Προτάσεις πολιτισμού αλλά και έργων υποδομής στη συνάντηση των φορέων για το 2021 (pics)

Προτάσεις πολιτισμού αλλά και έργων υποδομής στη συνάντηση των φορέων για το 2021 (pics)

Οκτώβριος 22, 2019 - 12:55
4 σχόλια

Συνάντηση των φορέων που συμμετέχουν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την Άλωση της Τριπολιτσάς το 2021 πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο Τρίπολης την Τρίτη το πρωί, παρουσία του δημάρχου Τρίπολης Κώστα Τζιούμη και της αντιδημάρχου Πολιτισμού κυρίας Ελένης Καρούντζου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανακοινώθηκαν ορισμένες προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από κάποιους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τους Χορευτικούς συλλόγους της πόλης μας και της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι καθηγητές κκ. Χρήστου και Καρδάσης προτείνουν την έκδοση συλλογικού τόμου για τα ιστορικά γεγονότα τόσο στην πόλη της Τριπολιτσάς όσο και των όμορων περιοχών, όπου θα παρουσιάζονται οι πολεμικές συγκρούσεις αλλά και οι τακτικές του αγώνα. Παράλληλα, προτείνουν τη σύνταξη χρονολογίου του αγώνα στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, με χρηματοδότηση της έκδοσης από ιδιωτικούς φορείς, και τη διοργάνωση συνεδρίου «Η Αρκαδία του Αγώνα».

Με τη διοργάνωση συνεδρίου συμφωνούν όλοι οι φορείς, καθώς η επιστημονική συζήτηση και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν, θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της ιστοριογραφίας, θα προσελκύσουν μελετητές από το εξωτερικό, και κυρίως θα διαφωτίσουν πλευρές του αγώνα για την ανεξαρτησία.

Ακόμη, η Ένωση Τριπολιτών αλλά και οι χορευτικοί σύλλογοι προτείνουν τη μετατροπή του Δικαστικού Μεγάρου σε  Μουσείο του Αγώνα και το πάρκο σε πάρκο του Αγώνα, μια πρόταση που δεν είναι καινούρια και που, ας μας επιτραπεί να το επισημάνουμε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί, αφού το Δικαστικό Μέγαρο ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολύπλοκες για την αλλαγή χρήσης -υπάρχει η ανάλογη εμπειρία με την ανάδειξη των υπογείων του Μεγάρου-, ενώ το ίδιο το κτίριο πρέπει να εξεταστεί και να εκτιμηθεί αν μπορεί να στεγάσει ένα μουσείο που θα δημιουργηθεί με σύγχρονες προδιαγραφές. Ας μην ξεχνάμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, ένα εξίσου παλαιό κτίριο, παρουσιάζει πολλά προβλήματα ακόμα και σε θέματα συντήρησης του ίδιου του κτιρίου. Είναι μια καλή πρόταση, αλλά πρέπει να εξεταστεί καλά κατά πόσον είναι υλοποιήσιμη, ώστε να μην αναλωθεί χρόνος σε μια ατελέσφορη προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαρινάκος, πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στην Τρίπολη με έργα υποδομής, τα οποία θα μείνουν παρακαταθήκη και για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην ξοδευτούν και αναλωθούν υλικοί και ανθρώπινοι πόροι σε κάτι προσωρινό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκε ότι η πόλη μας πρέπει να αποκτήσει κέντρα πληροφόρησης του κοινού, όπως περίπτερα ή info kiosks, καθώς, σήμερα, οι επισκέπτες δεν μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος παρά μόνον από τους... περαστικούς.

Μέσα στις προτάσεις των χορευτικών ομίλων, ξεχωρίζει εκείνη που αφορά βιωματικά εργαστήρια σε τοποθεσίες όπου έλαβαν χώρα ιστορικά γεγονότα, όπως και η ανάδειξη των επτά πυλών (εισόδων) της πόλης μας.

Κατά τη συνάντηση ειπώθηκαν πολλά, συζητήθηκαν πολλά περισσότερα και κυρίως αναδείχθηκε η ανάγκη για συνεργασία με όμορους Νομούς και Δήμους.

Γαλανιάδη Εύα


4 Σχόλια

Μην το κουράζετε. Στο τέλος με επιμνημόσυνες δεήσεις και αρτοκλασίες θα την βγάλετε. Άντε και τπτ κλαρίνα. Δεν είσαστε για παραπέρα...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.