Ψήφιση προϋπολογισμού με πολιτικές διαφωνίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Ψήφιση προϋπολογισμού με πολιτικές διαφωνίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Δεκέμβριος 16, 2019 - 17:27
0 σχόλια

Ειδική συνεδρίαση έλαβε χώρα στην Τρίπολη, την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου για την έγκριση προϋπολογισμού και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης 2020. Οι διαφωνίες κυρίως είναι πολιτικές, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός, πράγμα που παραδέχθηκε και ο κ. Παναγιώτης Νίκας.

Ο εισηγητής κ. Καπέλιος είπε ότι ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί. υπογράμμισε ότι ελέγχεται από το ΥΠΕΣ και από την Αποκεντρωμένη. Σύμφωνα με τον «Κλεισθένη» απαιτείται η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος για την ψήφιση του προϋπολογισμού. «Το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε.  Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, 164 εκατ. ευρώ, όλες οι δαπάνες και τα έσοδα. Το ταμειακό υπόλοιπο 58 εκατ. ευρώ».

Κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων, ο κ. Δρούγκας αναφέρθηκε στα 53 εκατ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων που ουσιαστικά καλύπτουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού αφού, όπως είπε ο εισηγητής τα χρήματα αυτά προστίθενται στα έσοδα και με αυτόν τον τρόπο ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός. Ακόμα, και αφού παρατήρησε ότι 15 εκατ. ευρώ είναι πολύ μεγάλο ποσό για να μείνει ως αποθεματικό, είπε ότι το μισθολογικό κόστος έχει αυξηθεί κατά πολύ για όλες τις ΠΕ και ρώτησε αν θα προσληφθούν υπάλληλοι ή αν θα αυξηθούν οι μισθοί. Επίσης, είπε ότι υπάρχει αύξηση των δαπανών σε όλους τους κωδικούς και ρώτησε γιατί συμβαίνει αυτό, επισημαίνοντας ότι εφέτος έχουμε ταμειακό διαθέσιμο και θα πληρωθούν, αλλά του χρόνου δεν υπάρχει η ίδια βεβαιότητα.

Η κυρία Μπάρκα, υπάλληλος της Υπηρεσίας,  απάντησε στον περιφερειακό σύμβουλο ότι τα χρήματα της μισθοδοσίας είναι «εξειδικευμένα» από το υπουργείο για τη μισθοδοσία και ότι αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να δαπανηθούν αλλιώς και μεταφέρονται ως υπόλοιπα. Το ταμειακό υπόλοιπο είναι προβλεπόμενο, όπως είπε.

Ο κ. Πετράκος ζήτησε απαντήσεις σχετικά με τα 14 εκατ. ευρώ που προσδιορίζονται ως «διάφορες δαπάνες» και για 13 εκατ. ευρώ που αναφέρονται σε «σύνθετες δαπάνες». Ο κωδικός αυτός, απάντησε η κυρία Μπάρκα, χρησιμοποιείται όταν στο κωδικολόγιο δεν υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός. Στο «5000», είπε η κυρία Μπάρκα, είναι εθνικές δαπάνες, πληρωμές πολιτών, ταμειακά υπόλοιπα από δαπάνες για τη διενέργεια εκλογών. Ο κ. Πετράκος ρώτησε αν σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι δαπάνες για τις αποζημιώσεις των εργολάβων. Ο πρώη περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης παρενέβη, για να εξηγήσει ότι αυτός ο κωδικός χρησιμοποιείται όταν παρίσταται ανάγκη για τις δαπάνες.

Η κυρία Νικολάκου παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί να λέει ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος, αφού το είπε ο εισηγητής. Και απηύθυνε ερώτηση για τους κωδικούς για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, η ποία απαντήθηκε.

Η κυρία Ντίνα Νικολάκου, κατά την τοποθέτησή της, είπε ότι ελπίζει να έρθει η στιγμή που θα μπορούμε να συζητάμε έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό, και να μην έχει περάσει από τόσα «πρέπει] και «τόσου ελέγχους». Η κυρία Νικολάκου είπε ότι δυστυχώς ο προϋπολογισμός είναι διαχειριστικός, και δεν θα μπορούσε να μην είναι ισοσκελισμένος. Για τους νέους συναδέλφους, είπε ότι το έλλειμμα σεν είναι έλλειμμα, αλλά ταμειακό υπόλοιπο που το ισοσκελίζει.

«Η διαφορά του συγκεκριμένου προϋπολογισμού, είναι ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη ασφάλεια στην υλοποίησή του». Ακόμα, όπως είπε, έχει σημασία να αναφερθεί ότι σε σχέση  με την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση, διότι αυτός ο ΚΑΔ δίνει τη δυνατότητα να πάει η Περιφέρεια σε συνδιοργανώσεις. Θα συνεχίσει η νέα περιφερειακή αρχή να συμμετέχει σε εκδηλώσεις πολιτισμού ή θα σταματήσει;, ρώτησε. Επίσης, αναφέρθηκε στον κωδικό από τον οποίο πληρώνονται φυσικά πρόσωπα, όπως δικηγόροι, που δαπανάται ένα μεγάλο ποσό.  Αναφερόμενη στον «Κλεισθένη», η κυρία Νικολάκου επεσήμανε ότι πλέον η ανάθεση δαπάνης δεν γίνεται πλέον από την Οικονομική Επιτροπή, αλλά από τον περιφερειάρχη.

«Όταν η ΟΕ ψήφιζε το θέμα και έδινε τη δαπάνη, έδινε εμμέσως και τη σκοπιμότητα της δαπάνης. Πλέον, όπως είπε, αυτό θα το κάνει ο περιφερειάρχης και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Ακόμα, με τον νέο νόμο, αναθέτουσα αρχή είναι πλέον ο περιφερειάρχης. Πάρα πολλά πράγματα γίνονται που ούτε η ΟΕ ούτε το ΠεΣυ έχουν άποψη για αυτά. Πολλά πράγματα τα μαθαίνουμε από τη Διαύγεια, βλέποντας μια απόφαση ανάληψης ή μια σύμβαση. Την ίδια ημέρα γίνονται τα αιτήματα για κατάθεση προσφορών και οι αποφάσεις ανάληψης και η σύμβαση. Δεν μπορεί την ίδια μέρα να γίνονται όλα. Αυτό θέλει προσοχή. Το σημαντικό πολιτικό ζήτημα είναι οι διαφορές που έχει φέρει ένας νόμος που δεν ανταποκρίνεται στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Θα είχε σημασία να υπήρχε συνεργασία εδώ και όλες οι παρατάξεις να βάλουν το λιθαράκι τους. Μπορούμε να υπερβούμε εκείνο το σημείο που λέει ότι στα θέματα των αναθέσεων, παρ' ότι εσείς είστε διατάκτης, εσείς είστε η αναθέτουσα αρχή, εσείς κάνετε την ανάθεση, να ενημερώνεται η ΟΕ ή οι επικεφαλής των παρατάξεων; Παλαιότερα έστω και το 1 ευρώ περνούσε από την ΟΕ. Γνώριζαν οι σύμβουλοι πάντα. Η πρόταση που υπάρχει στο υπουργείο, είναι τα 20.000 ευρώ να γίνουν 60.000 ευρώ. Δηλαδή, να μην γνωρίζουμε τίποτα για ποσά 60.000 ευρώ. Αλίμονο αν φτάσουμε στο ποσό των 60.000 ευρώ». Ακόμα, άφησε υπονοούμενο για πιθανή κατάργηση της Διαύγειας.

Ο κ. Γιώργος Δέδες, από την πλευρά του, είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν διεκδικεί τίτλο αναπτυξιακό. «Είναι ένας χρηστικός, διαχειριστικός προϋπολογισμός, σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου που όλο και γίνεται πιο ασφυκτικό. Ο προϋπολογισμός αποδέχεται τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων. Έχουμε μείωση στα έσοδα από ΚΑΠ, και στα έσοδα από επιχορηγήσεις για επενδύσεις στα 15 εκατ. ευρώ». Ο κ. Δέδες ζήτησε το ΠεΣυ να ζητήσει τη μη μείωση των πόρων από κρατικές χρηματοδοτήσεις.  Δεν μπορεί το αισιόδοξο σενάριο για τη χώρα, που όπως λέει η κυβέρνηση μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, να είναι μια μαύρη σελίδα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου». Τέλος, ο κ. Δέδες παρατήρησε ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις ΠΕ.

Ο κ. Γόντικας είπε ότι ο προϋπολογισμός υποτάσσεται στις ανάγκες των καπιταλιστικών ομίλων και της αστικής τάξης. «Οι πόροι και το πλαίσιο που θα κινηθούν οι προϋπολογισμοί είναι υπολογισμένοι. Και φέτος που υποτίθεται ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, οι πόροι για τα λαϊκά στρώματα είναι ελάχιστοι. Τα νούμερα είναι εδώ και είναι αμείλικτα. Τα ματωμένα πλεονάσματα είναι εδώ». Ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε στην ελλιπή πολιτική προστασία από καταστροφές, στη δακοκτονία και στη μεταφορά των μαθητών, για το κακό επαρχιακό δίκτυο.

Ο κ. Πετράκος παρατήρησε ότι η συζήτηση είναι προσχηματική, διότι το ΠεΣυ δεν μπορεί να αλλάξει ούτε 1 ευρώ, και ότι μόνο το Παρατηρητήριο θα μπορούσε. Η παράταξή του έθεσε σε ψηφοφορία να αυξηθεί, για παράδειγμα, η δαπάνη για δακοκτονία, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αποφασίσει το ΠεΣυ. Μίλησε για ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία και είπε ότι το ΠΕΔ παραμένει στα επίπεδα του 2019, αλλά στο εθνικό σκέλος μειώνεται κατά 25%. «Είιναι ένας προϋπολογισμός φτώχειας και μιζέριας, είναι μνημονιακός». Όπως είπε, ο σημερινός προϋπολογισμός είναι αδύνατον να καταψηφιστεί. 

Ο κ. Τζεμπετζής χαρακτήρισε δυσνόητο τον προϋπολογισμό, όπως και των προηγούμενων ετών. Η «Ελληνική Αυγή» έχει αντίθετη θέση, είπε, στον προϋπολογισμό αυτόν, και η στάση τους θα είναι αρνητική.

Η κυρία Λυμπεροπούλου είπε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει περιβαλλοντική οπτική στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, που είναι κενός πολιτικού οράματος, αν και ισοσκελισμένος, και μίλησε για έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ο κ. περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νικας παρατήρησε ότι «είμαστε πολύ πλούσιοι στα λόγια και ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ευχαρίστησε τους υπαλλήλους που έκαναν καλά τη δουλειά τους, όπως και πέρυσι και πρόπερσι. όπως είπε, δεν είμαστε ορκωτοί λογιστές. Έχουμε έναν προϋπολογισμό στον οποίο δεν υπάρχει έκφραση πολιτικής βούλησης της περιφερειακής αρχής. Αναφέρθηκε στους δημάρχους της Αριστεράς, που πηγαίνουν με την ίδια ρητορική στα δημοτικά συμβούλια. «Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Το θεσμικό πλαίσιο το τήρησε η Υπηρεσία όπως και πέρυσι, είναι ισοσκελισμένος και είναι εδώ για να τον ψηφίσουμε τυπικά. Αν δεν ψησ\φιστεί, έλαβε πρόνοια η κυβέρνηση. Αν δεν είχε λάβει πρόνοια, θα είχαμε στάση πληρωμών. Πάρα πολύ σωστά η κυβέρνηση προχώρησε σε συγκεκριμένη ρύθμιση. Ό,τι ξοδεύεται, υπόκειται σε αλλεπάλληλους ελέγχους. Θα τροποποιηθεί καμιά δεκαπενταριά φορές, θα έρθουν και άλλα έσοδα στην πορεία και θα αναμορφωθεί. Το υπόλοιπο που βλέπετε, είναι λογιστικό. Τον Ιανουάριο θα έχουμε πιο καθαρό πεδίο. Στο ΠΕΔ έχουμε και μείωση και δυσκολίες. Θα χρηματοδοτηθούν ποιοτικές εκδηλώσεις σε κάθε ΠΕ και από το 2020 θα δώσουμε χρήματα για τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, και θα πάρουμε τα χρήματα από το λιγνιτόσημο. Θα φροντίσουμε το κόστος των δικηγόρων να πέσει στο 20% των προηγούμενων χρόνων, και προωθούμε αμοιβές δικηγόρων με το κατώτερο ποσό που προβλέπεται από τον κώδικα». 

Δεν είμαι ευχαριστημένος που είμαι διατάκτης. Υπάρχουν υπηρεσίες που ελέγχουν. Ως προς τη χρηστή διοίκηση, περιμένετε λίγο καιρό να δούμε ποιος άσκησε και ποιος δεν άσκησε χρηστή διοίκηση.

«Δεν έχω καμία διαφωνία να γίνεται δημόσια διαβούλευση. Επειδή κάποιοι νομίζουν ότι σε αυτή τη χώρα ότι τα μεγαλύτερα περιβόλια είναι εκείνα με τα λεφτόδεντρα, να πούμε ότι δεν υπάρχουν, αλλά με την εξοικονόμηση πόρων κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε».

«Είναι ακραία επιθετικότητα, να μην πω ύβρις, ότι εξυπηρετούμε το κεφάλαιο. Η ΔΕΗ κλείνει επειδή δεν έχει αποθέματα λιγνίτη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υποστεί μεγάλους κραδασμούς η Μεγαλόπολη», είπε, απαντώντας στους κκ. Γόντικα και Πετράκο.

Τοπικές κυβερνήσεις που θα κάνουν ό,τι θέλουν, προσωπικά από εμένα δεν είναι αποδεκτές.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.