Ψήφισμα ΔΣ Τρίπολης για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί

Ψήφισμα ΔΣ Τρίπολης για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί

Φεβρουάριος 22, 2012 - 10:44

Αντιδράσεις και από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Μάλιστα αποφασίστηκε στην χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση να σταλεί επιστολή- ψήφισμα στον πρωθυπουργό καθώς και στους υπουργούς Οικονομικών και αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ζητώντας να μην δεχτούν την επιβολή του φόρου αυτού αφού έτσι θα διαλυθεί ο αμπελοοινικός τομέας της χώρας.

Το περιεχόμενο της επιστολής - ψηφίσματος είναι το παρακάτω:

Με πολύ μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για το νέο μεγάλο πλήγμα στον αγροτικό τομέα στην πατρίδα μας. Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί μετά από πρόταση του ΔΝΤ. Μία πρόταση πέρα από κάθε λογική και εκτός πραγματικότητας αφού δεν λαμβάνει υπόψη ότι:

  1. Καμία οινοπαραγωγός ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.
  2. Το κρασί παρότι μεταποιημένο προϊόν χαρακτηρίζεται ως αυτούσιο αγροτικό προϊόν, δεν θεωρείται αλκοολούχο ποτό, αποτελεί παραδοσιακά βασικό είδος διατροφής της ελληνικής οικογένειας και δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τα βαριά αλκοολούχα ποτά.
  3. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με ΦΠΑ 23% (αν και είναι διατροφικό είδος) θα το καταστήσει απαγορευτικό για τον έλληνα καταναλωτή, θα πλήξει τις εξαγωγές και θα ενισχύσει φαινόμενα που σήμερα προσπαθείτε να καταπολεμήσετε όπως η φοροδιαφυγή, η λαθροδιακίνηση και η παραοικονομία.
  4. Η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θα πλήξει τον καταναλωτή αλλά κύρια και ανεπανόρθωτα τον αμπελοοινικό τομέα. Τόσο τις οινοποιητικές επιχειρήσεις όσο και τους αμπελουργούς οι οποίοι σήμερα διαθέτουν το προϊόν τους σε εξευτελιστικές τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Σας πληροφορούμε ότι η πλειοψηφία των αμπελουργών του δήμου Τρίπολης δεν έχει εισπράξει τίποτα για την παραγωγή των τριών τουλάχιστον τελευταίων ετών.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και τους φόβους των αμπελουργών και των οινοποιών του δήμου Τρίπολης, του ποιοτικότερου αμπελώνα της Ελλάδας, σας καλούμε

-Να μην δεχθείτε την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

- Να μην δεχθείτε τη διάλυση του αμπελοοινικού τομέα στην πατρίδα μας.

- Να σταθείτε δίπλα και να στηρίξετε τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς μας.