Πρόταση για την ανάδειξη του ΣΑΟΟ ως θεματοφύλακα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αρκαδία

Πρόταση για την ανάδειξη του ΣΑΟΟ ως θεματοφύλακα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αρκαδία

Ιούλιος 30, 2019 - 12:45
1 σχόλια

Οι ορειβατικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην Αρκαδία έχουν αποδείξει πως προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάδειξη της ορειβασίας όχι μόνον ως σπορ ή χόμπι, αλλά ως μέσου που συμβάλλει στη δημιουργία περιβαλλοντικής - οικολογικής συνείδησης, αλλά και γνώσης του αρκαδικού τοπίου, της γεωμορφολογίας του εδάφους, του πλούτου που κρύβει η πολυποίκιλη φύση μας και τα βουνά μας.

Η ιστορικός και εκδότρια Ζιζή Σαλίμπα, ορειβάτισσα, μέλος του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, προτείνει την ανάδειξη του ΣΑΟΟ σε θεματοφύλακα - φορέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρκαδίας, σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ίδια αναφέρει: «Η ορειβασία είναι αδιαμφισβήτητα τμήμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Έτσι ο ΣΑΟΟ μπορεί να αναδειχθεί σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού ως ένας από τους βασικούς θεματοφύλακες/φορείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αρκαδία».

Η ορειβασία είναι μια δραστηριότητα με ιδιαιτέρως υψηλές ανθρωπιστικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες. Από τα τέλη του 18ου αιώνα, η ορειβασία αναπτύσσεται ταχέως και κερδίζει φανατικούς λάτρεις. Οι ορειβάτες αγαπούν τη ζωή, τη φύση, τον άνθρωπο. Στην Αρκαδία δε, οι ορειβατικοί σύλλογοι ανοίγουν μονοπάτια, καθαρίζουν εθελοντικά διαδρομές, κάποτε τις ανακαλύπτουν κιόλας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η πρωτοβουλία, πρωτίστως, ανήκει στη χώρα μας. Προς το παρόν, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία, χώρες με μεγάλη παράδοση στην ορειβασία, έχουν φτιάξει ομάδες εργασίας σε συνεργασία με τους ορειβατικούς συλλόγους προς την κατεύθυνση της ένταξης του ιδιαίτερου αυτού χόμπι στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Η δραστηριοποίηση προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των ορειβατικών συλλόγων ως θεματοφυλάκων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μόνον οφέλη μπορεί να έχει για τον τόπο μας.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Καλό για τόση ζέστη! Η αριστερίλα που έχει πάρει τα βουνά θεματοφύλακας της παράδοσης. Και εξ οφίτσιο πρόεδρος ο Πέτρος Κόκκαλης που είχε και παππού υπουργό στο βουνό! Τι, όχι;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.