Πρωτοβουλία ΗΠΑ για μείωση της έντασης με την Τουρκία

Πρωτοβουλία ΗΠΑ για μείωση της έντασης με την Τουρκία

Ιανουάριος 09, 2020 - 16:34
0 σχόλια

Ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης που πυροδοτούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τη συμφωνία με την Τρίπολη, σχεδιάζουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ανησυχίες της Αθήνας έγιναν κατανοητές στην Ουάσιγκτον, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον κ. Τραμπ να ενεργοποιήσει τη σχέση που έχει με τον κ. Ερντογάν προκειμένου να τερματιστεί το κλίμα αστάθειας.

Σημειώνεται ότι στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ ο Λευκός Οίκος, υπογραμμίζεται πως «οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των δυο εθνών ως συμμάχων ‘’κλειδιά’’ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Eπιβεβαιώνει ο Παναγιωτόπουλος

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ  σχολίασε ότι «χθες (Τετάρτη) είχα πει ότι θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς ΗΠΑ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι κυρίως από την Τουρκία… Δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι στην Ουάσινγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και κατόπιν της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την πρόεδρό της Νάνσι Πελόζι, μιλώντας για δύο πολύ «γεμάτες και ουσιαστικές συναντήσεις με τα δύο νομοθετικά σώματα. «Στη Γερουσία είναι μέλη «πάρα πολλά βάρια χαρτιά» της  αμερικανικής πολιτικής σκηνής γερουσιαστές με ειδικό βάρος 3 – 4 είχαν διεκδικήσει το χρίσμα τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς… Βάρια χαρτιά που είχαν να ακούσουν αυτά που είχε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να υποβάλουν τις δίκες τους ερωτήσεις. Στη Γερουσία υπάρχει ο Μπομπ Μενέντεζ , πρωτεργάτης των ψηφισμάτων που παίρνουν θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων με πρόσφατο το ψήφισμα για τον αγωγό EastMed».

aftodioikisi.gr

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.