Προβλήματα με τις ενημερώσεις των Windows 10

Προβλήματα με τις ενημερώσεις των Windows 10

Φεβρουάριος 14, 2017 - 16:53
5 σχόλια

Στα Windows 7, 8 και 8.1 υπάρχει ο σημαντικός μηχανισμός ενημέρωσης του Λειτουργικού Συστήματος, γνωστός με το όνομα Windows Update. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του είναι η επιλογή από τον χρήστη του τρόπου λήψης των ενημερώσεων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερις επιλογές (Στα Windows 8.1, μπορείτε να τις βρείτε ως εξής: Πίνακας Ελέγχου ( Windows Update (Αλλαγή ρυθμίσεων). 

Απ’ αυτές, η πιο σημαντική είναι η δεύτερη (Κατέβασμα των ενημερώσεων και συγκατάθεση του χρήστη για το αν θα εγκατασταθούν ή όχι) καθώς διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα του να κρατάμε το σύστημά μας ενημερωμένο αλλά ταυτόχρονα μας δίνει την ευχέρεια να σταματήσουμε ενημερώσεις που είτε δεν θέλουμε είτε δεν πρέπει να εγκατασταθούν στον υπολογιστή μας.

Στα Windows 10, το Windows Update, φυσικά, εξακολουθεί να υπάρχει αλλά χωρίς αυτές τις επιλογές. Αντίθετα, όλες οι ενημερώσεις κατεβαίνουν και εγκαθίστανται αυτόματα συμπεριλαμβανομένου των ενημερώσεων τρίτων, όπως είναι για παράδειγμα ο κατασκευαστής της κάρτας γραφικών που διαθέτουμε. Τι γίνεται όμως, όταν οι ολοκαίνουργοι οδηγοί συσκευών (device drivers) προκαλούν προβλήματα στη σταθερότητα του μηχανήματος; Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές παραπόνων για υπολογιστές που ενώ λειτουργούσαν κανονικά, ξαφνικά άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα λόγω αυτόματης ενημέρωσης των οδηγών συσκευών τις οποίες μάλιστα πολλές φορές ο κατασκευαστής του υπολογιστή αναφέρει ρητά ότι δεν πρέπει να γίνουν. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και αν κάνετε επανεγκατάσταση των παλαιότερων, προτεινόμενων από τον κατασκευαστή του υπολογιστή οδηγών, τα Windows θα τους ενημερώσουν εκ νέου την επόμενη φορά που θα ελέγξουν για ενημερώσεις! Υπάρχει και  η απεγκατάσταση των ενημερώσεων αλλά είναι μια διαδικασία «κρυμμένη» (Για να τη βρείτε ακολουθήστε τα βήματα: Πίνακας Ελέγχου ( Προγράμματα ( Προβολή εγκατεστημένων ενημερώσεων) και ισχύει για όλες τις ενημερώσεις εκτός των οδηγών συσκευών!

 Έτσι, στον απόηχο των παραπόνων, η ίδια η Microsoft διαθέτει λογισμικό που επιτρέπει την προβολή των ήδη εγκατεστημένων ενημερώσεων και την επιλογή αυτών που δεν πρέπει να εγκατασταθούν ξανά (κατεβάστε το από ΕΔΩ ).

Ωστόσο, η όλη διαδικασία δεν παύει να είναι επίπονη, χρονοβόρα και τεχνικά δύσκολη για τον μέσο χρήστη. Εν τέλει, το Windows Update στα Windows 10 αποδεικνύεται χειρότερο των προκατόχων του.

Αν δεν γίνεται αλλιώς και μιας και οι ενημερώσεις επιβάλλονται με το έτσι θέλω, εγώ θα ήθελα την ενημέρωση που θα επανέφερε τις επιλογές στο Windows Update. Αν και εσείς συμφωνείτε, προσθέστε τη «ψήφο» σας ως σχόλιο στο άρθρο.

Δημήτρης Πανταζόπουλος 

Tags: 

5 Σχόλια

Συμφωνώ. Με τους οδηγούς συσκευών συνέβη ακριβώς αυτό σε ένα Dell Inspiron 3537 οταν εγκαταστάθηκαν τα Windows 10.

Σωστός ο Δημητράκης!!! Πολιτική της MIcrosoft να αλλάζεις συνεχώς μηχανήματα με το "έτσι θέλω"....Μας έχουνε ζαλίσει....

Προς τον φίλο με το Dell, με το bluetooth εχεις πρόβλημα στα Windows 10; Οι οδηγοί των συσκευών είναι παντα μια ιστορία γεματη πόνο σε ολα τα λειτουργικα!

Όχι, κανένα πρόβλημα. Το bluetooth λειτουργεί κανονικά, η αναζήτηση συσκευών κανονικά και η ανταλλαγή αρχείων (με smartphone) επίσης κανονικά.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.