Ρομποτική χειρουργική: Όλα στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα

Ρομποτική χειρουργική: Όλα στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα

Ιούνιος 12, 2014 - 20:29
2 σχόλια

Του Ηλ. Σιώρα

Ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσαν στις 11 Ιουνίου στον «Ευαγγελισμό» κλινικές του χειρουργικού τομέα, από την οποία προέκυψαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία που αποκαλύπτουν τα εξής:
1. Ενώ η ρομποτική χειρουργική έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως εδώ και δεκαπέντε χρόνια, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας στερείται τέτοιας δυνατότητας, ενώ θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα που χρησιμοποιούν τη γνωστή μέθοδο «Da Vinci». Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στην ουρολογία, στη γενική χειρουργική και στη χειρουργική θώρακος.

Έχει άριστα αποτελέσματα, μειώνει αισθητά το χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης, έχει ελάχιστες επιπλοκές, έχει λιγότερες απώλειες αίματος κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, όμως το κόστος του μηχανήματος πλησιάζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό.
2. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν οκτώ μηχανήματα ρομποτικής χειρουργικής σε ισάριθμα νοσοκομεία, από τα οποία όμως τα επτά είναι σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόνο ένα σε δημόσιο («Λαϊκό»).
3. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η πρόοδος της επιστήμης να μην έχει πρακτικό αποτέλεσμα για την υγεία όλου του πληθυσμού παρά μόνο για αυτούς που έχουν να πληρώσουν; Παρά την οικονομική καπιταλιστική κρίση ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στην Υγεία, είτε είναι «υγιής» είτε όχι, αυξάνει τα κέρδη, κάνει επενδύσεις ξεζουμίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς και έχει το πάνω χέρι σε όλη τη βαριά ιατρική τεχνολογία εδώ και δεκαετίες. Αντίστοιχα παραδείγματα ισχύουν για όλα τα σύγχρονα μηχανήματα ιατρικής τεχνολογίας (μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι κλπ.). Το ίδιο ισχύει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Συνεπώς, δεν μπορούμε να λέμε ότι η συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία θα είναι προς όφελος του λαού.
4. Πολλά ακούγονται για αναζήτηση χορηγού που θα καλύψει τη δαπάνη αγοράς ρομποτικού μηχανήματος. Είναι υποχρέωση του ίδιου του κράτους να δώσει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αγορά του μηχανήματος. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε μια ζωή από τα ψίχουλα διαφόρων μεγιστάνων του πλούτου, που έχοντας χτυπήσει αλύπητα τα δικαιώματα των εργαζομένων εμφανίζονται κατά καιρούς ως «σωτήρες» της Δημόσιας Υγείας.
5. Επειδή πολλοί επιβουλεύονται τη λειτουργία των νέων χειρουργείων του «Ευαγγελισμού» -που κατασκευάζονται με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά παρουσιάζονται ως δωρεά της Εθνικής Τράπεζας- και θέλουν να εγκαταστήσουν ρομποτικό μηχάνημα, ενημερώνουμε πως όλοι οι αρμόδιοι θα πρέπει να υπολογίσουν ότι σήμερα στον «Ευαγγελισμό» λειτουργούν δώδεκα χειρουργικές αίθουσες, γίνονται δεκατέσσερις χιλιάδες χειρουργεία το χρόνο και υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον τριάντα μόνιμων νοσηλευτών. Πώς είναι δυνατόν στα νέα χειρουργεία με διπλάσιες χειρουργικές αίθουσες να μην έχει προβλεφτεί η πρόσληψη του ανάλογου προσωπικού, όταν μάλιστα υπάρχει έντονο το αίτημα για ρομποτική χειρουργική που χρειάζεται πολύ εξειδικευμένο προσωπικό;
*Ο Ηλίας Σιώρας είναι μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

Ωραίος ο σύντροφος Ηλίας: "δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε μια ζωή από τα ψίχουλα των μεγιστάνων του πλούτου, που έχοντας χτυπήσει αλύπητα τα δικαιώματα των εργαζομένων εμφανίζονται κατά καιρούς ως σωτήρες της Δημόσια Υγείας". Οταν ο γιός του Πέτρου Κόκκαλη (υπουργού του βουνού και καρδιοχειρουργού στο Ανατολικό Βερολίνο) το 2002 εκσυγχρόνισε με δωρεά το Τμήμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του ιδίου νοσοκομείου τι θέση πήρε το κόμμα; Οταν δωρίζει ένας απλός πράκτορας της Στάζι ένας Ροκο ένας κασκαντέρ είναι ευπρόσδεκτα τα χρήματα; Όταν διεκδικεί Δήμο;

Δηλαδή, εσένα σου φτάνουν τα ψίχουλα; Ο Σιώρας, λόγω ειδικότητας, δεν μπορεί να σε βοηθήσει, τη λοβοτομή στην έχουν ήδη κάνει, κόψε κόψε θα καταντήσεις ανεγκέφαλος όνομα και πράμα. Εγώ θα πρότεινα συντηρητική αγωγή, πέρνα από το κέντρο ψυχικής υγείας. Με τον κηδεμόνα σου.