Ψηφιακός Κόσμος και τεχνολογία

Ψηφιακός Κόσμος και τεχνολογία

Σεπτέμβριος 11, 2011 - 11:16

Θα έχετε ακούσει τον όρο <ψηφιακή επανάσταση> και βεβαίως έχετε αποκτήσει η χρησιμοποιήσει κάποιες ψηφιακές συσκευές. Αν ακούσατε μουσική σε συσκευή <συμπαγούς δίσκου> (ψηφιακός δίσκος υψηλής πιστότητας γνωστός ως CD) η σε συσκευή MP3 αν χρησιμοποιήσατε κινητό τηλέφωνο αν παρακολουθήσατε κάποια κινηματογραφική ταινία σε συσκευή ψηφιακού δίσκου πολλαπλών εφαρμογών (DVD) η αν χειριστήκατε προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τότε έχετε βιώσει την ψηφιακή τεχνολογία.

 

Η ψηφιακή τεχνολογία παίζει ένα συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά για όσους ζουν σε προηγμένες χώρες.

Σε πολλές χώρες είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις κάποιον που να μην έχει στην κατοχή του τουλάχιστον μια συσκευή ψηφιακής τεχνολογίας- ίσως μια συσκευή CD η DVD, μια κονσόλα ηλεκτρονικού παιχνιδιού, η ένα κινητό τηλέφωνο, ίσως πάλι έναν ψηφιακό προσωπικό οργανωτή, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή η μια ψηφιακή βιντεοκάμερα. Και φυσικά, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τακτικά υπολογιστές σε εφαρμογές πολυμέσων (επεξεργασία ήχου, εικόνας, κειμένου και βίντεο) πολλοί από τους οποίους έχουν και σύνδεση με το ιντερνετ.

Κάποτε όμως οι συσκευές αυτές θα αρχίσουν να χαλάνε. Και πολλές από αυτές δεν θα επισκευαστούν ποτέ, επειδή η αγορά μιας καινούριας  θα κοστίσει λιγότερο

από την επισκευή.

Τότε λοιπόν τι πρόκειται να συμβεί; Θα ανοίξουμε τον σκουπιδοτενεκέ μας και θα τις ρίξουμε μέσα;

Και με τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε κατά κόρο τι θα κάνουμε; Ίσως το ίδιο;

Ανακύκλωση λοιπόν. Ανακύκλωση τώρα.

Η ανακύκλωση είναι μια έννοια την οποία, ειδικά την τελευταία δεκαετία, ακούμε συνεχώς και παράλληλα επιδοκιμάζουμε. Δυστυχώς λίγοι από εμάς είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες ανακυκλώνοντας υλικά και παροτρύνοντας τους άλλους να βάλουν την ανακύκλωση στην ζωή τους, όχι ως καταναγκαστική δραστηριότητα αλλά ως ηθική υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον και κατ επέκταση στον ίδιο μας τον εαυτό.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την ανακύκλωση με εργαλείο που μπορεί να επαναφέρει στην παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιημένα υλικά τα οποία θεωρούνται άχρηστα.

Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή των μεγάλων επιτευγμάτων της τεχνολογίας. Όμως οι ανάγκες σε πρώτες ύλες διαρκώς αυξάνονται και ο κίνδυνος για την καταστροφή του περιβάλλοντος διαρκώς μεγαλώνει. Αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται καθημερινά είναι συστατικά του φλοιού της γης και όχι συνθετικά παρασκευασμένες χημικές ουσίες και για τον λόγο αυτό δεν διασπώνται. Οι ζωντανοί οργανισμοί τα απορροφούν με το νερό, με τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιοσυσσωρευση, και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους περιβαλλοντολόγους. Αρκετές δηλητηριάσεις έχουν κατά καιρούς καταγραφεί σε διάφορες χώρες στο παρελθόν με αιτία τα βαρέα μέταλλα και κάποια από αυτά όπως το κάδμιο που θεωρούνται καρκινογόνα. Η εξόρυξη των βαρέων μέταλλων  από τον φλοιό της γης θα συνεχίζεται για την κατασκευή όχι μόνο μπαταριών αλλά και πολλών άλλων προϊόντων. Γι αυτό το λόγο η ανακύκλωση των μπαταριών καθώς και άλλων υλικών κρίνεται απαραίτητη. Η ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που αποτελούν τις μπαταρίες δηλαδή η απόσπαση των μετάλλων της μπαταρίας και η επαναφορά τους στο φυσικό και οικονομικό κύκλο με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών η άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών καθώς και η μείωση του όγκου απορριμμάτων. Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους

Κάθε μπαταρία έχει ένα κύκλο ζωής. Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια, αντί να την ανακυκλώσουμε, διακόπτουμε το κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια στοιχεία της μπορούν να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ρύπανσης που μπορεί να προκαλέσει μια μπαταρία αρκεί να ξέρουμε πως οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία (όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας η οι φωτογραφικές μηχανές) είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα η 400 κυβικά μέτρα νερό.

Να μερικοί καλοί λόγοι για να ανακυκλώσετε τα μελανοδοχεία σας που χρησιμοποιείτε στους εκτυπωτές των ηλεκτρονικών σας υπολογιστών.

Περισσότερα από 3,4 λίτρα πετρελαίου χρειάζονται για την κατασκευή ενός laser μελανοδοχείου. Μόνο σε 12 μήνες η ανακύκλωση μελανοδοχείων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 4,3 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου σε μια χώρα 22 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένα μελανοδοχείο πεταμένο στη χωματερή χρειάζεται πάνω από 450 χρόνια για να αποσυντεθεί. Η αγορά ενός νέου μελανοδοχείου χρησιμοποιεί περισσότερες φυσικές πήγες και κοστίζει ακριβότερα.

Σχεδόν όλα τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας(και  όχι μόνο ) διαθέτουν κάδους για ανακύκλωση μπαταριών, μελανοδοχείων, συσκευών κινητής σταθερής και ασύρματης  τηλεφωνίας,

http://sygxronitexnologia.wordpress.com/

Tags: