υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα, με ισομεγέθη, ευδιάκριτα και ευανάγνωστα γράμματα με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίστανται άμεσα ορατές και αντιληπτές από τον καταναλωτή. Ειδικά η τελική τιμή πώλησης πρέπει να είναι με έντονη γραφή (bold).

Η πινακίδα που φέρει τις απαιτούμενες πληροφορίες δεν πρέπει να καταστρέφεται για οποιονδήποτε λόγο, καθώς και να μην παραποιούνται, αλλοιώνονται ή αφαιρούνται οι αναγραφόμενες σε αυτήν ενδείξεις. Η διαγραφή της παλαιάς τιμής στις περιόδους των εκπτώσεων - προσφορών και η αναγραφή της νέας δεν συνιστά παράβαση.

Σε κάθε περίπτωση διακίνησης/πώλησης προϊόντων, για τον υπολογισμό της ελλιποβάρειας λαμβάνονται υπόψη από τις ελεγκτικές αρχές τα προβλεπόμενα στην παρούσα όρια σφάλματος του οργάνου ζύγισης ή οι προβλεπόμενες στην παρούσα αποδεκτές αποκλίσεις ζύγισης ή μέτρησης.

Στους παραβάτες των παραγράφων 1, 2 και 3 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:

α) Μη τήρηση πινακίδας με τις απαιτούμενες ενδείξεις χίλια ευρώ (€1.000) ανά κωδικό προϊόντος

β) Ελλιπής τήρηση πινακίδας με τις απαιτούμενες ενδείξεις πεντακόσια ευρώ (€500) ανά κωδικό προϊόντος.

γ) Μη αναγραφή ενδείξεων στην ελληνική γλώσσα πεντακόσια ευρώ (€500) ανά κωδικό προϊόντος

δ) Μη αναγραφή ενδείξεων με ισομεγέθη, ευδιάκριτα και ευανάγνωστα γράμματα και την τελική τιμή πώλησης με έντονη γραφή (bold) πεντακόσια ευρώ (€500) ανά κωδικό προϊόντος.

ε) Αναγραφή ανακριβών ή παραπλανητικών ενδείξεων δυο χιλιάδες ευρώ (€2000) ανά κωδικό προϊόντος.

Οι ετικέτες στα αρτοσκευάσματα

Ορίζεται ρητά ότι η πώληση φρέσκου άρτου, αρτοσκευασμάτων και αρτοπαρασκευασμάτων των αρτοποιείων διατίθενται εντός συσκευασίας και πωλούνται ανά τεμάχιο, προζυγίζονται κι αναγράφονται εμφανώς βάρος και τιμή, ενώ, αν ζητηθεί από τον καταναλωτή, ζυγίζονται εκ νέου ενώπιόν του, κάτι που πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο. Ακόμη, προσδιορίζονται οι ενδείξεις που πρέπει να φέρουν όλα τα προσυσκευασμένα προϊόντα αρτοποιίας (επωνυμία - διεύθυνση επιχείρησης παρασκευής, ονομασία πώλησης και είδος άρτου, όπως -κατεψυγμένο-, μερικώς ψημένο κ.λπ., το καθαρό βάρος, η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και ανάλωσης, ο κατάλογος των συστατικών, οι τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης, η διατροφική δήλωση κ.ά.).


2 Σχόλια

Σε κανα πλανόδιο που πουλαει παρανομα προϊοντα έπεσε πρόστιμο? Μάλλον αυτοί είναι οι έξυπνοι και οι, ελαχιστοι εναπομείναντες, επιχειρηματιες, τα κοροϊδα...

Τα σούπερ μάρκετ ελέγχονται καθόλου, που αρνούνται όταν ζητάς να σου κόψουν φέτες αλλαντικών και τυριών για τοστ ή να σου τρίψουν μυζήθρα και σου πασάρουν τα άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας προκομμένα και προτριμμένα που κατά στίβες και επιμελώς κρυμμένα διαθέτουν γύρευε από πότε?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.