Προχωρά η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας Βόρειας Κυνουρίας

Προχωρά η δημιουργία Κέντρου Κοινότητας Βόρειας Κυνουρίας

Σεπτέμβριος 29, 2016 - 12:35
0 σχόλια

Η λειτουργία Κέντρου Κοινότητας με τίτλο «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόρειας Κυνουρίας» εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας.

Ως αρμόδια Υπηρεσία για την υλοποίηση της παραπάνω δομής, ορίστηκε το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου Βόρειας Κυνουρίας, με σχετική εισήγηση του οποίου θα προχωρήσουν και στη διευθέτηση του χώρου για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας (τηρουμένου του θεσμικού πλαισίου για την πρόσβαση ΑμΕΑ).

Υπεύθυνη για τη σύνταξη του Κανονισμού Λειτουργίας ορίστηκε η μόνιμη υπάλληλο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας κ. Μποβολανέα Βασιλική /Αλεξάνδρα του Σωτηρίου, ειδικότητας ΤΕ17 Διοικητικού – Λογιστικού.

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς ανέφερε ότι στον δήμο δε λειτουργεί οργανωμένη και στελεχωμένη Κοινωνική Υπηρεσία.

"Παρόλα αυτά, είναι πολλές και ποικίλες οι κοινωνικές δράσεις που εκτελούμε, είτε σε συνέχεια θεσμοθετημένων δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠ, ΚΑΠ για ΑμΕΑ), είτε με πρόσφατες και μάλιστα πολύ επιτυχημένες πρωτοβουλίες (Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Ανταλλακτήριο, Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους, δωρεάν διάθεση αποσυρόμενων οπωροκηπευτικών, διάθεση εμβολίων για άπορους – ανασφάλιστους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πρόγραμμα ένδειας, συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας).

Επίσης, έχουμε προγραμματίσει σειρά δράσεων με στόχο την κοινωνική συνοχή και την άρση κοινωνικών αποκλεισμών, αλλά κυρίως με στόχο την άμβλυνση των αποτελεσμάτων της οικονομικής κρίσης (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Πρόγραμμα σίτισης και προώθησης υγιεινής διατροφής για όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόγραμμα προμήθειας και διανομής ειδών σίτισης σε άπορους συνδημότες). Πολύ συγκεκριμένα και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους με βάση τα αποτελέσματα της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης Πελοποννήσου, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας κατέχει την υψηλότερη θέση ως προς την ανεργία και μάλιστα αρκετά πάνω από το μέσο όρο.

Είναι απαραίτητη λοιπόν, η στήριξη του Κοινωνικού Προγράμματος του δήμου και αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ημοτικής Αρχής."

Τι είναι το Κέντρο Κοινότητας

Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια νέα δομή που θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4368/2016 (ΦΕΚ 21 Α΄/21-02-2016) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 23/ΟΙΚ. 14435/1135/29-03-2016, που ορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές λειτουργίας τους (ΦΕΚ 854 Β’/30-03-2016).

Τα Κέντρα Κοινότητας, αποτελούν τον βασικό «πυρήνα» διευρυμένων υπηρεσιών τύπου «One Stop Shοp», με εξατομικευμένη ολιστική προσέγγιση, τα οποία, υποστηρίζοντας ή συνεργώντας με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του κάθε ΟΤΑ, αποτελούν μία δράση «ομπρέλα» παρέχοντας υπηρεσίες, οι οποίες ανταποκρίνονται και θα ενισχύσουν τις πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή προγραμματίζονται, όπως η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, οι ρυθμίσεις του Ν.4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕ και την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης, κ.λπ..

Με τη λειτουργία τους επιδιώκεται η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των Κέντρων Κοινότητας εντάσσεται στο συνολικότερο στρατηγικό σχέδιο της Ελληνικής Πολιτείας και του Υπουργείου Εργασίας, για τη δημιουργία ενός ενιαίου Εθνικού Μηχανισμού (ΕΜ), ο οποίος θα συντονίζει τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την εφαρμογή τους και θα προσδιορίζει τις προτεραιότητες, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, ώστε να ενισχύει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Η δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας, έχει ως στόχο να συμβάλλουν αυτά στην αντιμετώπιση της απουσίας σχεδιασμού και εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, στην αντιμετώπιση της αποσπασματικότητας των δράσεων μεμονωμένων φορέων χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και της άνισης χωρικής κατανομής των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών στους Δήμους.

Η ευθύνη για τη λειτουργία, τον έλεγχο και την εποπτεία αυτών ανήκει στις Διευθύνσεις Κοινωνικών Υπηρεσιών των ήμων. Αντίστοιχα, τα διοικητικά και οικονομικά ζητήματα εποπτεύονται από την αρμόδια διοικητική και οικονομική διεύθυνση του εκάστοτε Δήμου.

Τα Κέντρα Κοινότητας χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης, είναι η δημιουργία και η λειτουργία δομής με την ονομασία «Κέντρο Κοινότητας ήμου Βόρειας Κυνουρίας» για τρία (3) συναπτά έτη, για την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή,  εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του «Κέντρου Κοινότητας».

Τα Κέντρα Κοινότητας θα δραστηριοποιούνται στα εξής πεδία :

  •  Υποδοχή - Ενημέρωση - Υποστήριξη των πολιτών.
  •  Συνεργασία με Υπηρεσίες και δομές.
  •  Παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων (Άρθρο 2, παράγραφος 2 της οικείας ΚΥΑ).

Επιπρόσθετα δύναται να αναπτυχθούν δράσεις και στα κάτωθι πεδία :

Στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών δύναται να περιλαμβάνεται και η παροχή σίτισης και βασικών αγαθών ειδικότερα :

Στη διανομή σε σταθερή και τακτική βάση τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, ειδών ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών, CD, κ.λπ., σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Τη σύνδεση με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία και την τοπική κοινωνία για τη συλλογή όλων των παραπάνω προϊόντων και τη σίτιση/διανομή στα ωφελούμενα άτομα.

Ωφελούμενοι της πρότασης είναι οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καθώς και όμορων Δήμων που δεν λειτουργούν αντίστοιχη δομή.

Κατά προτεραιότητα ωφελούμενοι είναι τα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και μετανάστες, ΑΜΕΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό
Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες και περιστάσεις, η δράση κάθε «Κέντρου Κοινότητας» δύναται να εστιάζει περισσότερο σε μία ή περισσότερες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι υπόλοιπες.

Η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής, το οποίο θα διασυνδέεται με τα αντίστοιχα συστήματα συνεργαζόμενων φορέων και υπηρεσιών που εφαρμόζουν προγράμματα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Το Κέντρο Κοινότητας, θα στελεχωθεί με δύο (2) νέους υπαλλήλους, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και με συμβάσεις έργου, όπου κριθεί απαραίτητο. Στην περίπτωση προσλήψεων υπαλλήλων Ορισμένου Χρόνου, ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει τις προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ από τους ΟΤΑ, με όρους ΑΣΕΠ.

Οι ΟΤΑ πρέπει να μεριμνήσουν για τη στέγαση των Κέντρων Κοινότητας σε κτιριακές εγκαταστάσεις που κρίνουν εκείνοι κατάλληλες και συμφέρουσες για το Δήμο και τους δημότες τους, ενώ αν καθίσταται εφικτό, θα μπορούν να αξιοποιούνται και αδρανείς υποδομές κυριότητάς τους.

Τα κτήρια και οι χώροι όπου θα λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας, οφείλουν να εξασφαλίζουν προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή με κινητικές δυσκολίες και θα πρέπει να ικανοποιούν όλες τις προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται στις ισχύουσες πολεοδομικές και υγειονομικές διατάξεις.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.