Πρωτοπορεί για άλλη μία φορά ο Αντιδήμαρχος Σάββας Σαββάκης…

Πρωτοπορεί για άλλη μία φορά ο Αντιδήμαρχος Σάββας Σαββάκης…

Φεβρουάριος 20, 2012 - 09:14
5 σχόλια

Επιβολή κοινωνικής εισφοράς στην Τρίπολη;

… σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από τα 20.000.000€, για να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Πρόταση, που, αν εφαρμοστεί εδώ, ίσως αποτελέσει αφορμή για να γίνει και σε άλλες περιοχές,  καταθέτει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών της Τρίπολης Σάββας Σαββάκης, ο οποίος προτείνει την επιβολή ανταποδοτικού χαρακτήρα κοινωνικής εισφοράς σε φυσικά και νομικά πρόσωπα (εταιρείες) οιασδήποτε μορφής που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή μας και σε τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα τους, υπερβαίνουν τα 20.000.000€, προκειμένου να λειτουργήσει το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Το θέμα θα συζητηθεί, σήμερα, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΒΒΑΚΗ

«Εισηγούμαστε την επιβολή ανταποδοτικού χαρακτήρα κοινωνικής εισφοράς στους οριζόμενους κατωτέρω υπόχρεους, οι οποίοι δεν πρόκειται να υποστούν κάποια δυσβάστακτη φορολογία που θα δικαιολογούσε αδυναμία ή άρνηση στην πληρωμή της.  Σε σχέση  με την οικονομική τους επιφάνεια,  πρόκειται για μια ελάχιστη υλική συμβολή  στην προσπάθεια για να νικήσουμε την πείνα. Είναι μια αντιπαροχή στην τοπική κοινωνία που τους εμπιστεύεται χρόνια τώρα. Άλλωστε η δαπάνη ως παραγωγική, εκπίπτεται από τα ακαθάριστα έσοδα που σημαίνει ότι στη δαπάνη αυτή συμμετέχει το κράτος, ανάλογα με τον ισχύοντα κάθε φορά συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.                                                                                                                                                    Η απόφαση της επιβολής της κοινωνικής εισφοράς και κάθε άλλη λεπτομέρεια διέπονται από τις εξής διατάξεις:

ΑΡΘΡΟ 1Ο Επιβολή κοινωνικής εισφοράς                                                                    
Επιβάλλεται κατά τις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 25 του ν 1828/89 τοπική εισφορά ανταποδοτικού χαρακτήρα με τίτλο: κοινωνική εισφορά για παροχή υπηρεσιών.      
                                                                                                                                  
ΑΡΘΡΟ 2Ο
Υπόχρεοι στην εισφορά                                                                                                                                         Υπόχρεοι στην καταβολή της, ορίζονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (εταιρείες) οιασδήποτε μορφής που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε ιδιόκτητα ή μισθωμένα ακίνητα εντός της εδαφικής επικράτειας του Καλλικρατικού Δήμου Τρίπολης είτε ως κεντρικά καταστήματα είτε ως υποκαταστήματα, εφόσον τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης διαχειριστικής χρήσης, υπερβαίνουν τα 20.000.000€. Επί λειτουργούντων υποκαταστημάτων εταιρειών, ως ακαθάριστα έσοδα λαμβάνονται τα συνολικά και όχι του υποκαταστήματος.                                                                       

ΑΡΘΡΟ 3Ο
Αντικείμενο της εισφοράς                                                                                                Ορίζεται συντελεστής της εισφοράς 0,3% επί του γινομένου της επιφάνειας των κτιριακών εγκαταστάσεων στις οποίες ασκείται η κύρια δραστηριότητα των υπόχρεων, επί την εκάστοτε ισχύουσα τιμή ζώνης επί τον συντελεστή εμπορικότητας του δρόμου.                                                                                                           Οι δρόμοι που δεν περιγράφονται στον πίνακα των αντικειμενικών αξιών, έχουν συντελεστή εμπορικότητας 1,00                  

ΑΡΘΡΟ 4Ο
Δήλωση                                                                                                                                         
Οι υπόχρεοι στην καταβολή της εισφοράς, θα υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου δήλωση σε έντυπο που θα χορηγείται απ’ αυτή.   
       
ΑΡΘΡΟ 5Ο
Προθεσμία                                                                                                                                   
Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, ορίζεται η 30η Απριλίου κάθε χρόνου.     

ΑΡΘΡΟ 6Ο 
Βεβαίωση εισφοράς-καταβολή                                                                                                   
  Με την υποβολή της δήλωσης, ο αρμόδιος υπάλληλος του τμήματος εσόδων, θα συντάσσει έκθεση που θα επέχει θέση βεβαιωτικού τίτλου, βάσει της οποίας ο Δήμαρχος ή ο εξουσιοδοτημένος αντιδήμαρχος θα ενεργεί τη βεβαίωση.                                                                                         Μέσα στον επόμενο της βεβαίωσης μήνα, θα κοινοποιούνται  στους υπόχρεους επί αποδείξει αντίγραφα των βεβαιωτικών τίτλων.                                                                      
Μέσα στον επόμενο της κοινοποίησης μήνα δηλ. μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουνίου, ο υπόχρεος θα καταβάλλει το 1/3 της οφειλόμενης εισφοράς. Τα υπόλοιπα 2/3 θα καταβληθούν σε 2 ισόποσες δόσεις τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.                                                                                                            
Επί εφάπαξ καταβολής θα παρέχεται έκπτωση 5%.                                                                     

ΑΡΘΡΟ 7Ο
Πρόστιμα-προσαυξήσεις                                                                                                               
Επί μη υποβολής ή επί ανακριβούς ή εκπροθέσμου δήλωσης, θα επιβάλλονται τα υπό του νόμου προβλεπόμενα πρόστιμα.                                                                                                                  Η καθυστέρηση  πληρωμής της βεβαιωμένης εισφοράς, θα επιβαρύνεται κάθε μήνα με τις νόμιμες προσαυξήσεις.                              

ΑΡΘΡΟ 8Ο Τελικές διατάξεις                                                                                                        
Για κάθε άλλο ζήτημα που ήθελε προκύψει κατά την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίζει σχετικά.       

ΑΡΘΡΟ 9Ο  Έναρξη ισχύος                                                                                                                         Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από την ημερομηνία έγκρισης ως προς τη νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις


5 Σχόλια

Έχετε υπολογίσει τα πιθανά έσοδα και πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο; Μήπως τελικά δεν μαζευτούν ούτε τα έξοδα υλοποίησης του εγχειρήματος;

Διαφωνώ απόλυτα με το μέτρο. Όχι γιατί δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Διαφωνώ με τον τρόπο. Ας ζητήσει ενίσχυση ο Δήμος με διαφορετική προσέγγιση. Μην βιαστείτε να πείτε ότι είμαι από τους επιχειρηματίες. Ένας νέος χαμηλόμισθος είμαι, αλλά επιτέλους ας κυριαρχήσει κάποια λογική σ' αυτή τη χώρα. Τι γίνεται δηλαδή; Έχει ανοίξει ο δρόμος καταλήστευσης της ιδιωτικής περιουσίας; Αν κάποιοι έχουν μεγάλα έσοδα, δεν φταίνε αυτοί. Εγώ και ο κάθε συμπολίτης πάμε ελεύθερα στο κατάστημα ή την επιχείρησή τους. Αν κάνουν κάτι παράνομο ως επιχειρηματίες, ας τιμωρούνται με πρόστιμα κατά το νόμο. Εγώ δεν θέλω οι έχοντες να κάνουν "δαπάνη παραγωγική, που να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα". Να εκπίπτει γιατί έρχεσαι και του τα παίρνεις; Τι είναι το "νόμιμες προσαυξήσεις" σε περίπτωση καθυστέρησης; Είναι συναίνεση αυτό από πλευράς εκείνων που έχουν έσοδα; Και τι σημαίνει ότι σε κάθε ζήτημα που ήθελε προκύψει θα αποφασίζει το Δ.Σ. Γιατί δεν κάθονται κάτω να σκεφθούν εκ των προτέρων και να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να περιέχει και εθελοντισμό; Κι επιτέλους, αν ο Δήμος θέλει να κάνει κοινωνική προσφορά, μαζί με το παντοπωλείο του και ότι άλλο καλό θέλει να κάνει, ας σταματήσει τα υπέρογκα δημοτικά τέλη που μας κατακερματίζουν το εισόδημα. Δεν είναι δυνατόν στον λογαριασμό ΔΕΗ να πληρώνω Δημ. τέλη τριπλάσιο ποσό από την κατανάλωση ηλεκτρικού για ένα διαμέρισμα των 50 τ.μ. Αρκετά και με τα έξοδα για τις... γιορτούλες του Δήμου.

υπαρχουν κενα στη συγκεκριμενη προταση πρωτον ποσοι εχουν τετοιο εισοδημα δευτερον μηπως ο δημος χρησιμοποιησει την 'κοινωνικη προσφορα' για να εχει του χεριου της τα 'μεγαλα ψαρια' τριτον και αν γινει να δειτε ποσοι απο αυτους θα κρυψουν κι αλλα εισοδηματα τεταρτον δεν θα φαγωθουν παλι λεφτα

<p> Πρέπει επιτέλους να πληρώσουν οι έχοντες σε αυτόν τον τόπο να πληρώσουν αυτοί που πήραν τις επιδοτήσεις με νόμιμες ή παράνομες μεθόδους. Ένα είναι σύγουρο θα πληρώσουν πολύ λιγότερο από αυτά που έχουν καταβροχθίσει τόσα χρόνια σε βάρος όλων των Ελλήνων. Μην σας πιάνει ο πόνος για αυτούς δηλαδή έλεος όλοι ξέρουν πως τα έκαναν τα παραδάκια τουλάχιστον η συντριπτική τους πλειοψηφία και μην πείτε καμια **** περί νομιμότητας οι νόμοι για αυτούς φτιάχνονται. Βγήκε ένας άνθρωπος είπε να δώσουν και αυτοί κάποιοι και βγήκατε καποιοι να τον φάτε εδώ η πασόκοι κοι οι λοιποί έχουν *** τα παιδιά τη μάνας μας και τον πατέρα μας και δεν μιλάτε ρε *** γιατί νομίζετε ότι εσείς τα φιλαράκια των *** θα επιβιώσετε. Θα δουλέψει πολύ κονσερβοκούτι όμως να το ξέρετε εσείς της αστικής τάξης.</p>

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν κάνουν μία άλλη πρόταση...Να αρχίσουν ένας-ένας σιγά-σιγά να δίνουν το μισθό τους, όπως έκανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Δήμαρχοι στην Ιταλία κ.λ.π. Αυτός είναι ένας τρόπος να δείξουν πρώτα ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι το παράδειγμα και έπειτα να κάνουν προτάσεις για διάφορα μέτρα... Με την παραπάνω πρόταση, όπως λέει και ο λαός ¨ραβδιά σε ξένο κώλο δεν πονάει¨ !!! Και μην πείτε ότι είμαι και εγώ ένα από αυτούς με τα μεγάλα εισοδήματα αλλά ποιος με διασφαλίζει ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε πραγματικά στον Δήμο, ότι δεν θα έχουμε σαν πόλη παράπλευρες απώλειες π.χ μειώσεις μισθών ή και απολύσεις λόγω αύξησης των εξόδων των επιχειρήσεων κ.λ.π. Δεν λέω, καλό είναι να γίνονται προτάσεις αλλά αυτοί που τις εκφράζουν να αρχίζουν πρώτα από τους εαυτούς τους...