Προς κατάργηση τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Προς κατάργηση τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Μάιος 04, 2016 - 11:24
0 σχόλια

Σύμφωνα με τη αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται την Τετάρτη 4 Μαΐου να σταματήσει την εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ.

Τα χαρτονομίσματα, όμως, των 500 ευρώ δεν θα σταματήσουν να κυκλοφορούν ούτε θα συγκεντρωθούν από τις τράπεζες, όπως είχε μεταδοθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. 

Συγκεκριμένα, τέλος στην εκτύπωση χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ αναμένεται να βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της σήμερα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα.

Οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές ζητούν την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, καθώς διευκολύνουν την τέλεση εγκλημάτων και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών πράξεων, καθιστώντας τη φυσική μεταφορά μετρητών ευκολότερη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, τα υφιστάμενα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα συνεχίσουν να βρίσκονται εν ισχύ, δεν θα καταργηθούν και δεν θα αποσυρθούν άμεσα από την κυκλοφορία.

Αυτό που θα συμβεί, είναι ότι τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα ώσπου να αντικατασταθούν από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2, των οποίων η μεγαλύτερη αξία θα είναι τα 200 ευρώ και όχι τα 500 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Η αντικατάσταση των πρώτων χαρτονομισμάτων ευρώ του 2002 από νέου τύπου χαρτονομίσματα Euro 2 ξεκίνησε το 2013 και μέχρι στιγμής έχουν αντικατασταθεί τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ.

Μετά και από την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων 200 ευρώ τύπου Euro 2 σε λίγα χρόνια, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα μπορούν να ανταλλαγούν μόνον στις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, με ίση αξία μικρότερων χαρτονομισμάτων ευρώ.

Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εκτελεστικού της Συμβουλίου.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.