«Πρωτοβουλία Αλλαγής»: Η αλήθεια πονάει!

«Πρωτοβουλία Αλλαγής»: Η αλήθεια πονάει!

Μάιος 14, 2019 - 20:55
0 σχόλια

Με αφορμή την τελευταία παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση του κ. Μαντά που επιτίθεται κατά της παράταξής μας και του Γιώργου Καμπύλη απαντάμε με σεβασμό στους δημότες που παρακολουθούν τον δημόσιο διάλογο τα εξής:

Ο κ. Παναγιώτης Μαντάς επικαλείται μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ), ισχυριζόμενος ότι αναγνωρίσθηκε από το παραπάνω κέντρο ως ο πρώτος Δήμαρχος στην χώρα σε οικονομική διαχείριση και δεύτερος στη συνολική αποτελεσματικότητα.
Λάβαμε γνώση της έκθεσης αυτής, όπως δημοσιεύθηκε και είδαμε ότι από την έκθεση αυτή δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, που ισχυρίζεται ο κος Μαντάς.

Μάλιστα επισημάναμε ότι από τη συγκεκριμένη έκθεση που επικαλείται ο κος Μαντάς, προκύπτει αντιθέτως ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας δεν είναι μέσα στους δέκα πρώτους αποτελεσματικότερους δήμους της χώρας. Μπορεί να έλαβε καλή βαθμολογία σε ορισμένους υποτομείς της έρευνας για την κατηγορία του, αλλά όχι ότι πρώτευσε σε όλη την χώρα όπως ο κ. Μαντάς ισχυρίστηκε.

Επίσης, ενόψει του ότι η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ «Δήμοι και Επιχειρηματικότητα» του Money Show Athens 2019, είδαμε από τις δημοσιεύσεις της παρουσίασης ότι, οι μελετητές  δεν έκαναν μια μελέτη στηριγμένη μόνο στα στοιχεία από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, αλλά ζήτησαν επιπλέον στοιχεία, από όλους τους Δήμους της χώρας (για τη μέγιστη δυνατή βελτίωση του αποτελέσματος), αλλά δυστυχώς πολλοί λίγοι Δήμοι συνεργάστηκαν (!), αφού από τους 325 έδωσαν στοιχεία μόνο 15.

Τούτο λοιπόν επισημάναμε, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μελετητές εξέθεσαν ότι ο δείκτης είναι πιλοτικός. Πιλοτικός δείκτης σημαίνει στην προκειμένη περίπτωση ότι κατατάσσει τους Δήμους βάσει της επίδοσής τους στους επιμέρους δείκτες (που επέλεξαν οι μελετητές), οι οποίοι δίνουν μια καλή, αλλά όχι πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητάς τους.

Όλα τούτα λοιπόν δεν είναι λόγια δικά μας αλλά των μελετητών. Επίσης σε ότι αφορά το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, εάν τα στοιχεία του απέδιδαν την πραγματική εικόνα της κατάστασης των Δήμων σ’ όλους τους τομείς είναι προφανές ότι θα αρκούσαν για τους μελετητές, οι οποίοι γνωρίζοντας ακριβώς ότι τα δεδομένα του παρατηρητηρίου δεν φωτίζουν όλες τις πλευρές της κατάστασης, αναζήτησαν επιπλέον στοιχεία στα οποία ανταποκρίθηκε πολύ μικρή μερίδα Δήμων (άλλως γιατί να ζητήσουν επιπλέον στοιχεία κ. Μαντά;).

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ενόχλησε τον κ. Μαντά που αμφισβητήσαμε αιτιολογημένα (όχι τα πορίσματα της μελέτης) αλλά τη δική του αυθαίρετη ερμηνεία και στηλιτεύσαμε την προσπάθειά του για άγρια πολιτική εκμετάλλευση μιας πιλοτικής μελέτης ενόψει των εκλογών.

Πέρα όμως από το θέμα της μελέτης θέσαμε κάποια ερωτήματα στον κ. Μαντά που σχετίζονται με το έργο του λιμανιού του Παραλίου Άστρους. Εάν τα στοιχεία (και τα αντίστοιχα ερωτήματα) που θέσαμε για το θέμα είναι ψευδή και αποτελούν λασπολογία, όπως ισχυρίζεται ο κος Μαντάς, και όχι σε πραγματικά γεγονότα και διαπιστώσεις, όπως λέμε εμείς, τότε τον προκαλούμε να δώσει στην δημοσιότητα, όλα τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής που διαθέτει ο Δήμος, για να δουν οι πολίτες ποιος λέει αλήθεια.

Θα πρέπει να εξηγήσει ο κος Μαντάς, πως γίνεται από την μία να επιβεβαιώνει ο ίδιος ότι πράγματι ο Δήμος υποχρεώθηκε μέχρι στιγμής να καταβάλει με προσωρινή δικαστική απόφαση μέρος των ζητουμένων από το Δημόσιο χρημάτων ύψους 300.000 ευρώ (για το έργο του λιμανιού) και από την άλλη αυτό να είναι νίκη (όπως λέει);

Προφανώς με την απόφαση στην τακτική δίκη που αναμένεται να εκδοθεί θα κριθεί το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο Δήμος. Ωστόσο μέχρι αυτό να συμβεί, ο Δήμος (και επομένως και ο κος Μαντάς) θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι το σύνολο που ζητείται (από το Δημόσιο) για να επιστρέψει είναι 3. 852.938,92 ευρώ. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό, κ. Μαντά, ούτε σ’ εμάς που θα αναλάβουμε την ευθύνη διοίκησης του Δήμου, εφόσον το αποφασίσουν οι δημότες, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δυστυχώς όμως ο κος Μαντάς δεν έδωσε απάντηση ούτε και στο κυριότερο από τα θέματα που θέσαμε: ότι  δηλαδή ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας κατά παράβαση νόμου (και της χρηστής διοίκησης και διαχείρισης) έχει παραλείψει να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, οικονομικούς απολογισμούς των δύο τελευταίων οικονομικών ετών (πράγμα που είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία του Δήμου). Μήπως είναι ψέμα κι αυτό κ. Μαντά;
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχεις πανικοβληθεί βλέποντας τους υποψηφίους συμβούλους σου να παραιτούνται, αλλά δεν θα σωθείς πολιτικά συκοφαντώντας την παράταξή μας.

Δελτίο Τύπου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.