Πρώτη η Ελλάδα στις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην ΕΕ

Πρώτη η Ελλάδα στις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην ΕΕ

Οκτώβριος 03, 2015 - 09:32
0 σχόλια

Στην ενδέκατη ετήσια έκθεση του WWF η Ελλάδα έλαβε μια αρνητική πρωτιά, καθώς αναδείχθηκε πρώτη στην παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση καλύπτει την περίοδο Ιούλιος 2014 - Ιούλιος 2015 και χωρίζεται σε δύο υποπεριόδους, πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και μετά. Η πρώτη περίοδος χαρακτηρίζεται από «ξέφρενη καταστρατήγηση σημαντικών κανόνων περιβαλλοντικού δικαίου», ενώ η δεύτερη από «απουσία πολιτικού σχεδιασμού για το περιβάλλον και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Μέσα σε όλες τις παραβάσεις, συμπεριλαμβάνονται και οι καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας για τις χωματερές που ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, και για τις οποίες πληρώνουμε τσουχτερά πρόστιμα. Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα μας δεν προσφέρει επαρκή προστασία στην caretta caretta, ενώ ανεπαρκής κρίνεται και η καταπολέμηση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα από τα λιπάσματα.

Επίσης, στην έκθεση επισημαίνεται η παντελής παράλυση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αλλά κάνει λόγο και για παραχωρήσεις αδειών για μπαρ, καντίνες και ξαπλώστρες σε προστατευόμενες περιοχές Natura, παρά την απόφαση του ΣτΕ για πρόβλεψη μέτρων προστασίας.

Και από την άλλη, η WWF επικρίνει τους «αντιδασικούς νόμους» που επιτρέπουν την ανάπτυξη οικισμών σε ευαίσθητες δασικές περιοχές, καθώς και την «περαιτέρω υποβάθμιση» του υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συγχώνευσή του στο νέο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Είναι αποκαρδιωτική για τη νομική ομάδα του WWF Ελλάς η καταγραφή στις ετήσιες εκθέσεις κυρίως αρνητικών για το περιβάλλον νομοθετικών και πολιτικών εξελίξεων. Η κρίση δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως δικαιολογία για την περιθωριοποίηση του περιβάλλοντος σαν πολιτικού παρία» σχολίασε η επικεφαλής Πολιτικής της WWF Θεοδότα Νάντσου.

(Με πληροφορίες από το in.gr)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.