«Πυρά» ομάδων της Α2 κατά του ΕΣΑΚΕ

«Πυρά» ομάδων της Α2 κατά του ΕΣΑΚΕ

Ιούλιος 27, 2017 - 19:31
0 σχόλια

Μιχάλης Σμυρνιώτης: «Έχουν χάσει τον δρόμο τους»

Στην Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ στις 18/7, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση των ομάδων, ψηφίστηκε η μείωση των ομάδων στη Stoiximan.gr Basket League, από 14 σε 12, απόφαση που εάν εγκριθεί από την ΕΟΚ, θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλες τις κατηγορίες.

Πρώτη κατηγορία που θα πληγεί από μία τέτοια απόφαση θα είναι η Α2, καθώς ο αριθμός των ομάδων που θα ανεβαίνουν, θα μειωθεί, ενώ και τα πλέι οφ είναι πολύ πιθανό να μην διεξαχθούν.

Το SDNA επικοινώνησε με τις 16 ομάδες της Α2, ζητώντας την άποψη από παίκτες, προπονητές και παράγοντες, με 15 «μπασκετανθρώπους» να τοποθετούνται για το ζήτημα.

Μόνη ομάδα από την οποία δεν είχαμε κάποια άποψη ήταν ο Εθνικός, με τον οποίο το SDNA συνομίλησε, όμως οι Πειραιώτες δεν ήθελαν να πουν κάτι για την υπόθεση.

Αναλυτικά όσα είπαν οι 15 «μπασκετικοί»:

Μιχάλης Σμυρνιώτης Πρόεδρος Αρκαδικού
Πιστεύω πως έχουν χάσει τον δρόμο τους. Με τέτοιες κινήσεις ωθούν το μπάσκετ, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα στον αφανισμό. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει και θα πράξουμε αναλόγως. Σίγουρα σαν Αρκαδικός προβληματιζόμαστε με αυτά που συμβαίνουν.

Γιάννης Γκαγκαλούδης αρχηγός Ηρακλή
Αυτή η πρόταση είναι μια αηδία. Δεν μπορώ να το καταλάβω, ούτε εγώ, ούτε κανένας, γιατί γίνεται αυτή η πρόταση, 20 μέρες πριν τα πρωταθλήματα. Δηλαδή αν ο ΕΣΑΚΕ αποφασίσει να κάνει μια λίγκα με 3 ομάδες οι υπόλοιποι τι θα κάνουμε; Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν τα λεφτά τους για να ανέβει η ομάδα του. Με αυτούς τι θα γίνει; Θα περιμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους κάθε χρόνο να ανέβει ένας; Αν ήξερα μετά από 27 χρόνια, ότι η πρόταση αυτή είναι για το καλό του μπάσκετ, τότε ναι, θα τη στήριζα και θα έβγαινα και μπροστά. Εδώ όμως αυτή η πρόταση δεν κάνει καλό στο μπάσκετ, κάνει καλό στον ΕΣΑΚΕ. Θεωρώ πως η ΕΟΚ πρέπει να ασκήσει ΒΕΤΟ. Αν περάσει αυτό θα αλλοιωθούν όλα τα πρωταθλήματα της χώρας.

Κώστας Κεραμιδάς. Προπονητής Αμαρουσίου.
Σίγουρα το μπάσκετ πάει πίσω με αυτή την απόφαση, από την άλλη δεν μπορούνε να κάνουν αλλιώς. Στην α1 είναι λίγες οι οικονομικά υγιής ομάδες και θεωρώ πως για αυτό το πρότεινε ο ΕΣΑΚΕ. Στην α2 έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση δεν ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό. Σε άλλες εποχές θα ήταν κακό, τώρα όμως που βλέπουμε ότι πολλές ομάδες ανεβαίνουν στην Α1 και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά δεδομένα, το πράγμα αλλάζει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό κάνει κακό στο μπάσκετ.

Μανώλης Παπαμακάριος παίκτης Δούκα
Θεωρώ τελείως άστοχη αυτήν την ενέργεια από τον ΕΣΑΚΕ, με την πρόταση να μειωθούν οι ομάδες στην Α1. Αυτό μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα μπορεί να έχει καθώς πολλές ομάδες στην Α2 δημιουργούν ανταγωνιστικά σύνολα και μπάτζετ, μεγαλύτερα ακόμα και από τις ομάδες στην Α1. Θεωρώ πως θα ήταν πιο σοφό να γίνει αύξηση των ομάδων και όχι μείωση, μέσω κάποιον wild cards, οι οποίες θα δωθούν με οικονομικά, γηπεδικά, ή ότι άλλα κρητήρια θεωρήσει ο ΕΣΑΚΕ ότι χρειάζονται. Ξαναλέω πως στην Α2 υπάρχουν πολλές αξιόλογες ομάδες που αξίζουν.

Δημήτρης Παπαδόπουλος προπονητής Απόλλωνα Πατρών
Δεν συμφωνώ με αυτή την πρόταση, αναβαθμίστηκε η κατηγορία με την είσοδο των πλέι οφ και των πλέι άουτ τα τελευταία χρόνια, καθώς δόθηκε κίνητρο σε περισσότερες από μια ομάδες. Έγινε λοιπόν με αυτό τον τρόπο ένα βήμα μπροστά. Χρειάζεται φυσικά και άλλα βήματα, όπως ίσως ένας ακόμα ξένος. Έγινε μόνο ένα βήμα και ξαφνικά η πρόταση αυτή πηγαίνει την κατηγορία πίσω. Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κάτι τέτοιο και να πάμε σε αλλαγές που πάνε πάλι να αλλάξουν την Α2 προς τα πίσω. Υπάρχουν προκηρύξεις που έχουν σταλεί στις ομάδες και δεν γίνεται ξαφνικά να ανέβει μια ομάδα. Εφόσον η ΕΟΚ έχει πει αυτό και έχει αναβαθμίσει το πρωτάθλημα, μια τέτοια απόφαση θα ήταν πισωγύρισμα. Μιλάμε για μια μονομερής απόφαση του ΕΣΑΚΕ.

Νίκος Λιακόπουλος παίκτης Δόξας Λευκάδας
Θεωρώ πως η Α2 είναι ένα πρωτάθλήμα το οποίο είναι ανταγωνιστικό μέχρι τέλους, με την μορφή των πλέι οφ που έχει τώρα. Εάν αυτό αναιρεθεί, τότε δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι ανταγωνιστικό από ένα σημείο και μετά. Πέρσι για παράδειγμα με τον Φάρο, καταφέραμε να πάρουμε την άνοδο, παρότι είχαμε μειωνέκτημα έδρας σε όλη τη σειρά των πλέι οφ. Ουσιαστικά μέσα από τα πλέι οφ σου δίνεται η δυνατότητα να διορθώσεις τα λάθη που έχεις κάνει μέσα στη χρονιά. Το άλλο ζήτημα είναι το τάιμινγκ αυτής της πρότασης, την ώρα που πολλές ομάδες έχουν προχωρήσει τον σχεδιασμό τους. Δηλαδή αν μια ομάδα ξεφύγει βαθμολογικά, τότε οι υπόλοιπες ομάδες τι κίνητρο θα έχουν; Μετά από ένα σημείο χάνετε ο λόγος ύπαρξης των ομάδων, αλλά και το κίνητρο των παικτών, ειδικά των μεγαλύτερων σε ηλικία που ξεκινούν τη χρονιά με στόχο να την ολοκληρώσουν.

Γιώργος Πανταζόπουλος τιμ μάνατζερ Περιστερίου
Θεωρώ ότι όποια απόφαση παίρνεται, πρέπει παίρνεται μιλώντας με όλους τους εμπλεκόμενους πρώτα. Θα μπορούσα να την ακούσω θετικά αυτή την πρόταση, αν το συζητούσαμε μέσα στο χειμώνα και γινόταν από του χρόνου. Εμείς σαν ομάδα κάνουμε μια επένδυση που πιθανόν να μην κάναμε εάν γνωρίζαμε αυτά τα δεδομένα. Μπορεί να ανέβει μια ομάδα, μπορεί στο τέλος και καμία. Καλό θα είναι να υπάρχει συζήτηση όταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις. Τώρα όλοι έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως.

Κώστας Σορώτος προπονητής Παπάγου
Είναι μεγάλο λάθος από τον ΕΣΑΚΕ, είναι μια απόφαση για την οποία δεν ρωτήθηκε και δεν λαμβάνεται υπόψιν ούτε ο ΠΣΑΚ, ούτε ο σύνδεσμος προπονητών, αλλά ούτε και το σύνολο του ελληνικού μπάσκετ. Δεν μπορεί αποφάσεις που αφορούν το σύνολο των κατηγοριών να λαμβάνονται ερήμην των ομάδων των παρακάτω κατηγοριών. Θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να προωθήσουν το προϊόν, όπως η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών και όχι να υποβαθμίζουν οι ίδιοι προϊόν συρρικνώνοντας το. Δεν μπορεί το εθνικό μας άθλημα να έχει τον ίδιο αριθμό ομάδων στο ανώτερο της πρωτάθλημα, με αυτόν που έχουν οι χώρες τρίτης και 4ης κατηγορίας μπασκετικά.

Τόλης Κουτρούλιας παίκτης Χολαργού
Η πρόταση αυτή εάν περάσει θα είναι μια αλλοίωση του πρωταθλήματος, τόσο της Α1, όσο και της Α2. Αν θέλουν να βρούνε μια λύση προκειμένου να έχουν μια πιο ισχυρή Α1, τότε ας γινόταν μια εφαρμογή των νόμων στις ομάδες. Ας γινόταν λοιπόν αυτό και όσοι δεν μπορούσαν να σταθούν στην Α1 να έπεφταν στην Β’ Εθνική και να ανέβαιναν ομάδες που το παλεύει χρόνια και έχει όνειρα.

Χρήστος Δεληγιάννης Μέλος ΔΣ Καρδίτσας
Βλέπουμε τα τελευταία 2 χρόνια με τα πλέι οφ στην Α2 αμέσως τονώθηκε το ενδιαφέρον της μπασκετικής Ελλάδας και όχι μόνο για το 2ο τι τάξη πρωτάθλημα της χώρας. Είναι μια κατηγορία που κατά κύριο λόγο αγωνίζονται Έλληνες και είναι από μόνο του πολύ ενδιαφέρον. Υπάρχουν σωματεία και παράγοντες που σε αυτές τις δύσκολες μέρες επενδύουν πάνω στο άθλημα με σκοπό την ανάπτυξη του για αυτό ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ έχουν την υποχρέωση να προσπαθούν να βελτιώνουν την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων τους, δίνοντας κίνητρο στα σωματεία για την συμμετοχή τους σε αυτά. Θεωρώ πως ενδεχόμενη αλλαγή θα προκαλέσει μείωση του ενδιαφέροντος και επίσης ένα πολύ σοβαρό το γεγονός πως αυτό έγινε την ώρα που πολλές ομάδες έχουν επενδύσει, προκειμένου να διεκδικήσουν την άνοδο στην Α1. Εμείς σαν Καρδίτσα είμαστε υπέρ κάθε άποψης η αλλαγής που πρόκειται να επηρεάσει το πρωτάθλημα προς το καλύτερο.

Νίκος Κακλαμάνος Παίκτης Καστοριάς
ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ τη δεδομένη χρονική περίοδο και χωρίς να γνωρίζουν τη γνώμη των σωματείων να παρθεί μια τέτοια απόφαση με τη μείωση ομάδων από την Α1 αλλά και για να προβιβάζεται μια ομάδα πλέον από την Α2. Αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να ελέγχουν τις ΚΑΕ με ίδια κριτήρια προς όλες τις ομάδες ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα! Οποίος δεν ΠΛΗΡΕΙ τις προδιαγραφές αυτόματα να πέφτει κατηγορία . Μόνο έτσι θα έχουμε ανταγωνιστική κατηγορία! Όσο για την Α2 αυτό που έγινε τα τελευταία δυο χρόνια με τα play off k τα play out είναι ότι καλύτερο έχει εφαρμοσθεί και πάνε να το διαλύσουν!

Αλέξανδρος Ζαβός προπονητής Αμύντα
Από οικονομικής άποψης η πρόταση αυτή έχει μια βάση. Αν το δει δηλαδή κάποιος από αυτή την οπτική γωνία έχει μια λογική. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει μόνο η Α1. Υπάρχουν ομάδες παίκτες και πρωταθλήματα ολόκληρα από πίσω. Η Α1 είναι η κορυφή της πυραμίδας. Αν τελικά περάσει αυτή η πρόταση τότε θα επέλθει μια μεγάλη αναστάτωση στις από κάτω κατηγορίες. Μην ξεχνάμε ότι πολλές ομάδες έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις. Αν λοιπόν μια ομάδα έχει υπογράψει ήδη με 5 παίκτες και έχει δώσει 25 χιλιάρικα συμβόλαιο και έχει πάρει και έναν κοινωτικό, τότε τι γίνεται; Για το μπάσκετ σίγουρα δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς μην ξεχνάμε πως υπάρχουν ομάδες που φυτοζωούν και μένουν με το ζόρι στην Α1. Χρονικά σίγουρα η πρόταση είναι λάθος. Αν γίνεται με το σκεπτικό του να περάσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και όλα καλά τότε σύντομα θα αναιρεθεί. Η τάιμινγκ της πρότασης δείχνει πανικό και έλλειψη προετοιμασίας.

Γιώργος Ρεμεντέλας προπονητής Ψυχικού
Δεν είναι απαραίτητα κακό το να μειωθούν οι ομάδες στην Α1. Υπάρχει δηλαδή ένα σκεπτικό πάνω σε αυτό. Όχι όμως να γίνει με αυτό τον τρόπο που να θίγει της ομάδες της Α2. Να μην υποβαθμίσουν το πρωτάθλημα, καθώς οι ομάδες κάνουν μια επένδυση χρημάτων και αγωνίας πάνω σε αυτό και με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται. Η φθορά δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ψυχολογική και καλό θα είναι να το σεβαστούν οι από πάνω. Έχουν στόχο αλλά να γίνει με τρόπο ώστε η ομάδες της α2 να μην πληγούν από αυτό.

Χρήστος Χασανίδης προπονητής ΑΕΛ
Αυτή η πρόταση στο χρονικό σημείο που έρχεται δίνει πολύ μικρό περιθώριο στη ομάδες που έχουν στόχο την άνοδο να κινηθούν, μειώνει τις ελπίδες τους και της οθεί στο να κάνουν έναν σχεδιασμό που μπορεί να αποβεί λάθος. Δεν αφήνει περιθώρια στις ομάδες που βάζουν χρήματα, ενώ «κόβει» τα φτερά στις ομάδες που θέλουν να κάνουν μια έκπληξη, μέσω των πλέι οφ.

Γρηγόρης Γιασάρης Προπονητής Ερμή Αγίας
Πιστεύω πως ήταν μια βιαστική απόφαση από τον ΕΣΑΚΕ. Είναι κάτι που δεν είναι σωστά τεκμυριομένο και μάλλον προσπαθεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων ομάδων και όχι του μπάσκετ γενικότερα. Τα τελευταία δύο χρόνια με την προσθήκη των πλέι οφ και πλέι άουτ, αυξήθηκε το ενδιαφέρον των ομάδων, αλλά και των φιλάθλων για την Α2. Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν, ειδικά για τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό στην κατηγορία. Προσωπικά δεν πιστεύω πως η μείωση των ομάδων θα κάνει καλό στην Α1. Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των ομάδων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα θεσμικά όργανα μέσα στο μπάσκετ.

πηγή: sdna.g

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.