Ραγδαίες εξελίξεις: Πιθανή αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση την Τετάρτη

Ραγδαίες εξελίξεις: Πιθανή αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση την Τετάρτη

Ιανουάριος 06, 2019 - 09:43
0 σχόλια

Ο «ολετήρας» Κοτζιάς, το «ανένδοτο» Καμμένου και πόσο πιθανό είναι να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο

Αναταραχή στην κυβέρνηση έχουν προκαλέσει τα όσα έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος το απόγευμα του Σαββάτου και η σύγκληση της ΚΟ του κόμματος την Τετάρτη. Έτσι, ενώ Τσίπρας και Καμμένος είχαν αποφασίσει να κάνουν «ανακωχή» και να τα πουν τον Μάρτιο για τη μεταξύ τους συνεργασία, η επιτάχυνση των διαδικασιών κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πΓΔΜ, ρίχνει πλέον το βάρος των αποφάσεων στην ελληνική βουλή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «με απόφαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου συγκαλείται την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, στις 10:00, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις 11:00 η Εκτελεστική Επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα γραφεία του Κινήματος στη Βουλή».

Ο επικεφαλής του κόμματος και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του το απόγευμα του Σαββάτου αποκάλεσε «ολετήρα» τον Νίκο Κοτζιά και προανήγγειλε ανένδοτο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος έγραψε:

 

Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος :
ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ.
Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 5 Ιανουαρίου 2019

Όπως είναι γνωστό, όλων αυτών είχε προηγηθεί η επίθεση του Νίκου Κοτζιά. Σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του. «Για την ηγεσία των ΑΝΕΛ δε θα μιλήσω, είναι το άκρον άωτον. Έχω φίλους στους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε μάλιστα: «Η κυβέρνηση που φτιάχτηκε το 2015 ήταν μια κυβέρνηση σωτηρίας, μας έβγαλε από τα μνημόνια. Θα μπορούσαν μετά να αλλάξουν οι ισορροπίες μέσα σε αυτήν και να μην μπει σε αυτή την κατάσταση φθοράς, που την έχει βάλει ο κ. Καμμένος». Προφανώς εννοεί ότι, κατά την εκτίμησή του, ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είχε αλλάξει κυβερνητικό εταίρο.

Σημειωτέον ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει κάποιες δηλώσεις που θα ενόχλησαν, το λιγότερο, τον κυβερνητικό του εταίρο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν προτίθεται να φύγει από τη κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος, ο Πρωθυπουργός είχε απαντήσει «όχι, βρε παιδιά, πού να πάει;», ενώ εμφανίστηκε σίγουρος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τον κ. Καμμένο λέγοντας ότι «το έχει πάρει κι αυτός απόφαση».

Η εκτίμηση ότι ο Πάνος Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας από τη ΝΔ είναι η πιο πιθανή. Δηλαδή, ο κ. Καμμένος θα είναι εκτός κυβέρνησης αλλά δεν θα την ρίξει κιόλας και θα μπορεί να λέει στο κομματικό του ακροατήριο ότι δεν ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να διασώσει ό,τι είναι δυνατόν να διασωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει είτε να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή και αυτή να ψηφιστεί από μια «συμμαχία προθύμων» είτε να πάει σε εκλογές τον Μάρτιο.

Κατά τα λοιπά, με την απορία θα μείνουμε, αν δεν μας εξηγήσει ο κ. Καμμένος ποιοι θεωρεί ότι έχουν εκβιαστεί, έχουν απειληθεί και έχουν εξαγοραστεί. Θυμίζουμε ότι ο Πάνος Καμμένος λίγους μήνες νωρίτερα είχε μιλήσει για χρηματισμό από τον Τζορτζ Σόρος και για μυστικά κονδύλια στο υπουργείο Εξωτερικών σε ένα ξέσπασμα από αυτά που συνηθίζει, που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.