Πύργος του Στρ. Δημ. Πλαπούτα: Ανάδειξη, συντήρηση, λειτουργία και προβολή του ιστορικού μνημείου

Πύργος του Στρ. Δημ. Πλαπούτα: Ανάδειξη, συντήρηση, λειτουργία και προβολή του ιστορικού μνημείου

Φεβρουάριος 20, 2019 - 14:25
0 σχόλια

Κοπή πίτας της Εταιρείας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρ. Δημ. Πλαπούτας  και αγωνιστές».

Την Κυριακή στις 10 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην Αθήνα, στα γραφεία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας από την  Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρ. Δημ. Πλαπούτας  και αγωνιστές». Της εκδήλωσης προηγήθηκε Γενική Συνέλευση των μελών της Εταιρείας με Πρόεδρο τον κ. Παρασκευά Ηλιόπουλο και Γραμματέα την κ. Θεοδώρα Λιακοπούλου . Η γραμματέας ανάγνωσε την έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ. της Εταιρείας, συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο έργο και στις εκδηλώσεις  που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος:

Στις 17 και 18 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκαν στο Παλούμπα και στο Αγιονέρι (σε συνεργασία με τον Δήμο Γορτυνίας) εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους Γορτύνιους Αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. 

Επίσης οργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Παλούμπα από 28 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου 2018 .  Όλες οι  εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, από το Δήμο Γορτυνίας, την ΔΗ.Κ.Ε.Γ. , την Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης «Μουσείου Στρ. Δημ. Πλαπούτας και Αγωνιστές» και την Αδελφότητα Παλουμπαίων, ήταν επιτυχείς και άρτια οργανωμένες.

Αναφέρθηκαν επίσης οι ενέργειες που έγιναν για τη δωρεάν παραχώρηση από το Δήμο Γορτυνίας του δημοτικού ακινήτου ,που βρίσκεται απέναντι από τον Πύργο, στην Εταιρεία.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τα πεπραγμένα του Δ.Σ.

Έγινε επίσης οικονομικός απολογισμός από τον Ταμία της Εταιρείας κ. Ιωάννη Νικολόπουλο, τον οποίο ενέκρινε ομόφωνα η Γ.Σ. :

Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στην οποία παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους: Ο κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος , Δήμαρχος Γορτυνίας, ο κ. Κώστας Βλάσης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αρκαδία, η κ. Εύη Τατούλη, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών,  ο κ. Μαρίνος Ρουσιάς, σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών, ο κ. Ηλίας Γιαννικόπουλος , Δικηγόρος, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, η κ. Μαρία Γαβρήλου, Πρόεδρος της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών, ο κ. Ευάγγελος Θεοδωρόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Γορτυνίας,   ο κ. Πέτρος Ζούνης, πρώην πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας,    ο κ. Ιωάννης Τσιούλος, Αντιδήμαρχος  Ηραίας, η κ. Αναστασία Γκίνη, Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων,  o κ. Γεώργιος Κανελλόπουλος πρώην δημοτικός σύμβουλος, ο κ. Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Αραχωβιτών,   ο κ. Χρήστος Γαβράς, Πρόεδρος του Συλλόγου των Λουτρών Ηραίας, ο κ. Δημήτρης Στρίκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Πυραίων, ο κ. Κώστας Καλύβας, εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνίας», ο κ. Φώτης Πανόπουλος, Γραμματέας του Συλλόγου Αετοράχης, ο κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος, πρώην πρόεδρος του Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε. , ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου Παπαδαίων, ο κ. Δημήτρης Κολιόπουλος , απόγονος της οικογένειας Πλαπούτα, καθώς και αρκετοί πατριώτες και φίλοι της Εταιρείας.

Η Πρόεδρος κ. Ελένη Χριστοπούλου-Θανοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό και ευχαρίστησε όλους όσους  μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ανέφερε ότι σκοπός της Εταιρείας είναι να αναδείξει το ιστορικό μνημείο ,τον Πύργο του Στρ. Δημ. Πλαπούτα που αναστυλώθηκε πρόσφατα μετά από πολύχρονες προσπάθειες ,καθώς επίσης και η προστασία , συντήρηση, λειτουργία και προβολή του Πύργου. Ο εξοπλισμός του ιστορικού συγκροτήματος που περιλαμβάνει τον Πύργο, ιστορικό μουσείο, χώρο έκθεσης ιστορικών κειμηλίων και εγγράφων, βιβλιοθήκη του Αγώνα, χώρο εισόδου – προβολής της Αρκαδικής φύσης και τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο των παραπάνω ενεργειών ο συμπατριώτης μας Μαρίνος Ρουσιάς πρόσφατα   εξασφάλισε το ποσό των 60.000 ευρώ στο Δήμο Γορτυνίας για προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προκειμένου να λειτουργήσει η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και η βιβλιοθήκη. Το Δ.Σ. αναμένει και παρακολουθεί τις απαραίτητες ενέργειες. Σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη το κτηριακό συγκρότημα ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός κέντρου εκπαιδευτικών διαδραστικών εφαρμογών οι οποίες θα παρουσιάζονται σε ψηφιακά μέσα κάνοντας χρήση των τελευταίων τεχνολογιών. Με αυτόν τον τρόπο η δημιουργία Μουσείου γενικότερα προβάλλει την πολιτιστική, κληρονομιά , παρέχει πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά, διασώζει και μελετά πολιτιστικούς θησαυρούς, προάγει τη μάθηση και τη συνεργασία, αναπτύσσει την κριτική σκέψη και ενθαρρύνει τη δημιουργία. Συμβάλλει στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού και γενικά της οικονομίας και της κοινωνίας. Η εταιρεία καταβάλλει κάθε προσπάθεια και συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς, με ιδιώτες συλλέκτες για την επίτευξη των σκοπών και των  στόχων.

Στη συνέχεια ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την 25η Μαρτίου στου Παλούμπα, συγκεκριμένα ημερίδα στις 23 Μαρτίου και στις 24 δοξολογία και ομιλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Αγωνιστών στο Αγιονέρι.     

Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος επιβεβαίωσε τα ανωτέρω και υποσχέθηκε ότι θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες, δραστηριότητες και ενέργειες της Εταιρείας.

Γενικά όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν με επαινετικά λόγια για το έργο, τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις της Εταιρείας και τόνισαν τη σημασία τους για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και του φυσικού πλούτου της περιοχής. Τόνισαν επίσης ότι είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί και να  οργανωθεί το πολιτιστικό καφενείο, το οποίο θα τονώσει την επισκεψιμότητα του Πύργου και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά.

Τέλος απονεμήθηκε έπαινος στην Αμαλία Παπασταματίου και στην Κατερίνα Σαρέλη για την εξαιρετική, εμπνευσμένη και εμπεριστατωμένη  εργασία τους με θέμα: Πλαπούτας Δημητράκης. Ο κ. Παπασταματίου, πατέρας της Αμαλίας, ευχαρίστησε τα μέλη της Εταιρείας , επαίνεσε το έργο τους και αναφέρθηκε στην εξ αγχιστείας συγγένεια της οικογένειάς του με την οικογένεια Πλαπούτα. Επίσης   απονεμήθηκαν έπαινοι στις Παλουμπιώτισσες γυναίκες  για την ευγενική προετοιμασία και προσφορά τοπικών  εδεσμάτων  στο γεύμα που παρατέθηκε στους Απόδημους Αρκάδες, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών κειμηλίων, στον ιστορικό Πύργο Στρ. Δημ. Πλαπούτα, στις 28 Ιουλίου 2018.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                  Η Γραμματέας

Ελένη Χριστοπούλου-Θανοπούλου                            Θεοδώρα Λιακοπούλου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.