Πρόταση Κατσαφάνα για παραγωγή Βιοντίζελ στο δήμο Τρίπολης

Πρόταση Κατσαφάνα για παραγωγή Βιοντίζελ στο δήμο Τρίπολης

Ιανουάριος 09, 2013 - 09:53
4 σχόλια

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε πριν λίγες μέρες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης του δήμου Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας. Η πρότασή του αφορούσε στην παραγωγή βιοντίζελ. Ο κ. Κατσαφάνας ζήτησε από το σώμα την διάθεση ενός ποσού που φτάνει στις 26.076 ευρώ για την οργάνωση της διαδικασίας συλλογής της πρώτης ύλης και μετατροπής της σε καύσιμο, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά το δήμο Τρίπολης.

Αναλυτικά η πρόταση του κ. Κατσαφάνα έτσι όπως ο ίδιος την παρουσίασε με εισήγησή του στο ΔΣ.
Τα απόβλητα δεν είναι ύλη που την θάβουμε ή την καίμε αλλά πρωτίστως πρέπει να τα αξιοποιήσουμε τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και διότι μία πηγή πλούτου δεν είναι για πέταμα με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχει διεθνώς η τεχνογνωσία που καταδεικνύει πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι για τα ταμεία μας.
Κύριος τρόπος παραγωγής του βιοντίζελ είναι η μετεστεροποίηση των φυτικών ελαίων, επίσης οι ενεργειακές καλλιέργειες είναι φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή υγρών καυσίμων. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να δώσουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, η δε καλλιέργεια τέτοιων φυτών αυξάνει και αποτελεί ελκυστική λύση τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού χώρου, την ενίσχυση της απασχόλησης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι γεγονός ότι η απόθεση χρησιμοποιημένων λιπών και ελαίων δημιουργεί τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον. Έχει εκτιμηθεί ότι ένα λίτρο λαδιού τηγανίσματος που έχει χρησιμοποιηθεί μολύνει 1.000.000 λίτρα νερού. Απεναντίας τα έλαια και τα λίπη αποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή βιο- καυσίμου το οποίο είναι 100% βιοδιασπώμενο.
Το παραγόμενο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε μηχανή Diesel χωρίς καμία αλλαγή στις μηχανές αυτές.
Στόχος μας πέραν την υποχρέωσης προς την Κοινοτική Οδηγία (2003/30/EC) είναι η συμβολή μας στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης αλλά και της μείωσης των εκπομπών CO2.
Βραχυπρόθεσμος στόχος μας είναι η εγκατάσταση συγκεκριμένης μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής Βιοντίζελ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα οχήματα του δήμου μας μειώνοντας κατά το ήμισυ την αξία των καυσίμων.
Από μία έρευνα στην περιοχή των διοικητικών ορίων του δήμου Τρίπολης τα καταστήματα εστίασης έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 70000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως. Η ποσότητα αυτή δεν είναι σταθερή αλλά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (μείωση κατανάλωσης κλπ).
Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης απροσδιόριστης ποσότητας από τους μαθητές των σχολείων. Τέλος εξετάζεται η δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ από την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών.
Η κατανάλωση πετρελαίου από το στόλο των οχημάτων του δήμου μας ανέρχεται στις 65000 λίτρα ετησίως. Η προοπτική μετεστεροποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης όσο και μέρος κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων.
Προϋπολογισμός
Α’Κόστος εξοπλισμού
Μετατροπέας 8500
Πλαστικά δοχεία 100χ40χ20=2000
Πλαστικά δοχεία 10χ100χ50=500
Φίλτρα1500
Σύνολο 12500
Β’Κόστος παραγωγής για 70000λίτρα ετησίως
Έξοδα συλλογής ελαίων 3000
Έξοδα παραγωγής βιοντίζελ 3000
Υλικά 1.μεθανόλη 2000 2. Καυστικό νάτριο500 και 3.Διάφορα200
Σύνολο 8700
ΦΠΑ 4876
Γενικό Σύνολο 26076 ευρώ
Κατά το πρώτο έτος η τιμή ανεβαίνει στα 0,375ευρώ/λίτρο και τα επόμενα έτη η τιμή είναι 0,15ευρώ/λίτρο.
Στα ποσά δεν υπολογίζεται κάποιο κόστος σαν κίνητρο για τη συλλογή ελαίων από τα καταστήματα εστίασης. 


4 Σχόλια

Τί είναι αυτά που λες Κατσαφάνα? Κάτι τέτοια έλεγε ο Τατούλης και οι μέτοχοι του βιοαερίου και οι νταήδες της περιοχής διέλυσαν το περιφερειακό συμβούλιο με καρέκλες και μπουκάλια. Θες να έχεις τα ίδια και στο δημοτικό συμβούλιο? Αυτές οι έννοιες είναι άγνωστες εδώ. Άκου εκεί βιοαέριο και βιοντίζελ. Θα βγουν οι προφέσορες να πουν ότι είναι καρκινογόνο. Πώς θα το μεταφέρουν? Θα περνάνε μπροστά από τα σπίτια μας με ανοιχτά αυτοκίνητα και θα μυρίζει κλπ κλπ κλπ. Άστα αυτά για τους βλάκες Ευρωπαίους. Here is Tripolis ρε.

Στην Ουαλία λοιπόν που εχει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα (που δημιουργούνται κυριως από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό τουριστών που την επισκέπτονται ανα χρόνο) ένας από τους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης ενέργειας είναι το ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ, μπα μωρέ άσχετοι και μα...κες θα είναι. Στην Καταλωνία που ίσως να είναι η πιο προχωρημένη περιοχή της Ευρώπης σε επίπεδο ανακύκλωσης και χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας έχουν μετά από έρευνες 20 ετών καταλήξει ότι η πληρέστερη από κάθε αποψη πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας από αυτά είναι το ΒΙΟΑΕΡΙΟ,μπα μωρέ άσχετοι και μα...κες θα είναι. Αρε αθάνατοι ελληνάρες, ξερόλες και προσφάτως από την πολύ ξερολίαση ξεβράκωτοι................