Πρακτικές συμβουλές για τις αλλεργίες από τον Ωτορινολαρυγγολόγο Στιβακτάκη

Πρακτικές συμβουλές για τις αλλεργίες από τον Ωτορινολαρυγγολόγο Στιβακτάκη

Μάιος 23, 2015 - 12:01
0 σχόλια

Η Άνοιξη είναι η εποχή του χρόνου που φυσιολογικά συνοδεύεται από την εφάνιση εποχικών αλλεργιών. Τα τελευταία χρόνια, οι συγκεντρώσεις γύρης στην ατόσφαιρα είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση ε το παρελθόν, καθώς, λόγω της αλλαγής του κλίματος (περισσότερη ηλιοφάνεια και καλοκαίρια ), τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα και επιπλέον καλλιεργούνται νέα είδη.

Ο ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος Στιβακτάκης Ιωάννης Μ. μίλησε στο Arcadia Portal για τις αλλεργίες καθώς και για το τι πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος ταλαιπωρείται από αυτές

Η αλλεργία, η ιγμορίτιδα και το άσθμα είναι διαφορετικές παθήσεις οι οποίες όμως μπορεί να συσχετίζονται;

 Η αλλεργία, η ιγμορίτιδα και το άσθμα είναι όντως διαφορετικές παθήσεις που αναφέρονται όμως στο ίδιο σύστημα, στο αναπνευστικό. Συνδέονται άμεσα μεταξύ τους αλλά η σχέση τους δεν είναι αμφίδρομη. Δηλαδή η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα ή κρίση άσθματος ενώ αντιθέτως το κατώτερο αναπνευστικό (πνεύμονες) δεν μπορεί να επηρεάσει το ανώτερο.

Τι προκαλεί την ιγμορίτιδα, ποια τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνουμε ;

 Η ιγμορίτιδα προκαλείται από οποιοδήποτε αίτιο προκαλέσει ρινική απόφραξη (μπούκωμα στη μύτη), όπως ιογενείς ρινίτιδες, ρινικές αλλεργίες, πολύποδες ρινός, έκθεση σε ψυχρό αέρα και πιο σπάνια από όγκους ρινός ή ξένα σώματα ρινός σε παιδάκια. Εκδηλώνεται με ρινική απόφραξη, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ζάλη, βήχα, μείωση όσφρησης ή γεύσης, πόνο στα δόντια ή στα αυτιά κ.α. Η θεραπεία στην αρχή συνίσταται σε πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο και αποσυμφορητικά ρινός (dexarhina, ronal, otrivin...). Άν τα συμπτώματα επιμείνουν τότε χορηγούμε αντιβιοτικά για 7-14 μέρες.

Αυτοί που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες, τι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τους μήνες της άνοιξης;

Τα άτομα που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες (κυρίως εαρινές) πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε περιβάλλοντα που κατακλύζονται απο τα αλλεργιογόνα στα οποία έχουν αλλεργία (π.χ. δεν πάμε στο δάσος αν έχουμε αλλεργία στα πεύκα ή σε περιοχές με ελιές αν έχουμε αλλεργία στην ελιά, ειδικά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο). Επίσης μπορούν να ξεκινήσουν θεραπεία με αντιϊσταμινικά ή αντιλευκοτριενικά  1 βδομάδα πριν την έναρξη των αλλεργιών τους αν γνωρίζουν την περίοδο αυτή από το ιστορικό τους.

Μερικοί έχουν κάποια συμπτώματα έντονης καταρροής και βήχα. Τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν έχει ένδειξη για ίωση ή αλλεργία; 

Όταν κάποιος έχει συμπτώματα καταρροής ή βήχα πρέπει να λάβει αγωγή με αντιαλλεργικά (π.χ. kestine, rupafin, bilaz, aerius, xozal...), αντιπυρετικά αν έχει πυρετό, λήψη πολλών υγρών και βιταμίνης C, ενδεχομένως κάποιο εισπνεόμενο για το βήχα (βρογχοδιασταλτικό +/- κορτιζόνη), καλή διατροφή και ξεκούραση.

Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη χορήγηση ενός αντιβιοτικού;

Κατά την χορήγηση ενός αντιβιοτικού πρέπει να επιλέγουμε το απλότερο αντιβιοτικό το οποίο θεωρούμε ότι θα καλύψει τον ασθενή. Δηλαδή δεν πρέπει να δίνουμε απ'ευθείας ευρέως φάσματος αντιβιοτικά για να είμαστε σίγουροι για το καλό αποτέλεσμα γιατί έτσι τα μικρόβια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα. Επίσης αντιβιοτικά δίνουμε αν έχουμε εξαντλήσει προηγουμένως τα συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης της λοίμωξης. Παράλληλα δίνουμε αντιβιοτικά των οποίων το αντιμικροβιακό φάσμα απευθύνεται στο είδος των μικροβίων που ανευρίσκονται σε κάθε λοίμωξη (π.χ. άλλα μικρόβια βρίσκουμε σε μια οξεία ωτίτιδα και άλλα ενδεχομένως σε μια αμυγδαλίτιδα ή βρογχίτιδα). Επίσης δεν δίνουμε αντιβιοτικά σε λοιμώξεις με εμφανή συμπτώματα ίωσης (π.χ. πυρετός με ξηρό βήχα και καταρροή με διαυγείς και όχι πυώδεις εκκρίσεις...

Ενδείκνυται η χρήση αποσυμφορητικών προτού επισκεφθούμε τον γιατρό;

Η χρήση αποσυμφορητικών σαφώς και ενδύκνειται προτού επισκεφθούμε τον γιατρό σε μια ίωση ή σε ένα μπούκωμα της μύτης, δεν πρέπει όμως να λαμβάνονται για διάστημα μεγαλύτερο των 5-7 ημερών. Επίσης υπάρχουν αποσυμφορητικά από του στόματος (clarityne-D, aerinaze) τα οποία όμως πρέπει να αποφεύγονται ασθενείς με υπέρταση, αρρυθμίες ή στεφανιαία νόσο. Όσον αφορά τα ρινικά sprays ισχύει το δόγμα ότι πιο ελαφρά και ακίνδυνα και επιτρέπονται για μακροχρόνια χρήση αυτά που έχουν κορτιζόνη και όχι τα μη κορτιζονούχα τα οποία και μπορούν να προκαλέσουν εθισμό για κατάχρηση και φαρμακευτική ρινίτιδα

Τέλος, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς που θέλουν να πάνε βόλτα με τα μικρά τους στην εξοχή;

Τέλος οι γονείς που θέλουν να πάνε τα μικρά τους εξοχή πρέπει να αποφύγουν μέρη τα οποία μπορεί να τους προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση αν συνάδει κάτι σχετικό από το ιστορικό της υγείας τους, να είναι εφοδιασμένοι με αλοιφές αντιαλλεργικές (π.χ. fenistil, celestoderm...), κάποιο αντιαλλεργικό σιρόπι (π.χ. aerius, xozal, atarax...), σταγόνες κορτιζόνη για λήψη από του στόματος αν χρειαστεί (soldesanil drops).

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.