Πρόταση για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας

Πρόταση για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας

Νοέμβριος 16, 2017 - 21:02
0 σχόλια

Η Μαντινεία, χώρος που καλύπτει ο Δήμος Τρίπολης, διαθέτει πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Κάποια απ' αυτά τα μνημεία είναι ιδιαίτερης σημασίας και σπάνια στο είδος τους. Να αναφέρω ενδεικτικά τον Ιστορικό Χώρο των Τρικόρφων και τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολιτών, φορέων και υπηρεσιών στο παρελθόν, η ανάδειξη αυτών των μνημείων δεν έχει προωθηθεί σημαντικά. Πολλά απ' αυτά έχουν υποστεί καταστροφές και φθορές και σε μικρό βαθμό τα υπόλοιπα είναι επισκέψιμα ώστε να εκπληρώνουν τον παιδευτικό και κοινωνικό τους ρόλο.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι απουσιάζει ένα όραμα και σχεδιασμός από την πολιτεία για την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη αυτής της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία, όπως η ίδια αναγνωρίζει, αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα υποστελέχωσης σε επιστημονικό προσωπικό και αδυναμία εξεύρεσης πιστώσεων ώστε να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της.

Για το θέμα αυτό, θεωρώ ότι ο Δήμος Τρίπολης οφείλει να το αντιμετωπίσει συνολικά και πέρα από μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες. Μια καλά προετοιμασμένη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με συμμετοχή επιστημόνων, φορέων, υπηρεσιών και πολιτών μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση συγκεκριμένου σχεδιασμού και στην κινητοποίηση τοπικών και συντοπίτικων κοινωνικών οργανώσεων ώστε να προωθηθεί η υπόθεση αυτή. Ελάχιστη συμβολή μου στην υπόθεση αυτή αποτελούν τρία πρόσφατα άρθρα μου που σας κοινοποιώ.

Με τιμή

Παναγιώτης Βέμμος

Ειδήσεις: 
Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.