Πρωτοφανής κυβερνητική αδυναμία στη Βουλή

Πρωτοφανής κυβερνητική αδυναμία στη Βουλή

Ιανουάριος 30, 2019 - 11:31
0 σχόλια

Η ισχνή πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση στη Βουλή έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί προβλήματα στο κοινοβουλευτικό έργο. Πρωτοφανής ήταν η κατάσταση χθες, όταν η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πλειοψηφία, προκειμένου να περάσει ένα νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον ΑΣΕΠ, χθες, που τελικώς ακυρώθηκε, απογύμνωσε την όποια κυβερνητική ρητορική ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή και πορεύεται με την πλειοψηφία που της εξασφάλισαν οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές που στήριξαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ή την ψήφο εμπιστοσύνης.

Χθες, λοιπόν, και ενώ συνήθως η ψήφιση ενός νομοσχεδίου δεν γίνεται διά της ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά διά της ψήφου των κομμάτων, όπως αυτή εκφράζεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς η κυβέρνηση έχει μόνο 145 βουλευτές, προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο, έπρεπε να βρεθούν κάποιοι πρόθυμοι από τους ανεξάρτητους, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κόμμα και σε κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος, κατά την χθεσινή συνεδρίαση, είπε προς το Σώμα πως η ψηφοφορία θα γινόταν διά των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και για όσα άρθρα διαπιστωνόταν  «αμφιβολία» θα γινόταν ονομαστική ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη. Ο Μάκης Βορίδης αντέδρασε, εξηγώντας πως είναι πρωτοφανές και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής να γίνεται και δεύτερη ψηφοφορία για τα άρθρα που θα έχουν καταψηφιστεί στην πρώτη. Από την πλευρά του ο κ. Βαρεμένος επικαλέστηκε το πολιτικό παράδοξο των 16 ανεξάρτητων βουλευτών που δεν μπορούν να εκφραστούν διά ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου καθώς δεν συγκροτούν ομάδα.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε τη διαδικασία αρχίζοντας με τη δήλωση ψήφου επί της αρχής του νομοσχεδίου. Όταν έφτασε όμως στους Ανεξάρτητους Έλληνες διαπίστωσε ότι ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος έλειπε, με αποτέλεσμα να κλείσει τη συνεδρίαση και να διακόψει την ψηφοφορία, η οποία θα γίνει σήμερα το μεσημέρι!

Δηλαδή, από εδώ και πέρα, με ελιγμούς, με παρεκκλίσεις και με κατά το δοκούν ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής θα περνούν τα νομοσχέδια και θα γίνεται το κυβερνητικό έργο;

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.