Πτωτική τάση στην αγοραστική κίνηση στην Τρίπολη και το Πάσχα

Πτωτική τάση στην αγοραστική κίνηση στην Τρίπολη και το Πάσχα

Απρίλιος 19, 2012 - 13:13

Την πτωτική τάση που σημειώνεται όλο το τελευταίο διάστημα στην αγοραστική κίνηση των καταστημάτων είχαμε και την περίοδο του Πάσχα, αφού οι λίγες αγορές που έγιναν δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και την απαισιοδοξία στην αγορά. Μία πτώση που σε σχέση με αντίστοιχες χρονικές περιόδους ανήλθε στο 30-50% ανάλογα με τα είδη. Ικανοποιητική κίνηση υπήρξε μόνο στα παιδικά είδη και στην αγορά λαμπάδων και παιχνιδιών για τα βαφτιστήρια από νονές και νονούς αλλά και από τους γονείς, ενώ περιορισμένες ήταν οι αγορές σε παπούτσια και ενδυμασία από τους ενήλικες.

Οι έμποροι καταστημάτων στην Τρίπολη αλλά και σε άλλες περιοχές του Νομού Αρκαδίας δηλώνουν απογοητευμένοι και τονίζουν πως το φετινό Πάσχα ήταν το χειρότερο των τελευταίων δεκαετιών και ζητούν να ληφθούν μέτρα για στήριξη του εμπορίου αφού αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τα λουκέτα θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, αφού όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά καταστηματάρχης «τα μαγαζιά έχουν και υπαλλήλους και κάθε φορά που κλείνει ένα, δημιουργείται πρόβλημα το λιγότερο σε 3-4 οικογένειες». Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κόσμος έχει μεγάλη ανησυχία για το μέλλον του και δεν προβαίνει σε αγορές ακόμα και φθηνών προϊόντων όσον αφορά τα είδη ένδυσης και υπόδησης και αυτό δείχνει, όπως σημειώνει άλλος καταστηματάρχης, ότι εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι η ψυχολογία του κόσμου που έχει φτάσει στο ναδίρ…
Επίσης η μειωμένη αγοραστική κίνηση κατά ένα ποσοστό οφείλεται και στον μικρότερο αριθμό ετεροδημοτών που επισκέφτηκαν το Νομό τις μέρες του Πάσχα.
Πτώση υπήρξε και στα καταστήματα τροφίμων – βέβαια σε μικρότερα ποσοστά που φτάνουν μέχρι το 10-15% αφού ο κόσμος λόγω και του εορταστικού τραπεζιού του Πάσχα, ψώνισε έστω και τα απολύτως απαραίτητα, αν και τα μηνύματα που φτάνουν δεν είναι καλά, αφού θα υπάρξει νέα αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, και ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως ακόμα και μεγάλα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ στην Τρίπολη οδηγούνται σε κλείσιμο και οι πρώτες απολύσεις προσωπικού  αποτελούν γεγονός.
Ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός επίσης πως πολλά καταστήματα παρόλο που πριν λίγο καιρό είχαμε εκπτώσεις έχουν προσφορές για να προσελκύσουν καταναλωτές.