Προσπάθεια για επανίδρυση του Νηπιαγωγείου στον Άγιο Πέτρο

Προσπάθεια για επανίδρυση του Νηπιαγωγείου στον Άγιο Πέτρο

Φεβρουάριος 10, 2016 - 11:22
0 σχόλια

Το κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων στην Αρκαδία, όπως και σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, θεωρήθηκε επιβεβλημένο πριν από μερικά χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης πόρων με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Από την άλλη πλευρά, ένα κράτος, ένα οποιοδήποτε κράτος, θα έπρεπε να προσφέρει δομές Υγείας και Παιδείας σε όλη του την επικράτεια, διότι διαφορετικά δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τους ανθρώπους να ζουν στον τόπο τους, με αποτέλεσμα να μαραίνονται ακόμα και μεγάλα χωριά και να οδηγούνται στην ερήμωση.

Από την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Πέτρου αλλά και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του μεγάλου αυτού χωριού της Βόρειας Κυνουρίας γίνεται προσπάθεια το Νηπιαγωγείο του χωριού να λειτουργήσει όχι ως παράρτημα του Νηπιαγωγείου Καστρίου, δηλαδή όπως λειτουργεί τώρα, αλλά ως έδρα, όπως πριν από το 2011. Όπως λένε οι κάτοικοι, η υποδομή υπάρχει και είναι άρτια, ενώ στο χωριό ζουν πέντε παιδιά τα οποία πρέπει να μετακινούνται στο Καστρί μέσα στον χειμώνα, να ξυπνούν αχάραγα και να ταλαιπωρούνται σε αυτή την τρυφερή ηλικία για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Το Arcadia Portal συνομίλησε με τον κ. Νίκο Σακελλαράκη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Πέτρου και τοπικός σύμβουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η Τοπική Κοινότητα, οι κάτοικοι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος επιθυμούν να αποκτήσει και πάλι έδρα το Νηπιαγωγείο του Αγίου Πέτρου, καθώς υπάρχουν πέντε παιδιά σε αυτή την ηλικία τα οποία μετακινούνται στο Καστρί. Ακόμη, μας είπε ότι εφέτος στο Καστρί έχει μόνο ένα παιδάκι που φοιτά στο Νηπιαγωγείο και υπογράμμισε:

«Δεν είμαστε τοπικιστές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε παιδιά στον Άγιο Πέτρο και όμως η έδρα του Νηπιαγωγείου παραμένει στο Καστρί. Ακόμη, στον Άγιο Πέτρο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, ένα άρτια οργανωμένο νηπιαγωγείο. Έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και είναι αμαρτία αυτά τα παιδάκια να ταλαιπωρούνται μέσα στον χειμώνα και να μην πηγαίνουν σχολείο στο σπίτι τους. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία. Έτσι διώχνεις τον κόσμο από τα χωριά».

Ακόμη, ο κ. Σακελλαράκης διευκρινίζει ότι το αίτημά τους το διαβιβάζουν ιεραρχικά και ότι σκοπός είναι να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας.

Στη συνέχεια, το Arcadia Portal επικοινώνησε με τον κ. Γκέσουρα, διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, ο οποίος επεσήμανε ότι το 2011 καταργήθηκε η έδρα του Νηπιαγωγείου του Αγίου Πέτρου, επειδή δεν υπήρχε ικανός αριθμός νηπίων. Από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011 οι κάτοικοι ζητούσαν την επαναλειτουργία του. Ωστόσο, οι αποφάσεις για τις σχολικές μονάδες λαμβάνονται μόνο από τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γκέσουρας, τότε, εισηγήθηκε να δημιουργηθεί παράρτημα του Νηπιαγωγείου Καστρίου στον Άγιο Πέτρο. Κατά το σχολικό έτος 2011-2012 δεν λειτούργησε το Νηπιαγωγείο Καστρίου, αλλά το παράρτημά του στον Άγιο Πέτρο, καθώς στο Καστρί δεν υπήρχαν παιδιά, ενώ το 2012-2013 λειτούργησε το Νηπιαγωγείο στο Καστρί.

Ο κ. Γκέσουρας, αφού τόνισε ότι δεν πρόκειται για μεταφορά έδρας αλλά για επανίδρυση του Νηπιαγωγείου του Αγίου Πέτρου, μας ενημέρωσε ότι εφέτος ο υπουργός Παιδείας ζήτησε προτάσεις για τη μεταβολή σχολικών μονάδων. Οι Δήμοι όλης της χώρας έως τις 19 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν στείλει τις προτάσεις τους στις Πρωτοβάθμιες Διευθύνσεις και από εκεί θα αποσταλούν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στο υπουργείο. Επομένως, το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας σε επόμενη συνεδρίασή του, κάτι που αποτελεί αίτημα των κατοίκων του χωριού.

Διαβάστε την επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Πέτρου

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.