Πτήσεις drones στην πλατεία Άρεως: Επιτρέπεται;..

Πτήσεις drones στην πλατεία Άρεως: Επιτρέπεται;..

Ιούνιος 27, 2019 - 12:17
2 σχόλια

Συχνό φαινόμενο, τώρα που έχει έρθει το καλοκαίρι, οι πτήσεις μικρών drones σε ανοιχτούς χώρους, όπως στις πλατείες και στις παραλίες. Ερασιτέχνες λάτρεις των μικρών πτητικών συσκευών τα θέτουν σε λειτουργία, δίνοντάς τα μάλιστα και σε μικρά παιδιά να τα χειρίζονται, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους κανονισμούς που διέπουν το πέταγμά τους πάνω από τα κεφάλια περιπατητών ή λουομένων.

Χθες το απόγευμα στην πλατεία Άρεως γίναμε μάρτυρες των χαμηλών πτήσεων μιας τέτοιας συσκευής, την ώρα που πολύς κόσμος έκανε τη βόλτα του στην πλατεία, παιδιά έτρεχαν με τα ποδήλατα και έπαιζαν ποδόσφαιρο.

Οφείλουμε, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε πότε επιτρέπεται και πότε απαγορεύεται το πέταγμα των drones:

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, βάσει του άρθρου 22/32916-32917 ορίζεται ότι οι χειριστές μπορούν να δεχτούν πρόστιμα βάσει του Κώδικα Αεροπορικού δικαίου που κυμαίνονται από 500 μέχρι 250.000 ευρώ, πρόστιμα που δεν απαλλάσσουν τον χειριστή από ποινικές ευθύνες.

Κατηγορίες των ΣμηΕΑ:
– Ανοιχτή (Open), ΣμηΕΑ μέχρι 25 κιλά
Έχει τρεις υποκατηγορίες: Μίνι Συστήματα ΣμηΕΑ (CAT A0) μέχρι 1 κιλό, Πολύ Μικρά Συστήματα ΣμηΕΑ (CAT A1) από 1 μέχρι 4 κιλά (με υποχρεωτική χρήση αυτόματου περιορισμού των απαγορευμένων περιοχών – Geofencing), Μικρά Συστήματα ΣμηΕΑ (CAT A2) από 4 μέχρι 25 κιλά (με υποχρεωτική χρήση αυτόματου περιορισμού των των απαγορευμένων περιοχών – Geofencing)
– Ειδική (Specific)
– Πιστοποιημένη (Certified)

Κανόνες ασφαλείας οι οποίοι ισχύουν για όλες τις κατηγορίες (εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ).

Τα ΣμηΕΑ πρέπει να ίπτανται:
– κάτω από τα 400 πόδια (120 μέτρα). Στην περίπτωση της ανοιχτής κατηγορίας το μέγιστο όριο είναι τα 400 πόδια (120 μέτρα) και στην περίπτωση της υποκατηγορίας Cat A0 το όριο είναι 50 μέτρα. Αυτή η οδηγία ισχύει εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ
– εκτός περιμέτρου 8 χιλιομέτρων από αεροδρόμια
– εκτός απαγορευμένων ζωνών που ορίζονται από κρατικούς φορείς και δημοσιεύονται με απόφαση της ΥΠΑ
– όχι πάνω από ανθρώπους
– όχι πάνω από συγκεντρώσεις ανθρώπων (εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια για πτήσεις πάνω από συγκεντρώσεις και το ΣμηΕΑ έχει εξοπλισμό όπως αλεξίπτωτο, αφρώδες υλικό ή πολύ μικρό βάρος σώματος)

– όχι πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις
– όχι πάνω από σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, φυλακές
– όχι πάνω από αρχαιολογικούς χώρους
– όχι πάνω από περιοχές περιβαλλοντολογικής προστασίας
– όχι πάνω από εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας
– μέχρι μισή ώρα πριν την ανατολή και μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου
– σε μέγιστη απόσταση 500 μέτρων από τον χειριστή ώστε να υπάρχει οπτική επαφή (εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ)
– σε μεγαλύτερη απόσταση των 500 μέτρων με επέκταση οπτικής επαφής (EVLOS) μέσω οθόνης και Live εικόνας από την κάμερα του ΣμηΕΑ (με όριο την εμβέλεια του συστήματος). Σε αυτή την περίπτωση το ΣμηΕΑ μπαίνει στην Ειδική ή Πιστοποιημένη κατηγορία.

Ειδήσεις: 

2 Σχόλια

να εξηγούσατε και τις συντομογραφίες καλά θα ήταν... και το πως καταγγέλλουμε κάποιον...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.